Οικονομία

«Παγώνουν» τα κορονοχρέη – Συμπληρωματικά μέτρα για τις επιχειρήσεις


Παράταση στην αποπληρωμή δόσεων και των ποσών από την επιστρεπτέα προκαταβολή


Η κυβέρνηση αποκλείει με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο παροχής έξτρα ενισχύσεων στις επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις παρεμβάσεις για την ενεργειακή ακρίβεια. Την ίδια στιγμή, όμως, εξετάζει το ενδεχόμενο να δώσει μια βαθιά «ανάσα» στον εμπορικό κόσμο, μέσω παράτασης στην αποπληρωμή των κορονοχρεών και των ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Οι εκπρόσωποι εμπορικού κόσμου, κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, μετέφεραν την απόγνωση, τηn ανησυχία και την αγωνία που επικρατεί στους ανθρώπους της αγοράς. Τα νέα μέτρα που υιοθετήθηκαν για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, πλήττουν, όπως επισήμαναν, το λιανεμπόριο, σημειώνοντας μάλιστα ότι πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, βρίσκονται στα όρια των αντοχών τους.  Με απώτερο στόχο να αποφευχθούν νέα «λουκέτα» και χρεωκοπίες, οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου ζήτησαν τη λήψη μέτρων διευκόλυνσης-ανακούφισης προς το λιανεμπόριο, που αφορούν την προσωρινή αναστολή των πληρωμών για τα κορονοχρέη και  για τις ενισχύσεις από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Η αναστολή πληρωμής αφορά τη ρύθμιση από τις 36 ή 72 δόσεις, στην οποία έχουν ενταχθεί επιχειρήσεις με οφειλές που αποδεδειγμένα δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας. Ως γνωστόν στην ρύθμιση έχουν δικαίωμα να ενταχθούν όσες επιχειρήσεις-ελέω πανδημίας-άφησαν απλήρωτες και αρρύθμιστες οφειλές προς την Εφορία οι οποίες βεβαιώθηκαν από την 1η Μαρτίου 2020 έως την 31η Ιουλίου 2021.Το υπουργείο Οικονομικών, βάσει της πρότασης των εκπροσώπων εμπορικών φορέων και λοιπών του εγχώριου «επιχειρείν», εξετάζει και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης της διάρκειας αποπληρωμής.

Παράλληλα, σ’ ό, τι αφορά την αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται την παράταση έναρξής της, που με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα έχει καθοριστεί για την 1η Ιανουαρίου 2022. Κατά πληροφορίες, η χρονική μετακύλιση ενδεχομένως να φτάσει και τους έξι μήνες.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών απορρίπτει χωρίς δεύτερη σκέψη προτάσεις που αφορούν πρόσθετο «κούρεμα» στις οφειλές των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν λάβει οι επιχειρήσεις.
 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα