Επιχειρήσεις

Παίρνει πίσω η HSBC το πάγωμα στους μισθούς


Ακύρωσε το πάγωμα των μισθών ο διευθύνων σύμβουλος της HSBC, Stuart Gulliver, μόλις δύο εβδομάδες μετά την σχετική ανακοίνωση στις 29 Ιανουαρίου, η οποία προέβλεπε «πάγωμα» σε ένα γενικότερο πλαίσιο για αναθεώρηση δαπανών ύψους 5 δισ. δολαρίων μέχρι το 2017.

Ο CEO δήλωσε πως «Λάβαμε υπόψη μας το σχετικό feedback και ως εκ τούτου αποφάσισε να αλλάξουμε τον τρόπο που μπορεί να επιτευχθεί εξοικονόμηση κόστους». 

Ο Gulliver επέβαλε παγκόσμιο πάγωμα των προσλήψεων και των αποζημιώσεων στις 29 Ιανουαρίου στο πλαίσιο των προσπαθειών της HSBC να μειώσει δαπάνες ύψους 5 δισ. δολαρίων μέχρι το 2017.

Τα μέτρα αυτά αποδίδονται εν μέρη στην βουτιά τόσο του χρηματιστηρίου όσο και των τιμών του πετρελαίου, που απειλούν να επιδεινώσουν τις προοπτικές για τα κέρδη του 2016. 

Ανάλογες τακτικές έχουν υιοθετήσει και άλλες μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης. Η UBS πάγωσε τους μισθούς μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, ενώ η Barclays επέκτεινε το πάγωμα τον προσλήψεων απ αόριστον τον Δεκέμβριο. Και φυσικά δεν πρέπει να αγνοηθούν οι Credit Suisse και Deutsche Bank που έχουν περικόψει χιλιάδες θέσεις εργασίας. 

Παράλληλα, η HSBC ανακοίνωσε πως προβλέπει  ακόμα και αυξήσεις σε ορισμένους μισθούς.

«Θα προχωρήσουμε σε μισθολογικές αυξήσεις, όπως προτάθηκε αρχικά ως μέρος της επανεξέτασης των αμοιβών το 2015, σημειώνοντας ωστόσο, ότι δεν θα γίνει αύξηση σε όλο το προσωπικό».

Όπως διευκρίνισε οι μισθολογικές αυξήσεις του 2015 θα χρηματοδοτηθούν από τα συνολικά μπόνους του 2016 το ύψος των οποίων θα καθοριστεί από τις φετινές επιδόσεις της τράπεζας.

Η μετοχή της τράπεζας διολίσθησε 3,8% στις 424,75 ουγγιές, με τις συνολικές απώλειες της μετοχής να διαμορφώνονται στο 21% για το σύνολο του έτους μέχρι σήμερα. 

 
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις