Πολιτική

Π. Καμμένος: Μόνος πραγματικός σύμμαχος οι ΗΠΑ


"Η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα είναι με το μέρος των ΗΠΑ. Όλος ο ελληνικός λαός γνωρίζει πολύ καλά, ότι ο μόνος πραγματικός σύμμαχος της χώρας μας ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι άλλοι είναι σύμμαχοι, αλλά είναι μόνο ως πιστωτές χωρίς σεβασμό, και αυτό γιατί κάποιοι από αυτούς δεν θα ξεχάσουν ποτέ ότι έχασαν το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο από αυτήν τη χώρα". Μετά το τέλος της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη λέσχη αξιωματικών ενόπλων δυνάμεων (Σαρόγλειο Μέγαρο), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70 ετών λειτουργίας του γραφείου αμυντικής συνεργασίας (Office of Defence Cooperation - ODC) Ελλάδας και ΗΠΑ, ο κ. Καμμένος διευκρίνισε ότι εννοούσε τον κ. Σόιμπλε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι "η Ελλάδα προσβλέπει στην εμβάθυνση των δεσμών με τις ΗΠΑ και στη δημιουργία περαιτέρω δεσμών, όχι μόνο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά επίσης μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών μας, ευελπιστώντας να ενδυναμώσουμε τις υπάρχουσες σχέσεις πολύ περισσότερο".

 Προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Καμμένος ζήτησε την υποστήριξη των ΗΠΑ για "την ελάφρυνση της χώρας όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής". "Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των ΗΠΑ για να επεκτείνουμε τις δυνατότητές μας για το ναυτικό, ώστε να μπορεί να επιχειρεί από την Κρήτη ως το Σουέζ, για να διακοπεί η χρηματοδότηση της τρομοκρατίας μέσω της παράνομης διακίνησης ναρκωτικών, διακίνησης όπλων, παράνομου πετρελαίου" ανέφερε ο κ. Καμμένος.

Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του, ότι πολύ σύντομα θα υπογραφεί πολυετής αμυντική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

 Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στον Κόλπο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, δήλωσε πως "αναμένουμε τον χαρακτηρισμό των Αδελφών Μουσουλμάνων ως τρομοκρατικής οργάνωσης. Αυτό πρέπει να είναι πολύ σημαντικό, ώστε οι περισσότερες χώρες να επιλέξουν με ποιου το μέρος θέλουν να είναι" - σχολιασμός που θεωρήθηκε ως υπαινιγμός για τη στάση της Τουρκίας.

Στην ομιλία του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξήρε τη συμβολή του γραφείου στη μεταπολεμική πορεία της Ελλάδας, "αφού, χάρη στην υποστήριξή του η χώρα μας μπόρεσε να εκσυγχρονίσει τις δομές της, να αναδιοργανώσει τις ένοπλες δυνάμεις της και να αναβαθμίσει το στρατιωτικό της εξοπλισμό, καθιστώντας ταυτόχρονα την παραδοσιακή της φιλία και συνεργασία με τις ΗΠΑ, στέρεη βάση της εξωτερικής της πολιτικής".

"Το σχέδιο Μάρσαλ έβγαλε την Ελλάδα από το αδιέξοδο και έθεσε τα θεμέλια για ταχεία οικονομική ανάπτυξη επιτρέποντας στην Ελλάδα να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, η δημιουργία ενός διευρυμένου δικτύου στρατιωτικών βάσεων των ΗΠΑ στην ελληνική επικράτεια, κατέδειξε τη σημασία που απέδιδε η Δύση στη χώρα μας κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου" συμπλήρωσε.

Ο κ. Καμμένος κάλεσε το γραφείο αμυντικής συνεργασίας να συμβάλει σήμερα στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας. Οι βιομηχανικές δομές της Ελλάδας και η ήδη αποκτηθείσα τεχνογνωσία από την εκτέλεση των συμβάσεων στον τομέα της άμυνας, θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σημαντικά σε αυτήν την ενδεχόμενη συνεργασία ανέφερε σχετικά.

 Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπενθύμισε ότι "αυτά τα χρόνια, ήμασταν πάντα στην ίδια πλευρά, ήμασταν στην ίδια πλευρά στους δύο παγκοσμίους πολέμους, ήμασταν στην ίδια πλευρά στον Ψυχρό Πόλεμο, ήμασταν στην ίδια πλευρά στην Κορέα, στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, ήμασταν στην ίδια πλευρά στα Βαλκάνια - και αυτό ήταν πολύ δύσκολο για εμάς. Και τώρα είμαστε στην ίδια πλευρά για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία που είναι πολύ σημαντικό πρόβλημα για ολόκληρη την Ευρώπη και τη Δύση" σημείωσε.

 Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης επισήμανε μεταξύ άλλων, πως "είμαστε ένας αξιόπιστος σύμμαχος που συνεισφέρει με προσωπικό, μέσα και υποδομές σε επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στην επιβολή του διεθνούς δικαίου". Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούν ισχυρό πυλώνα, που μπορεί να υλοποιήσει πολιτικές αποφάσεις για ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, η ασφάλεια στην οποία καθίσταται ολοένα πιο προβληματική, επανέλαβε.

 Στη σημασία της βάσης της Σούδας επικεντρώθηκαν τόσο ο υποδιοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ευρώπη Τίμοθυ Ρέι, όσο και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρυ Πάιατ.

 "Η Σούδα μας εξυπηρέτησε κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και συνεχίζει και σήμερα να στηρίζει τις επιχειρήσεις μας στη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο, την Βόρεια Αφρική" δήλωσε ο αμερικανός υποπτέραρχος και κάλεσε την Ελλάδα να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ηγετικό της ρόλο στην διασφάλιση της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρυ Πάιατ, σχολίασε ότι η Ελλάδα με τη μοναδική γεωστρατηγική της θέση και τις Ένοπλες Δυνάμεις της στηρίζει τις επιχειρήσεις μας, ειδικά μέσα από τη Σούδα, που μας δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις με ευελιξία και αποτελεσματικότητα στην ευρύτερη περιοχή.Παράλληλα χαιρέτισε το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεισφέρει με στρατιωτικές δυνάμεις στη ΝΑΤΟϊκή δύναμη του Κοσόβου, για τη διατήρηση του ποσοστού 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δυνάμεις ετησίως, καθώς και για την παροχή διευκολύνσεων προς τις αμερικανικές και ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.

 Ο κ. Πάιατ εξέφρασε την ελπίδα, ότι όσο η οικονομία της Ελλάδας σταθεροποιείται, θα παίζει ακόμα πιο ενεργό ρόλο γεφυροποιού στην περιοχή ανάμεσα σε χώρες, ενώ σχολίασε θετικά τη δήλωση του πρωθυπουργού στο συνέδριο της οργάνωσης Concordia για τη σημασία της συνεργασίας της Ελλάδας με τις ΗΠΑ για την ασφάλεια της Ελλάδας.

 Τέλος ο αμερικανός πρέσβης εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Ελλάδα θα παραμείνουν ισχυρές και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε από κοινού τις σύγχρονες προκλήσεις.

 Στην εκδήλωση παρέστησαν ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, και παρακολούθησαν Έλληνες και αμερικανοί αξιωματικοί των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, μαθητές παραγωγικών σχολών και εκπρόσωποι αμυντικών βιομηχανιών.

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις