Πολιτική

Ουκρανική κρίση: Συναγερμός για το φυσικό αέριο – Τι τρομάζει το Μαξίμου


Πώς σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τις ενεργειακές επιπτώσεις από τη σύρραξη στην Ουκρανία

Εν μέσω ισχυρών κλυδωνισμών στις παγκόσμιες αγορές, υπό τον φόβο άμεσης πολεμικής ανάφλεξης στην Ουκρανία, η κυβέρνηση ανησυχεί για τις ενεργειακές επιπτώσεις που θα προκύψουν για τη χώρα μας. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα καλύπτει περίπου το ήμισυ των αναγκών της σε φυσικό αέριο από τη Ρωσία, το σενάριο να κλείσει η Μόσχα τη στρόφιγγα προς την Ευρώπη και κατ’ επέκταση προς την Αθήνα, ευλόγως τρομάζει.

Όλα τα σενάρια και οι τρόποι αντιμετώπισης των επιπτώσεων για την Ελλάδα, μιας νέας ενεργειακής κρίσης που θα πυροδοτήσει η διαφαινόμενη σύρραξη στην Ουκρανία, εξετάστηκαν στη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού και θεωρεί μέγιστη προτεραιότητα την εξασφάλιση της τροφοδοσίας της χώρας σε φυσικό αέριο. Το δυσμενές σενάριο το οποίο εξετάστηκε ενδελεχώς κατά τη σύσκεψη, προβλέπει εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αντίποινα-κυρώσεις από τη Δύση και διακοπή εκ μέρους της Μόσχας, της τροφοδοσίας με αέριο όλης της Ευρώπης.

Αυτομάτως, για την Ελλάδα θα προκληθεί έλλειμμα στην τροφοδοσία που μπορεί να φτάσει και το 20% των συνολικών αναγκών, το οποίο θα καλυφθεί μέσω δύο εναλλακτικών πηγών. Η πρώτη είναι με την αύξηση των φορτίων με υγροποιημένο αέριο (LNG), από τις εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, ενώ η δεύτερη αφορά τον αγωγό TAP και το αζερικό αέριο που εισέρχεται στη χώρα. Μέσω αυτών των δύο «πηγών» η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μετριάσει τη ζημιά, που η αλήθεια είναι πως δεν θα μπορεί να επουλωθεί πλήρως.

Ουδείς, βεβαίως, στο κυβερνητικό επιτελείο αγνοεί ότι μια ενδεχόμενη ανάφλεξη στην Ουκρανία, θα εκτινάξει στα ύψη και σε επίπεδα ρεκόρ τις τιμές του φυσικού αερίου (σήμερα εκτοξεύθηκαν στο +8%), εξέλιξη η οποία θα δοκιμάσει τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας, δημιουργώντας ντόμινο αρνητικών αποτελεσμάτων σε όλο το φάσμα της.

Στη σημερινή σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και 'Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Θάνος Ντόκος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας και ο καθηγητής Ενεργειακής Οικονομίας και Επιχειρησιακής Έρευνας του ΕΜΠ Παντελής Κάπρος.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα