TECHin

Παιδικά γυαλιά δυσλεξίας κατασκευασμένα με 3D εκτύπωση χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Multi Jet Fusion της HP


Η τεχνολογία εκτύπωσης HP Multi Jet Fusion 3D χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία σε ένα έργο στη Γαλλία για την παραγωγή γυαλιών για δυσλεκτικά παιδιά. Με διανομή από την Atol les Opticiens και κατασκευασμένα με τεχνολογία HP, τα έξυπνα γυαλιά Lexilens απεικονίζουν τέλεια τη σύγκλιση δύο τάσεων: την ανάπτυξη συναφών λύσεων που έχουν σχεδιαστεί για τη βελτίωση της ζωής των ατόμων με μαθησιακές δυσκολίες και την ίδια στιγμή, των τεχνικών επιτευγμάτων στην τρισδιάστατη εκτύπωση. Έχει σημειωθεί τεράστια πρόοδος στην 3D εκτύπωση: Σήμερα, πλήρως λειτουργικά πρωτότυπα μπορούν να σχεδιαστούν, και υψηλής ποιότητας, προσαρμοσμένα προϊόντα μπορούν να παραχθούν μαζικά ώστε να ικανοποιούν απολύτως τις απαιτήσεις των χρηστών. Τα γυαλιά Lexilens αποτελούν ένα τέτοιο παράδειγμα.

Lexilens: Η Γαλλική καινοτομία που σχεδιάστηκε για τα δυσλεκτικά παιδιά

Η Abeye, μια νεοσύστατη εταιρεία που ιδρύθηκε από την Atol Opticians, βρίσκεται πίσω από την εφεύρεση των γυαλιών Lexilens που διευκολύνουν την ανάγνωση στα δυσλεκτικά παιδιά. Τα εν λόγω ηλεκτρονικά γυαλιά έχουν ενεργούς και φιμέ φακούς που φιλτράρουν τα είδωλα που δυσκολεύουν την ανάγνωση. Οι φακοί ενεργοποιούνται πατώντας απλώς ένα κουμπί που θέτει σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα που είναι ενσωματωμένο στους βραχίονες. Αυτή η καινοτομία βασίζεται σε μια θεμελιώδη γαλλική επιστημονική ανακάλυψη που συνδέει τη δυσλεξία με τα μάτια και τον εγκέφαλο. Τα γυαλιά είναι απλά στη χρήση και παρέχουν στιγμιαία αποτελέσματα παγκοσμίως, ανεξάρτητα από την μητρική γλώσσα. Η μπαταρία διαρκεί 25 ώρες και μπορεί να επαναφορτιστεί χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο USB-C.

Το πλαίσιο Lexilens, το οποίο ζυγίζει μόλις 35 γραμμάρια, τυπώνεται εξ ολοκλήρου σε 3D χρησιμοποιώντας την τεχνολογία HP Multi Jet Fusion και στη συνέχεια συναρμολογείται. «Η διαδικασία κατασκευής των τυπωμένων 3D γυαλιών Lexilens  είναι αξιοσημείωτη καθώς είναι το πρώτο τυπωμένο πολλαπλών εξαρτημάτων προϊόν με μια τόσο περίπλοκη συναρμολόγηση», εξηγεί ο Emilio Juárez, Διευθυντής Πωλήσεων EMEA, HP 3D Multi Jet Fusion Business. «Με όχι λιγότερα από 9 εξαρτήματα, η τεχνογνωσία του συνεργάτη μας Erpro ήταν εξαιρετικά σημαντική στο πλαίσιο της ανάπτυξης προϊόντων πολλαπλών εξαρτημάτων, όπου τα συναρμολογούμενα μέρη πρέπει να λειτουργούν χωρίς να διακυβεύεται η ποιότητα του τελικού προϊόντος». εξηγεί ο Εμίλιο.

Ένα οικοσύστημα από ειδικούς επικεντρώθηκε στην τρισδιάστατη εκτύπωση

Στη Γαλλία, η συνεργασία των ειδικών από κάθε τομέα (ερευνητές, νεοφυείς επιχειρήσεις, κατασκευαστές, δίκτυα διανομής κ.λπ.) ωθεί λύσεις που αξιοποιούν τις νέες τεχνολογίες προς όφελος της ανθρωπότητας. Η Atol και η Abeye πλησίασαν την Erpro, πρωτοπόρο εταιρεία στη μαζική παραγωγή τρισδιάστατων τυπωμένων προϊόντων. Η Abeye ξεχώρισε την Erpro για πολλούς λόγους: για το εύρος των τρισδιάστατων τεχνολογιών παραγωγής της, την ποιότητα και την ποικιλία λύσεων στην τελική επεξεργασία, και πρωτίστως για τη βιομηχανική της δυνατότητα να αναλαμβάνει πολύπλοκα και ταυτόχρονα μεγάλα έργα. «Πράγματι, κάθε τρισδιάστατο τυπωμένο εξάρτημα έχει πολύ  ακριβείς διαστάσεις, οπότε πρέπει να εργαστούμε με μια πολύ καλά προσαρμοσμένη μεθοδολογία τήρησης διαστάσεων για να διαμορφώσουμε αυτό το τρισδιάστατο παζλ», εξηγεί ο Loïc Cliquennois, Διευθυντής Έργων Ε & Α στο Erpro Group. Η Abeye αναζητά τώρα περισσότερες ευκαιρίες για την ανάπτυξη αυτού του έργου εκτός της γαλλικής αγοράς.

Το στάδιο προπαραγωγής προϋπέθετε αρχικά τη δοκιμή του σχεδιασμού των παραγόμενων εξαρτημάτων και στη συνέχεια τη βελτιστοποίηση της παραγωγικής εργασίας (προσανατολισμός, τοποθέτηση, βελτιστοποίηση πυκνότητας, ποιότητα και όγκος) χρησιμοποιώντας λογισμικό Magics CAD/CAM. Το στάδιο παραγωγής πραγματοποιήθηκε σε εκτυπωτές HP Multi Jet Fusion 5200 χρησιμοποιώντας υλικό PA11. Μετά από διαδικασία αμμοβολής, τα πλαίσια περνούν σε  περαιτέρω επεξεργασία όπου ένα μέρος του πλαισίου λειαίνεται μέσω μιας φυσικοχημικής διαδικασίας και τα υπόλοιπα εξαρτήματα φινιρίζονται και στη συνέχεια βάφονται σε συγκεκριμένο υδατικό διάλυμα. Διατίθενται προαιρετικοί φακοί με κλιπ για διόρθωση της όρασης, εάν απαιτείται.

Η Abeye μπόρεσε να δοκιμάσει διαφορετικά πρωτότυπα και να προβεί γρήγορα σε εναλλακτικές δοκιμές προτού επιλέξει τη σωστή τεχνολογία και τις σωστές τελικές επεξεργασίες, με την υποστήριξη της Erpro και της HP, με αποτέλεσμα την παραγωγή ενός βέλτιστου τελικού προϊόντος. «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που συμμετείχαμε στο πρόγραμμα Lexilens. Αυτή είναι μια πραγματική ευκαιρία για τον Όμιλο Erpro να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία του στην τρισδιάστατη εκτύπωση για να αναπτύξει ένα καινοτόμο και ανθρωποκεντρικό προϊόν», δήλωσε ο Loïc Cliquennois.

Γιατί χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία εκτύπωσης HP 3D?

Τα τρία βασικά κριτήρια που οδήγησαν την Abeye και την Atol να επιλέξουν την τεχνολογία HP Multi Jet Fusion ήταν οι ανταγωνιστικές τιμές σε συνδυασμό με την απαράμιλλη ακρίβεια και παραγωγικότητα της. Αυτή η τεχνολογία εξελίσσεται γρήγορα σε βιώσιμη εναλλακτική λύση έναντι των παραδοσιακών διαδικασιών παραγωγής. Επιτρέπει την ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων με άμεση διάθεση στην αγορά. Επιπλέον, εγγυάται υψηλή και σταθερή ποιότητα για μεγάλες παραγγελίες προϊόντων.

«Η τρισδιάστατη εκτύπωση πλεονεκτεί καθώς απαντά σε κρίσιμες απαιτήσεις της καινοτομίας. Αποσυνδέεται από τις παραδοσιακές διαδικασίες παραγωγής μέσω της χρήσης τοπικής και κατά παραγγελία παραγωγής, διατηρώντας παράλληλα τις απαιτούμενες ιδιότητες», δηλώνει ο Emilio Juárez.

«Η Abeye έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει ένα προϊόν βασισμένο στη γαλλική επιστημονική έρευνα. Ανακτούμε το βιομηχανικό μας μέλλον μέσω εργαλείων όπως η 3D εκτύπωση, όπως τα δυσλεκτικά παιδιά αναλαμβάνουν μόνα τους τη μάθησή τους μέσω των Lexilens. Το να είμαστε ανεξάρτητοι για να πετύχουμε το όραμά μας είναι ζωτικής σημασίας για να βοηθήσουμε όλους να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους», δηλώνει ο Michael Kodochian, Διευθύνων Σύμβουλος της Abeye.

«Η Atol Opticians έχει δεσμευτεί να προσφέρει ανώτερη όραση σε όλα τα στάδια της ζωής. Η τρισδιάστατη εκτύπωση έχει μειώσει τους χρόνους παραγωγής για τα Lexilens, επιτρέποντάς μας να αφοσιωθούμε άμεσα στα δυσλεξικά παιδιά και να τα βοηθήσουμε να ξεκλειδώσουν τη δυναμική τους, συμβάλλοντας στην εκπαιδευτική και κοινωνική ένταξη», καταλήγει ο Eric Plat, Διευθύνων Σύμβουλος της Atol les Opticiens.