Αγορές

«Πάγωσαν» οι εισροές κεφαλαίων σε μετοχές και ομόλογα


Εκπλήξεις από τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τα τραπεζικά τεστ φοβούνται οι ξένοι διαχειριστές. Δεν έφερε νέα κεφάλαια το ετήσιο έντοκο.

Σε… κενό αέρος έχουν πέσει μετοχές και ομόλογα, καθώς οι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων «παγώνουν» τις τοποθετήσεις τους στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι υπάρχουν πολλά νέα στοιχεία αβεβαιότητας στο μακροοικονομικό περιβάλλον και, ιδιαίτερα, στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και στα τραπεζικά τεστ αντοχής.

Ενώ τον Ιανουάριο τα ξένα funds έδειξαν σαφώς τη διάθεσή τους να αυξήσουν την έκθεση στο ελληνικό Χρηματιστήριο και τον Φεβρουάριο, παρά την πτώση των τιμών, συνέχισαν να καταγράφονται περισσότερες εισροές από εκροές, τον Μάρτιο οι κινήσεις τους περιορίσθηκαν αισθητά, κάτι που εξηγεί τους πολύ χαμηλούς καθημερινούς τζίρους και την αδυναμία της αγοράς να κινηθεί υψηλότερα, υπερβαίνοντας το δύσκολο τεχνικό όριο των 840 μονάδων.

Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις σήμερα έχουν πάρει και πάλι την ανιούσα, με την απόδοση του 5ετούς ομολόγου να πλησιάζει το 3,6%.

Όπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς, η χθεσινή επιτυχημένη έκδοση 12μηνου εντόκου γραμματίου με απόδοση 1,25% δεν φαίνεται να έφερε αρκετό «φρέσκο» χρήμα στους ελληνικούς τίτλους. Οπως έγινε και κατά την έκδοση του 7ετούς ομολόγου τον περασμένο μήνα, πολλοί επενδυτές αγόρασαν νέους τίτλους ρευστοποιώντας παλιούς.

Αρνητική επίδραση στο κλίμα για τα ομόλογα είχε, αναμφίβολα, η αναστολή των εκδόσεων ομολόγων, λόγω της διατήρησης των αποδόσεων στη δευτερογενή αγορά σε υψηλά επίπεδα. Η Nomura, που είχε συμμετοχή στο σχήμα των αναδόχων του 7ετούς ομολόγου του Φεβρουαρίου, εκτιμά ότι δεν θα γίνει νέα έκδοση μακροχρόνιων τίτλων μέχρι το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης, αλλά αφήνει ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο για το καλοκαίρι, εφόσον ολοκληρωθούν ομαλά οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Το «πάγωμα» στις εισροές επενδυτικών κεφαλαίων εξηγείται από παράγοντες της αγοράς ως συνέπεια της εμφάνισης νέων στοιχείων αβεβαιότητας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για την έξοδο από το πρόγραμμα, αλλά και στα τραπεζικά τεστ:

  • Η τέταρτη αξιολόγηση θα είναι πολύ απαιτητική, καθώς πρέπει να ολοκληρωθεί μεγάλος αριθμός προαπαιτούμενων δράσεων σε πολύ «σφικτό» χρονοδιάγραμμα, ενώ ελλοχεύει πάντα ο κίνδυνος να υπάρξουν πολιτικές προστριβές, εάν απαιτήσει το ΔΝΤ να εφαρμοσθεί το 2019 η μείωση στο αφορολόγητο.
  • Για την έξοδο από το πρόγραμμα, το σενάριο της «καθαρής» εξόδου παραμένει κυρίαρχο. Ομως, προκειμένου να φθάσει η αγορά στην τελική της ετυμηγορία, πρέπει να αποσαφηνισθούν πολλές και σημαντικές παράμετροι, με σοβαρότερη τη διαμόρφωση του τελικού σχήματος ελάφρυνσης του χρέους. Η αγορά περιμένει, εξάλλου, την κρίσιμη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους από το ΔΝΤ.
  • Τα τραπεζικά stress test θεωρούνται «χαμηλής επικινδυνότητας», υπό την έννοια ότι δεν θα οδηγήσουν σε άμεση και τραυματική ανακεφαλαιοποίηση. Ομως, από τα τελικά αποτελέσματά τους, που θα δημοσιευθούν την Παρασκευή, 4 Μαΐου, θα εξαρτηθεί το αν θα χρειασθούν νέα κεφάλαια οι τράπεζες μέσα στον επόμενο χρόνο. Οι επενδυτές, εξάλλου, δεν γνωρίζουν ακόμη αν θα βρεθεί κάποια φόρμουλα για να μείνουν «στην άκρη» κεφάλαια από το δάνειο των 86 δισ. ευρώ μετά τη λήξη του προγράμματος, ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος bail-in.

Όπως λένε στελέχη της αγοράς, ο Μάιος θα είναι πολύ κρίσιμος μήνας για τη διαμόρφωση της πολιτικής των ξένων funds στις αγορές ελληνικών μετοχών και ομολόγων, καθώς θα υπάρχει -εκτός απροόπτου- αρκετά σαφέστερη εικόνα για τις διαπραγματεύσεις της τέταρτης αξιολόγησης και τα τεστ αντοχής. Ως τότε, δεν θα πρέπει να αναμένονται μεγάλες εισροές, όπως αυτές που είδαμε τον Ιανουάριο, αλλά επιλεκτικές κινήσεις από τους επενδυτές.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις