Αγορές

Παίρνουν τα κέρδη στις τράπεζες, κοκκινίζει το ΧΑ


Σε καθοδική τροχιά κινείται σήμερα το χρηματιστήριο, επιβεβαιώνοντας τον κανόνα ότι η διόρθωση έρχεται όταν όλοι έχουν πεισθεί ότι η άνοδος μπορεί να συνεχισθεί – ακόμη και κόντρα στις τεχνικές ενδείξεις.
 Τα υψηλά βραχυχρόνια κέρδη – περίπου 30% στις τράπεζες  σε διάστημα τριών εβδομάδων – γίνονται δέλεαρ για ρευστοποιήσεις. Χωρίς λοιπόν να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος – ειδήσεις και εξελίξεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά το χρηματιστήριο, οι  επενδυτές σπεύδουν να κατοχυρώσουν αποδόσεις, προκαλώντας πιέσεις σε μεγάλη γκάμα μετοχών.

Τα επιθετικά χαρτοφυλάκια του short selling  είχαν αρχίσει ήδη από τις προηγούμενες μέρες να «πυροβολούν», αυξάνοντας τις ανοιχτές θέσεις τους  σε τραπεζικά χαρτιά. Μάλλον θα συνεχίσουν, αξιοποιώντας το κλίμα και τη δυναμική που διαμορφώνεται στην αγορά.

Μετά τη συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζιτών για το νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών πρώτης κατοικίας, δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν το χρηματιστηριακό κλίμα τις επόμενες μέρες: Η τύχη των δύο σχεδίων διευθέτησης του προβλήματος των κόκκινων δανείων και οι πολιτικές εξελίξεις, που συντηρούν την αβεβαιότητα όσον αφορά το χρόνο προσφυγής στις κάλπες.

Μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν,  επικρατεί επιφυλακτικότητα και το αγοραστικό ενδιαφέρον φαίνεται να ατονεί, καθώς οι δυνητικοί αγοραστές βλέπουν  μετοχές και δείκτες να κινούνται πτωτικά, με προοπτική περαιτέρω υποχώρησης.
Μετά από έντοονες διακυμάνσεις και εναλλαγές προσήμων στο πρώτο τρίωρο της συνεδρίασης, οι πιέσεις εντείνονται. Στο επίκεντρο οι τραπεζικές μετοχές.

Ο κλαδικός τους δείκτης υποχωρεί κατά 2,45%, έχοντας σημειώσει χαμηλό -3,03%. Η Alpha χάνει 2,3%, Eurobank -2,3%, Εθνική -1,8%, Πειραιώς -1,6%, Attica -0,7%.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται στα χαμηλά ημέρας, στις 673 μονάδες, με απώλειες 0,60%. Ενδοσυνεδριακά πήγε μέχρι τις 679,07 φθάνοντας στην «καρδιά» της ζώνης ισχυρής αντίστασης, όπου προβλεπόταν ότι θα «σκοντάψει».

Ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά 0,50%, στις 1.776 μονάδες.
Στα εμποροβιομηχανικά blue chips Motor Oil +1,4%, ΔΕΗ και ΟΤΕ +1%, Σαράντης +0,8%, ΑΔΜΗΕ +0,4%.
Στο κόκκινο  με τις μεγαλύτερες απώλειες Βιοχάλκο -2%, Μυτιληναίος και Jumbo -1,5%,  Ελλάκτωρ και Grivalia -1,2%, Aegean και ΟΠΑΠ -0,9%.
 και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με απώλειες της τάξεως του 0,6%.
Στα mid caps με θετικό πρόσημο μόνον Κρι-Κρι (+1,5%) και Intracom +0,5%. Στον αντίποδα Νηρεύς -4,5%, Ολυμπιακή Τεχνική -3,8%, Κέκροψ και Cenergy -2,8%.

Διαβάστε επίσης