Τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία συζητούν τη δημιουργία «ομάδας επαφής για ανθρωπιστικά ζητήματα», που θα συνεδριάζει στο τουρκικό έδαφος –υπό την αιγίδα του ΟΗΕ–, με τη συμμετοχή αξιωματούχων της Ουκρανίας και της Ρωσίας, ανέφερε χθες Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού.
Η Ουκρανία έχει ήδη δώσει θετική απάντηση την πρόταση. Η Ρωσία, που ενημερώθηκε στις αρχές του μήνα, δεν έχει κάνει ακόμη σαφή τη θέση της.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου χθες Δευτέρα, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία, είπε πως σκόπευε να ταξιδέψει αύριο Τετάρτη και μεθαύριο Πέμπτη στην Τουρκία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Όμως λίγο αργότερα αναγκάστηκε να αναβάλει το ταξίδι μέχρι νεοτέρας, αφού διαγνώστηκε πως έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο το περιβάλλον του Βρετανού.
Την Κυριακή, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συζήτησε τηλεφωνικά με τον τούρκο πρόεδρο το σχέδιο αυτό.
Κατόπιν αιτήματος του ΓΓ, ο Μάρτιν Γκρίφιθς ταξίδεψε την 3η Απριλίου στη Μόσχα, έπειτα στο Κίεβο, προκειμένου να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την κήρυξη ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία και να παρουσιάσει σειρά προτάσεων με στόχο να διευκολυνθούν οι ανθρωπιστικές επεμβάσεις.
Την περασμένη Τετάρτη όμως ο Αντόνιο Γκουτέρες παραδέχθηκε ότι η αναστολή των εχθροπραξιών «δεν είναι εφικτή επί του παρόντος». Χθες Δευτέρα, ο Μάρτιν Γκρίφιθς είπε πως η Μόσχα «δεν θέτει την κατάπαυση του πυρός ψηλά στις προτεραιότητές της». «Όχι ακόμα», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά τις προτάσεις του ΟΗΕ, η Ουκρανία «ανταποκρίθηκε πολύ θετικά», διευκρίνισε ο αξιωματούχος, αλλά «δεν έχουμε ακόμη λάβει παρόμοια απάντηση από τη Ρωσία».
Μαριούπολη και Οδησσός
Το Κίεβο «αποδέχεται την ιδέα» να δημιουργηθεί «αυτή που αποκαλούμε ομάδα επαφής για ανθρωπιστικά ζητήματα», στην οποία θα συμμετέχουν Ουκρανία και Ρωσία, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, συνέχισε ο κ. Γκρίφιθς, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα πως «η Τουρκία θα φιλοξενεί» αυτή την ομάδα στο έδαφός της.
Σημείωσε ακόμη πως σχεδίαζε να πάει ξανά στη Ρωσία, μετά το ταξίδι του στην Τουρκία, χώρα που αποπειράται διαμεσολάβηση ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα για να τερματιστεί ο πόλεμος που εξαπέλυσε η Ρωσία την 24η Φεβρουαρίου.
Κατά τον Μάρτιν Γκρίφιθς, η «ομάδα επαφής για ανθρωπιστικά ζητήματα» θα μπορεί να συγκαλείται «ανά πάσα στιγμή» για να συζητά «ανθρωπιστικές υποθέσεις» όπως για παράδειγμα «ο έλεγχος καταπαύσεων του πυρός», οι «ασφαλείς διελεύσεις» ή οι «διάδρομοι» που επιτρέπουν την απομάκρυνση αμάχων.
Ένα από τα προβλήματα σήμερα για την οργάνωση των ανθρωπιστικών διαδρόμων, όπως δείχνει η ανυπαρξία τους στη Μαριούπολη, είναι ότι «τα δύο μέρη δεν κάθονται μαζί» στο τραπέζι και «αλληλοκατηγορούνται» όταν κάτι δεν εφαρμόζεται όπως συμφωνήθηκε, κατά τον κ. Γκρίφιθς.
Η Τουρκία «συμμετέχει επίσης» στις προσπάθειες να απομακρυνθούν άμαχοι από τη Μαριούπολη, αποδυόμενη σε «ναυτικό εγχείρημα» για τη μεταφορά κάπου «800 ανθρώπων», είπε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Για τον Οργανισμό, το να παραμείνει σε λειτουργία –παρά τις νάρκες– το λιμάνι της Οδησσού, όπου τα σιλό με τα σιτηρά «είναι γεμάτα», είναι ζήτημα «ύψιστης σημασίας», είπε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας, υπενθυμίζοντας τις βαριές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία για τον εφοδιασμό με βασικά διατροφικά είδη δεκάδων χωρών σε όλο τον κόσμο.
πηγή: ΑΠΕ