Τράπεζες

"Παίρνει μπροστά" ο εξωδικαστικός, εγκρίνονται 3 στις 4 αιτήσεις


Η Κομισιόν διαπιστώνει ότι ως το τέλος Μαρτίου είχαν κατατεθεί αιτήσεις για χρέος 7,7 δισ. και είχαν γίνει ρυθμίσεις για 1,4 δισ.

Ύστερα από αρκετούς μήνες... αργής κίνησης, ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τη διευθέτηση οφειλών σε τράπεζες, servicers και Δημόσιο άρχισε να παίρνει μπροστά, ενώ οι χρηματοδοτικοί φορείς έχουν ανεβάσει στο 74% το ποσοστό των αιτήσεων που εγκρίνουν. Η Κομισιόν επισημαίνει, πάντως, ότι τα δάνεια που έχουν ρυθμισθεί εξακολουθούν να αντιστοιχούν σε μικρό ποσοστό των «κόκκινων» δανείων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας που δημοσιοποιήθηκε σήμερα,

  • Οι εξωδικαστικές αναδιαρθρώσεις εξελίσσονται καλά. Οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα έως το τέλος Μαρτίου 2023 αντιστοιχούν σε 7,7 δισ. ευρώ χρέους.
  • Έχουν αξιολογηθεί μέχρι στιγμής αιτήσεις που αντιπροσωπεύουν το 54% του συνολικού χρέους, υποδεικνύοντας επιτάχυνση του ρυθμού επεξεργασίας από την προηγούμενη έκθεση.
  • Το 18% του χρέους, δηλαδή 1,4 δισ. ευρώ, έχει ήδη αναδιαρθρωθεί.
  • Ένα επιπλέον ποσοστό 6% των αιτήσεων, δηλαδή 500 εκατ. ευρώ, βρίσκονται κοντά στην ολοκλήρωσή τους, ενώ η σημαντική συσσώρευση εκκρεμών αιτήσεων σημαίνει ότι ο αριθμός των αναδιαρθρώσεων είναι πιθανό να αυξηθεί.
  • Ωστόσο, οι αναδιαρθρώσεις εξακολουθούν να καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρους του παλαιού μη εξυπηρετούμενου χρέους μέχρι σήμερα.

Ανεβασμένο είναι το μέσο ποσοστό έγκρισης αιτήσεων εκ μέρους του Δημοσίου και των χρηματοδοτικών φορέων, όπως σημειώνει η Επιτροπή. Από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας ανέρχεται στο 92% για τον δημόσιο τομέα και σε 74% για τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων, με άνοδο από τον Σεπτέμβριο του 2022, δηλαδή από τον χρόνο έναρξης λειτουργίας της πλατφόρμας.

Αντίστοιχα, τα ποσοστά έγκρισης εκ μέρους των οφειλετών από την αρχή λειτουργίας της πλατφόρμας ανέρχονται σε 66%
για διμερείς αναδιαρθρώσεις και 54% για πολυμερείς αναδιαρθρώσεις.

Η Κομισιόν τονίζει, πάντως, ότι μετά τη ρύθμιση των δανείων δεν σημαίνει πως το πρόβλημα έχει λυθεί οριστικά. Θα είναι ζωτικής σημασίας, τονίζει, να παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς η βιωσιμότητα των ρυθμίσεων έως ότου θα είναι βέβαιο ότι τα δάνεια εξυπηρετούνται εκ νέου κανονικά.

Εκτός από τον εξωδικαστικό, όμως, η Επιτροπή σημειώνει ότι υπάρχει περιορισμένο ενδιαφέρον για τα άλλα εργαλεία του νέου πτωχευτικού νόμου, όπως η πλατφόρμα δεύτερης ευκαιρίας (δηλαδή η βασική διαδικασία αφερεγγυότητας) και, ακόμη λιγότερο, για τη δικαστική διαδικασία διευθέτησης και τον μηχανισμό έγκαιρης προειδοποίησης.

Αυτό, αναφέρει η Επιτροπή, θα μπορούσε εν μέρει να αποδίδεται σε μια αντίληψη έλλειψης αξιόπιστης απειλής αναγκαστικών μέτρων, όπως οι πλειστηριασμοί. Θα είναι χρήσιμο, τονίζει, να υπάρξουν δράσεις ενημέρωσης των οφειλετών και των συμβούλων τους (δικηγόροι, λογιστές) για αυτά τα νέα εργαλεία.

Αντίθετα, υπήρξε μια απότομη αύξηση του ενδιαφέροντος για καταγραφή ευάλωτων οφειλετών, μετά την πρόσφατη απόφαση των τραπεζών για τη στήριξή τους με επιδότηση στους τόκους δανείων. Ως αποτέλεσμα, 2 950 οφειλέτες έλαβαν
πιστοποιητικό ευάλωτου οφειλέτη έως το τέλος Μαρτίου 2023, ενώ εκκρεμούν άλλες 36.483 αιτήσεις.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις