ΕΥΖην

Παίρνεις απόρριψη; Και τί κάνεις;


 Ο Jack Ma είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Κίνα και ο 12ος πλουσιότερος στον κόσμο, με περιουσία 29,7 δισ. δολαρίων σύμφωνα με το Forbes. Είναι ο ιδρυτής της Alibaba, που είναι το αντίστοιχο της Amazon στην Κίνα. Μάλλον «το άστρο του είχε λάμψει» από νωρίς, σωστά; Λάθος! Για την ακρίβεια, ήταν το απόλυτο “outsider” και η απάντηση που είχε συνηθίσει να παίρνει στα αιτήματα και τις ιδέες του ήταν «όχι».

Από την Αννίτα Νιάκα

Ο Μa απέτυχε τρεις φορές στις εξετάσεις για να μπει στο κολέγιο. Υπέβαλλε αιτήσεις για 30 διαφορετικές δουλειές και απορρίφθηκε σε όλες! Μάλιστα, όταν τα KFC άνοιγαν στην πόλη του, ήταν ο μοναδικός που πήρε αρνητική απάντηση, από τους συνολικά 24 ανθρώπους που αιτήθηκαν πρόσληψη. Αργότερα, όταν ξεκινούσε την επιχείρησή σου, οι αιτήσεις του για χρηματοδότηση απορρίφθηκαν από πάρα πολλές τράπεζες. Και η εταιρία του ήταν ζημιογόνος τα πρώτα τρία χρόνια.

Πώς είναι δυνατόν κάποιος που γνωρίζει πλέον τόσο τεράστια επιτυχία, να έλαβε τόση -μα τόση- απόρριψη; Κι όμως, είναι κάτι αρκετά συνηθισμένο:

H J.K. Rowling, η δισεκατομμυριούχος συγγραφέας της σειράς βιβλίων και ταινιών Harry Potter, είχε λάβει άρνηση από 12 διαφορετικούς εκδότες, πριν ένας πιστέψει σε αυτή και πάρει το ρίσκο να εκδώσει το πρώτο της βιβλίο.

Ο Steve Jobs είχε πάρει απόρριψη από 20 venture capitals (σχήματα επιχειρηματικών κεφαλαίων), καθώς προσπαθούσε να αντλήσει κεφάλαια για την Apple, που είναι τώρα η εταιρία με τη μεγαλύτερη αξία διεθνώς, με περισσότερα από 700 δισ. δολάρια.

Όλοι δεχόμαστε απόρριψη. Αυτοί όμως που τελικά επιτυγχάνουν το στόχο τους, είναι αυτοί που μετά την αρχική πτώση, ξανασηκώνονται στα πόδια τους και συνεχίζουν με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη την προσπάθειά τους. Φανταστείτε ο Ma, ο Jobs ή η Rowling να αποθαρρύνονταν τόσο πολύ, που να «παρέδιδαν τα όπλα» και να εγκατέλειπαν τα όνειρά τους. Δεν θα είχε πάει χαμένο μόνο το δυναμικό τους, αλλά και ο κόσμος θα ήταν πολύ διαφορετικός χωρίς τη συνεισφορά τους.

Εάν επιδιώκεις κάτι καινοτόμο και αξιόλογο, το πιθανότερο είναι να συναντήσεις αντίσταση. Αντί να εσωτερικεύεις την άρνηση που παίρνεις απ’ έξω και να παίρνεις την απόρριψη ή τα εμπόδια σαν «ποινή ισόβιας αποτυχίας», καλύτερα να συνειδητοποιήσεις ότι οι κρίσεις αυτές δεν σε ορίζουν. Έχεις ακόμα τη δυνατότητα να μάθεις, να αναπτυχθείς και να αναδυθείς επάνω από αυτούς που προτιμούν να κριτικάρουν από τα παρασκήνια, αντί να αναλάβουν οι ίδιοι ρίσκο και να δημιουργήσουν κάτι δικό τους.

Στη ζωή η απόρριψη είναι κάτι πάρα πολύ πιθανό. Αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι ο τρόπος που θα επιλέξουμε να αντιδράσουμε και όχι το ίδιο το γεγονός της απόρριψης.

Το θέμα δεν είναι αν πέφτεις, αλλά εάν μετά σηκώνεσαι!

Παραπάτησες; Επίτρεψε σε αυτή την εμπειρία να ενισχύσει την αφοσίωσή σου στο στόχο σου, αντί να σε εκτροχιάσει. Μην παραδίνεις τη δύναμή σου σε αυτούς που δεν πιστεύουν σ' εσένα. Αντ’ αυτού, ανασύνταξε τις δυνάμεις σου και απόδειξε πόσο λάθος έκαναν.

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις