Χρηστικά

«Πάγος» για ένα χρόνο στα επιτόκια των ρυθμίσεων στην Εφορία


Τι προβλέπει η νομοθετική πρωτοβουλία του οικονομικού επιτελείου για τα ετήσια επιτόκια των πάγιων ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία

Να βελτιώσει-έστω και προσωρινά- τη δυσμενή κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι φορολογούμενοι όταν επιχειρούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στην εφορία-μέσω της πάγιας ρύθμισης 12, 24 και 48 δόσεων- και βρίσκονται αντιμέτωποι με υπέρογκα επιτόκια, σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα «παγώσουν» τα επιτόκια στις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία στα περυσινά επίπεδα. Ο «πάγος» στα επιτόκια που είχαν πραγματοποιήσει άλμα, καθιστώντας πολύ ακριβή την εξόφληση των οφειλών στο Δημόσιο, θα διαρκέσει ένα χρόνο.

Η απόφαση του οικονομικού επιτελείου κρίνεται και ως επιβεβλημένη-αναγκαία, καθώς το ετήσιο επιτόκιο των πάγιων ρυθμίσεων για χρέη στην εφορία εκτινάχθηκε σε μεγάλα ύψη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το επιτόκιο για τις 12 δόσεις έφτασε το 6,68% και αυτό των 24 έως 48 δόσεων στο 8,18%!

Με τη νομοθετική παρέμβαση που προωθεί το ΥΠΕΘΟ το επιτόκιο ρύθμισης οφειλών για τις 12 δόσεις θα παγώσει για ένα χρόνο στα περσινά επίπεδα, δηλαδή θα διαμορφωθεί στο 4,34%, και αυτό των 24 έως 48 δόσεων στο 5,84%.

Ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει νομοθετική ρύθμιση για τα επιτόκια των ρυθμίσεων οφειλών προς την εφορία. «Το θέμα των ρυθμίσεων των οφειλών προς την εφορία το έχουμε δει και εμείς, το έχουμε συζητήσει με την ΑΑΔΕ, και έχουμε αποφασίσει να φέρουμε ρύθμιση, έτσι ώστε για ένα χρόνο, από τώρα μέχρι το 2025, να επιστρέψουμε στο επιτόκιο της περσινής χρονιάς, που ήταν αρκετά χαμηλότερο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας. 

«Υπάρχει μια νομοθεσία που συνδέει τις ρυθμίσεις αυτές με το εκάστοτε επιτόκιο, εξήγησε ο υπουργός. Επειδή το επιτόκιο φέτος ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη παραπάνω, και έχει γίνει πάρα πολύ υψηλό, υπήρξε μια ρύθμιση στον ΕΦΚΑ, θα υπάρξει και ρύθμιση και στην εφορία», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Μείωση φόρων, ΕΦΚ και ασφαλιστικών εισφορών

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας παρατήρησε ακόμα ότι οι φορολογικοί συντελεστές με τη ΝΔ δεν έχουν ανέβει, έχουν πέσει πολλοί φόροι και έχοντας τους ίδιους και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές το 2023 σημειώθηκαν 9% παραπάνω έσοδα από το 2022 γιατί η οικονομία δουλεύει, και γιατί υπήρξαν επιτυχίες και στο μέτωπο της φοροδιαφυγής. «Υπολογίζουμε ότι εισπράξαμε μισό δισεκ. ευρώ λόγω των ηλεκτρονικών συναλλαγών και των άλλων προσπαθειών. Έχουν μειωθεί 50 διαφορετικοί φόροι, του χρόνου έχουμε δεσμευτεί με βάση το πρόγραμμά μας και τις δυνατότητες της οικονομίας ότι θα μειώσουμε και άλλο τις ασφαλιστικές εισφορές... Θα μονιμοποιήσουμε την επιστροφή του ΕΚΦ στους αγρότες, και αυτά φόροι είναι». 
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα