Διεθνή

Ουκρανία : Ο Ζελένσκι ανοίγει μέτωπο με τους ολιγάρχες


Η ειρήνευση στην ρωσόφωνη ανατολική Ουκρανία, η απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από αυτή την περιοχή και η προκήρυξη βουλευτικών εκλογών είναι οι τρεις προτεραιότητες για τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της  Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

 Η πολιτική που θα ακολουθήσει η Ουκρανία υπό τον Ζελέσνσκι αποτελεί ερωτηματικό για τις ξένες κυβερνήσεις και τους αναλυτές, καθώς ο νέος πρόεδρος δεν είναι πολιτικός καριέρας και δεν έχει εκφράσει απόψεις του για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας. Ο 41χρονος κωμικός ηθοποιός και τηλεοπτικός παραγωγός ήταν η έκπληξη των εκλογών, τις οποίες κέρδισε με συνθήματα κατά της διαφθοράς.

Παρουσιάζοντας τους προγραμματικούς στόχους της προεδρίας του είπε ότι θα επιδιώξει συμφωνίες για να σταματήσει η δράση των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία και να αποσυρθούν οι ρωσικές δυνάμεις- τις οποίες η Μόσχα αρνείται ότι υπάρχουν εκεί. Θα  κινηθεί επίσης για τη διενέργεια πρόωρων βουλευτικών εκλογών, ώστε  το νεοπαγές κόμμα του να αποκτήσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, για να μπορεί να περνά νομοσχέδια.

Ο Ζελένσκι ορκίσθηκε σήμερα πρόεδρος της Ουκρανίας εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στην ανεξάρτητη εδώ και λιγότερο από 30 χρόνια χώρα, η οποία δοκιμάζεται από εμφύλια σύρραξη και οικονομικές δυσκολίες. Υποσχέθηκε να δώσει τέλος στην διαπλοκή και στην κομματοκρατία.

 Οπως ανακοίνωσε, σκοπεύει να προωθήσει στο κοινοβούλιο νόμο κατά της συγκέντρωσης πλούτου από τους ολιγάρχες και να καταργήσει  την βουλευτική ασυλία.

Διαβάστε επίσης