Αγορές

Παγκόσμιος συναγερμός για την κινεζική οικονομία–Φόβοι για ντόμινο και συστημική κρίση


Έντονη ανησυχία στις διεθνείς αγορές από την κινεζική κρίση – Ποιες εταιρείες και κλάδοι θα επηρεαστούν αρνητικά

Μπορεί η καταβύθιση της αγοράς ακινήτων στην Κίνα και η σημαντική επιβράδυνση της δεύτερης πιο ισχυρής οικονομίας παγκοσμίως, να προκαλέσει μια ευρύτερη διεθνή συστημική κρίση;

Αυτό είναι το μείζον ερώτημα που απασχολεί τις αγορές, τους επενδυτές και τους διαχειριστές των παγκόσμιων μετοχών, που βρίσκονται σε επιφυλακή, εν μέσω ανησυχίας και έντονου προβληματισμού. Ο αρχικός αντίκτυπος αυτής της ύφεσης παρατηρήθηκε κυρίως στις κινεζικές μετοχές, αλλά οι επιπτώσεις αντηχούν σε όλες τις παγκόσμιες αγορές. Οι ευρωπαϊκές, αμερικανικές και ασιατικές μετοχές δέχονται πιέσεις και κυρίως αυτές που ανήκουν σε εταιρείες επηρεάζονται από τη ζήτηση στην Κίνα.

Οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της Κίνας έχουν αναθεωρηθεί δραστικά προς τα κάτω και  επενδυτές ανησυχούν όλο και περισσότερο για τους πιθανούς κινδύνους για τα χαρτοφυλάκιά τους. Ο δείκτης MSCI που παρακολουθεί τις παγκόσμιες εταιρείες με τη μεγαλύτερη έκθεση στην Κίνα έχει υποχωρήσει περίπου 10% τον Αύγουστο, πτώση διπλάσια από αυτήν του ευρύτερου δείκτη των παγκόσμιων μετοχών, ενώ οι στρατηγικοί αναλυτές της Bank of America εκτιμούν ότι οι αμερικανικές μετοχές θα πέσουν κατά 4% καθώς οι ανησυχίες εντείνονται.

Η περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίστηκε από έναν καταρράκτη αποθαρρυντικών ειδήσεων, από ζοφερούς οικονομικούς δείκτες έως τη διακοπή πληρωμών από τον σκιώδη τραπεζικό γίγαντα Zhongzhi Enterprise Group Co σε πολλούς πελάτες. Επιπρόσθετα, ο όμιλος ακινήτων Country Garden Holdings Co. βρίσκεται στο χείλος μιας πιθανής χρεοκοπίας δημοσίων ομολόγων.

Οι διαρκώς αυξανόμενες ανησυχίες έστειλαν τους δείκτες αναφοράς μετοχών στο Χονγκ Κονγκ και στην Κίνα στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο, με τον δείκτη Hang Seng να εισέρχεται σε «bear market» την Παρασκευή. Και με την κυρίαρχη θέση της χώρας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, οι ανησυχίες άρχισαν επίσης να επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, με τα χρηματιστήρια να σημειώνουν τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Μάρτιο.

Ο Rajeev De Mello, ένας παγκόσμιος διαχειριστής μακροοικονομικών χαρτοφυλακίων με έδρα τη Γενεύη στην Gama Asset Management SA, υπογραμμίζει τον πιθανό εκτεταμένο αντίκτυπο αυτών των εξελίξεων. Επισημαίνει πως είναι αναγκαίο για το Πεκίνο να αναπτύξει περισσότερες υποστηρικτικές πολιτικές προκειμένου να μετριάσει τις επιπτώσεις σε διάφορες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. 

Ακολουθούν ορισμένοι παγκόσμιοι τομείς και εταιρείες που είναι ευάλωτες στην ύφεση στην Κίνα:

Μεταλλεία

Οι επιπτώσεις των οικονομικών προκλήσεων της Κίνας επηρεάζουν ιδιαίτερα τον τομέα εξόρυξης, ιδιαίτερα τις εταιρείες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα ως σημαντικό καταναλωτή των προϊόντων τους. Το σιδηρομετάλλευμα, ένα ζωτικό αγαθό για μεγάλες εταιρείες εξόρυξης, έχει γίνει κεντρικό σημείο λόγω της σημασίας του στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτή η τάση αποδεικνύεται από τον Stoxx 600 Basic Resources Index, ο οποίος μειώθηκε κατά 19% και είναι ο δείκτης με τις χειρότερες επιδόσεις στην Ευρώπη για το έτος.

Εξέχοντες παίκτες στη βιομηχανία εξόρυξης, όπως η Anglo American Plc, η Glencore Plc και η Rio Tinto Plc, έχουν επηρεαστεί σημαντικά από αυτές τις εξελίξεις. Οι τιμές των μετοχών τους έχουν υποχωρήσει που κυμαίνονται από 20% έως 40%, υπογραμμίζοντας την έκταση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν.

Εταιρείες όπως η Rio Tinto και ο αυστραλιανός όμιλος BHP Group Ltd. εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Κίνα, αντλώντας μεταξύ 50% και 60% των εσόδων τους από τη χώρα. Ομοίως, η Glencore και η Anglo American έχουν ανοίγματα άνω του 20% στην κινεζική αγορά. Η αλληλεξάρτηση μεταξύ αυτών των γιγάντων εξόρυξης και της οικονομικής τροχιάς της Κίνας υπογραμμίζει τα τρωτά σημεία που προκύπτουν από την εξάρτησή τους από αυτόν τον σημαντικό καταναλωτή.
.
Πολυτελή αγαθά

Οι εταιρείες ειδών πολυτελείας, όπως η LVMH, που κατασκευάζει τσάντες Louis Vuitton, η Kering , που είναι ιδιοκτήτρια της Gucci, και η Hermes International, είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε τυχόν ταλαντεύσεις της κινεζικής ζήτησης, καθώς η χώρα αντιπροσωπεύει το 17% έως 20% των ετήσιων εσόδων τους, σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs Group Inc.
Οι μετοχές του κλάδου είχαν εκτοξευθεί νωρίτερα φέτος, καθώς οι καταναλωτές ειδών πολυτελείας θεωρούνταν ότι επηρεάζονταν λιγότερο από τον επίμονο πληθωρισμό. Αλλά ο όμιλος των LVMH, Kering, Hermes, Richemont, Swatch και Moncler έχει χάσει συνολικά 86 δισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αυτόν το μήνα μέχρι την Παρασκευή, καθώς οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη της Κίνας εντάθηκαν.

Ημιαγωγοί

Οι αμερικανικές εταιρείες κατασκευής μικροτσίπ, όπως η Nvidia, και η Qualcomm έχουν μεγάλα έσοδα  από την Κίνα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η Morgan Stanley. Ο τομέας έχει δεχθεί πλήγμα από την κλιμάκωση του τεχνολογικού πολέμου Κίνας-ΗΠΑ φέτος, με τους ελέγχους στις εξαγωγές να επιδεινώνουν τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας, δεδομένου ότι μεγάλο μέρος των ηλεκτρονικών και των συστημάτων εξαρτημάτων παγκοσμίως προέρχεται από κινεζικά εργοστάσια.

Ενώ οι μετοχές εξακολουθούν να έχουν ενισχυθεί από φρενίτιδα γύρω από τη εχνητή νοημοσύνη φέτος, η αισιοδοξία μπορεί να αντισταθμιστεί από την επιβράδυνση των παγκόσμιων παραδόσεων smartphone, η οποία παρασύρεται από την αδύναμη καταναλωτική δαπάνη της Κίνας.

Βιομηχανικές επιχειρήσεις, Μηχανήματα

Οι ιαπωνικές εταιρείες αυτοματισμού εργοστασίων και μηχανημάτων είχαν μια φτωχή περίοδο κερδών, κυρίως λόγω των αδύναμων κεφαλαιακών δαπανών στην Κίνα. Η κατασκευάστρια εταιρεία εξοπλισμού εργοστασιακού αυτοματισμού Fanuc μείωσε τις προβλέψεις της για τα λειτουργικά κέρδη της για το σύνολο του έτους, επικαλούμενη την ασθενέστερη του αναμενόμενου ζήτηση από την Κίνα.

Οι αναλυτές της Morgan Stanley υποβάθμισαν αυτή την εβδομάδα τους ιαπωνικούς μετοχικούς κλάδους που είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στην επιβράδυνση της Κίνας.

«Οι επενδυτές ενδέχεται να γίνουν πιο επιφυλακτικοί ως προς τη διάθεση κεφαλαίων στην Κίνα λόγω των ανησυχιών για την οικονομική ύφεση και τις μειωμένες πιθανές αποδόσεις», δήλωσε ο Manish Bhargava, διαχειριστής κεφαλαίων στην Straits Investment Holdings στη Σιγκαπούρη. «Οι συνθήκες που «θυμίζουν» ύφεση στην Κίνα μπορεί να έχουν εκτεταμένες συνέπειες για τη νομισματική της πολιτική, τους εμπορικούς της εταίρους και το επενδυτικό κλίμα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα