Αγορές

Ούριος άνεμος στη Wall Street λόγω Τραμπ και ΕΚΤ


Νέα κέρδη καταγράφηκαν στη σημερινή συνεδρίαση της Wall Street μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να παγώσει κατά 15 μέρες την αύξηση των δασμών σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων ως χειρονομία «καλής θέλησης» προς το Πεκίνο αλλά και την ανακοίνωση από την ΕΚΤ επαναφοράς του QE. .

Ειδικότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος γνωστοποίησε μέσω Twitter ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να αναβάλει την εφαρμογή υψηλότερων τελωνειακών δασμών σε εισαγόμενα αγαθά κινεζικής προέλευσης αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την 1η Οκτωβρίου για τη 15η Οκτωβρίου, σε μια «χειρονομία καλής θέλησης».

Ο Τραμπ διευκρίνισε ότι η αναβολή του μέτρου αποφασίστηκε κατόπιν σχετικού αιτήματος «του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε» και λόγω «του γεγονότος ότι η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας θα εορτάζει την 70ή επέτειο» από την ίδρυσή της.

Επιπλέον θετικός ήταν ο αντίκτυπος μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων και σε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Ειδικότερα, στο -0,5% προσδιορίστηκε το επιτόκιο καταθέσεων στην κεντρική τράπεζα. Παράλληλα ξεκινά αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ τον μήνα, από την 1η Νοεμβρίου. Οι αγορές θα συνεχιστούν για όσο διάστημα απαιτηθεί, σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, η πτώση των τιμών πετρελαίου συγκράτησε τον πληθωρισμό τον Αύγουστο στις ΗΠΑ. Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ενισχύθηκε 0,1% τον περασμένο μήνα, σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, οι τιμές ήταν υψηλότερες κατά 1,7%.

Επιπλέον, ο αριθμός των ανθρώπων που υπέβαλαν αίτηση για επιδόματα ανεργίας τις ημέρες που ήταν κοντά στην αργία της Labour Day υποχώρησε κοντά σε χαμηλό πέντε μηνών. Ειδικότερα, τις επτά ημέρες που ολοκληρώθηκαν στις 7 Σεπτεμβρίου, 204.000 άτομα υπέβαλαν αιτήσεις, αριθμός που ήταν μειωμένος κατά 15.000.Πρόκειται για το τρίτο πιο χαμηλό σημείο της τρέχουσας οικονομικής επέκτασης που ξεκίνησε πριν από 10 χρόνια και περισσότερο.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,17% ή 45 μονάδες στις 27.182, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,29% στις 3.009 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,3% στις 8.194 μονάδες.

Τα κέρδη των τεχνολογικών μετοχών συνέβαλαν στην άνοδο και των τριών βασικών δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου. Ο Dow σημείωσε άνοδο για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, που είναι το μεγαλύτερο σερί του από τον Μάιο.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Visa Inc. (+2%) και Travelers (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens (-4%) και UnitedHealth (-1,8%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 1,2% στα 55,09 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,3% στα 1.507 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε πτώση 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1067 δολ. από 1,1009 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,79%.