Τουρισμός

Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού: Απώλειες τουριστικών εσόδων έως και 50 δισ. δολ. φέτος


Tις προβλέψεις του για τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις υποβάθμισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού(UNWTO), αναμένοντας αρνητική ανάπτυξη 1% με 3% για φέτος και εκτιμώμενες απώλειες τουριστικών εσόδων μεταξύ 30 και 50 δισ. δολαρίων, εξαιτίας της επιδημίας του κορονοϊού.

Προτού ο Covid-19 κάνει την εμφάνισή του, ο UNWTO προέβλεπε αύξηση του παγκόσμιου τουρισμού με ρυθμούς 3%-4% για φέτός.

Στην πρώτη του εκτίμηση για τις προοπτικές του διεθνούς τουριστικού κλάδου, ο οποίος «νοσεί» λόγω του Covid-19, ο UNWTO -που υπάγεται στα Ηνωμένα Έθνη- αναμένει ότι οι περιοχές Ασίας και Ειρηνικού θα δεχθούν ισχυρότερο πλήγμα, με εκτιμήσεις για πτώση των τουριστικών αφίξεων έως και 12%. Οι εκτιμήσεις για τις υπόλοιπες περιοχές του κόσμου είναι ακόμη πρόωρες, καθώς η κατάσταση εξελίσσεται πολύ γρήγορα, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού να συνιστά προσοχή, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει ξανά τις προβλέψεις του.

Ο Οργανισμός καλεί για οικονομική και πολιτική στήριξη με μέτρα για τη στήριξη και ανάκαμψη του τουριστικού κλάδου. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Ζουράμπ Πολοκασβίλι, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 80% του τουριστικού τομέα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, όπως και ολόκληρες κοινότητες που εξαρτώνται από τον τουρισμό.