Χρηστικά

Πάει πίσω η αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών


Ματαιώνεται ή τουλάχιστον αναβάλλεται επ’ αόριστον η αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών ακινήτων που σχεδιαζόταν να γίνει εντός του έτους.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι δεν είναι άμεσα αναγκαίες κάποιες αλλαγές, καθώς οι αποκλίσεις μεταξύ αγοραίων  τιμών και αντικειμενικών αξιών είναι πλέον μικρές στις περισσότερες περιοχές.

Όπως επισημαίνουν  αρμόδιοι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, με την αναπροσαρμογή που έγινε το 2018 και τη σταδιακή ανάκαμψη της κτηματαγοράς, έχει επέλθει ήδη η επιθυμητή σύγκλιση-ευθυγράμμιση.

Υπάρχουν βέβαια ακόμη αποκλίσεις, ιδιαίτερα σε «μεσοαστικές» περιοχές, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλες που να δικαιολογούν κινήσεις αναπροσαρμογής (αυήσεις) οι οποίες θα προκαλούσαν αναστάτωση στην αγορά ακινήτων, προκαλώντας αρνητική επίπτωση δυσανάλογη με το δημοσιονομικό όφελος.

Επισημαίνεται ότι οι αντικειμενικές αξίες αποτελούν τη βάση για τον υπολογισμό σχεδόν όλων των φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα –μεταξύ των οποίων ο ΕΝΦΙΑ και οι φόροι μεταβίβασης.

Η επόμενη αναπροσαρμογή υπολογίζεται ότι θα γίνει το πρώτο τετράμηνο του 2020 και θα περιλαμβάνει μικρές αυξήσεις αντικειμενικών σε «λαϊκές» συνοικίες –  όπου τώρα είναι αρκετά χαμηλότερες από τις αγοραίες – και μικρές μειώσεις σε κάποιες μεσοαστικές ή πολύ ακριβές περιοχές (παραλιακές συνοικίες νοτίων προαστίων, βόρεια προάστια κλπ).

Διαβάστε επίσης