Χρηστικά

«Παγώνει» ο φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων


Αναβάλλεται για ένα ακόμη έτοςη επιβολή φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με τη συγκατάθεση των ευρωπαϊκών Θεσμών. Η κυβέρνηση κατέληξε σ' αυτή την επιλογή για να μην ανακοπεί η τάση ανάκαμψης της κτηματαγοράς.

Οι πρώτες συζητήσεις επί του θέματος ανάμεσα στο οικονομικό επιτελείο και τουw Θεσμούς είχαν γίνει εδώ και αρκετό διάστημα. H ελληνική πλευρά προέβαλε το επιχείρημα ότι  η επιβολή του μέτρου θα λειτουργούσε ως τροχοπέδη στην αγορά ακινήτων, που έχει αρχίσει να ανακάμπτει.

Οι ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ επισήμαιναν επίσης τα οφέλη που θα έχουν τα κρατικά ταμεία από τα νέα συμβόλαια μεταβίβασης.

Τελικώς, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, "κλείδωσε" η αναστολή εφαρμογής του φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με την οποία θα αναστέλλεται η εφαρμογή του φόρου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019. 

Πώς υπολογίζεται ο φόρος υπεραξίας

Ο φόρος υπεραξίας στα ακίνητα αρχικώς ψηφίστηκε το 2013 και από τότε έχει ανασταλεί τρεις φορές. 

Ο φόρος υπεραξίας υπολογίζεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και την τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος θα επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου ενώ ο αγοραστής θα οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.
Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει, για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία θα είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.
 

Διαβάστε επίσης