Χρηστικά

"Πόλεμος" για τις οικοδομικές άδειες του ΝΟΚ με μπόνους σε ύψος και τετραγωνικά


Φοβούμενοι ότι το ΣτΕ θα κρίνει αντισυνταγματική τη διάταξη του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ) που επιτρέπει επιπλέον τετραγωνικά και ύψος σε νέα κτίρια, ιδιοκτήτες, μηχανικοί και κατασκευαστές σπεύδουν να θεμελιώσουν αυτό το δικαίωμα πριν αναιρεθεί. Οι πολεοδομικές υπηρεσίες στα νότια προάστια κατακλύζονται καθημερινά με αιτήσεις έκδοσης νέων οικοδομικών αδειών, ενώ οι δημοτικές αρχές παρεμβαίνουν, προσπαθώντας να αποτρέψουν περαιτέρω "τσιμεντοποίηση" των περιοχών τους.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ στις περιοχές Αλίμου, Βάρης, Βούλας και Βουλιαγμένης, όπου υπολογίζεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 2.200 ελεύθερα οικόπεδα των οποίων οι ιδιοκτήτες μπορούν να επωφεληθούν από τις ευεργετικές διατάξεις του ΝΟΚ και να ανεγείρουν μεγαλύτερα κτίσματα - σε ύψος και επιφάνεια. 

Το δημοτικό συμβούλιο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης έχει ήδη γνωμοδοτήσει υπέρ της εξαίρεσης του δήμου από τα ευεργετήματα του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ). Παράλληλα ο δήμαρχος Γρηγόρης Κωνσταντέλλος προσπαθεί να αποτρέψει την έκδοση νέων αδειών πριν ληφθεί η απόφαση του ΣτΕ, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα "μπλοκάρει" ως αντισυνταγματικές τις επίμαχες διατάξεις.

«Αν και ο δήμος έχει γνωμοδοτική κυρίως αρμοδιότητα, και η απόφαση για την αναστολή έκδοσης αδειών ανήκει στο υπουργείο Περιβάλλοντας, οι νομικοί μας σύμβουλοι έχουν τεκμηριώσει άρτια το δικαίωμά μας να λάβουμε απόφαση για αναστολή έκδοσης αδειών που δίνουν πρόσθετα ύψη και  όγκους, μέχρι η συγκεκριμένη υπόθεση να είναι τελεσίδικη από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας», εξηγεί.

Αντιθέτως, για αιτήσεις οικοδομικών αδειών που δεν ζητούνται επιπλέον ύψος και συντελεστής, ο δήμος αναφέρει πως μπορούν να προχωρούν κανονικά.

Κι άλλοι δήμοι ετοιμάζονται να λάβουν αποφάσεις αναστολής έκδοσης νέων αδειών, καθώς ανησυχούν για την αλλοίωση του χαρακτήρα της περιοχής τους από τα ψηλά και ογκώδη κτίρια που επιτρέπει υπό προϋποθέσεις ο ΝΟΚ.

 Στην "απέναντι όχθη" το υπουργείο Περιβάλλοντος, επιμένει ότι οι δήμοι δεν έχουν δικαίωμα παρέμβασης ούτε αρμοδιότητες σχετικά με την έκδοση οικοδομικών αδειών.

Επισημαίνεται ότι πριν από δύο εβδομάδες το Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικά τα συγκεκριμένα ευεργετήματα σε επιπλέον τετραγωνικά και ύψος που δίνει ο ΝΟΚ. Ομως, λόγω της σημασίας του θέματος παρέπεμψε την υπόθεση στην Ολομέλεια.

Η απόφαση ελήφθη έπειτα από προσφυγές κατά οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν στον Δήμο Αλίμου, οι οποίες ενέκριναν επιπλέον συντελεστή δόμησης αλλά και ύψους οικοδομής.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα