Συνήθως είχε συνηθίσει το επενδυτικό κοινό με υποβαθμίσεις των αρχικών εκτιμήσεων της για την παγκόσμια οικονομία το τελευταίο διάστημα. Τώρα όμως προβλέπει ανάπτυξη 2,7% και 2,9% για το 2018. Ο λόγος για την Παγκόσμια Τράπεζα η οποία όπως φαίνεται συνηγορεί στο γεγονός ότι οι οικονομικοί κίνδυνοι έχουν εξασθενίσει. Οι αγορές «αντέδρασαν πολύ καλά» στην αύξηση των βασικών επιτοκίων από την Κεντρική Αμερικανική Τράπεζα (FED), υποστηρίζει ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Αϊχάν Κόζε. Οι αυξήσεις έγιναν τον Δεκέμβριο του 2016 και τον Μάρτιο του 2017. Επιπλέον έχει περιοριστεί η αβεβαιότητα σε σχέση με τις εκλογικές αναμετρήσεις σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες μετά τη νίκη του Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία. Στις θετικές εξελίξεις προστίθεται και η σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου από τον OPEC, τον οποίο απαρτίζουν οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες και οι εταίροι τους.
Αυτά μεταδίδει η Deutsche Welle σε σχετικό δημοσίευμα κατά το οποίο όμως επισημαίνεται και ο ρόλος του προεδρου, Ντόναλντ Τραμπ και η πορεία που ακολουθούν οι οικονομίες των αναδυόμενων χωρών.
Όπως αναφέρει ο Κόζε, η μεταναστευτική και εμπορική πολιτική που ασκεί η νέα ηγεσία υπό τον Τραμπ δημιουργεί ακόμα ασάφεις γεγονός που απομακρύνει ή "μπλοκάρει" τουλάχιστον επενδυτικές κινήσεις.
Ένας δεύτερος αρνητικός παράγοντας είναι ο αργός ρυθμός επενδύσεων στις αναδυόμενες οικονομίες, όπως είναι η Κίνα, η Βραζιλία και η Τουρκία. Ο αργός αυτός ρυθμός διαρκεί τα τελευταία έξι χρόνια. Το 2016 ο μέσος όρος ήταν 3% ενώ το 2010 είχε φθάσει το 10%.
Και ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης της Κίνας θα κινηθεί στο 6,5% φέτος και στο 6,3% τον ερχόμενο χρόνο, η Ρωσία και η Βραζιλία αναμένεται να σημειώσουν και πάλι ανάπτυξη μετά από δύο χρόνια . «Αυτή είναι μια καλή είδηση για την παγκόσμια οικονομία» δηλώνει ο Αιχάν Κόζε, προσθέτοντας ότι αυτές οι χώρες είναι σημαντικοί εισαγωγείς προϊόντων από βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες όπως είναι η Γερμανία.