Επιχειρήσεις

OΤΕ: Αύξηση κερδοφορίας και θετικές λειτουργικές επιδόσεις το γ' τρίμηνο


Σταθερή ενίσχυση της κερδοφορίας στην Ελλάδα, αύξηση των συνδρομητών FTTH, τηλεόρασης και συμβολαίου κινητής, αλλά και πτώση EBITDA Ομίλου λόγω Ρουμανίας, ανακοίνωσε ο ΟΤΕ για το Γ' τρίμηνο 2023.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, το Γ' τρίμηνο τα ενοποιημένα έσοδα του Ομίλου μειώθηκαν κατά 2,6% και διαμορφώθηκαν σε 881,0 εκατ. ευρώ. 

Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) του Ομίλου μειώθηκε κατά 1,5% στα 352,6 εκατ. ευρώ , με το περιθώριο ωστόσο να αυξάνεται κατά 0,4 μονάδες, σε 40,0%.

Ο καθαρός δανεισμός στις 30 Σεπτεμβρίου 2023 ήταν 671,9 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 13,2% σε σχέση με το Γ' τρίμηνο 2022, και αντιστοιχεί σε 0,5 φορές το ετήσιο προσαρμοσμένο ΕΒΙTDA (AL).

Στην Ελλάδα, η δυναμική πορεία συνεχίστηκε με αύξηση της κερδοφορίας EBITDA (AL) κατά 0,7%, οδηγώντας σε ισχυρό περιθώριο 42,9%. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά 2,2% στα 811,8 εκατ. ευρώ, λόγω χαμηλότερων εσόδων από υπηρεσίες χονδρικής και προσωρινής πτώσης στα έσοδα από έργα ICT. Τα έσοδα από υπηρεσίες λιανικής σταθερής μειώθηκαν κατά 0,9%, μια σημαντική βελτίωση συγκριτικά με τις τάσεις που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα τρίμηνα. Τα έσοδα από υπηρεσίες κινητής αυξήθηκαν κατά 0,3% στο τρίμηνο. Ο ΟΤΕ συνεχίζει να σημειώνει θετικές επιδόσεις στην αγορά ευρυζωνικών υπηρεσιών, με τον συνολικό αριθμό των συνδρομητών να ανέρχεται σε 2.346 χιλιάδες, αυξημένοι κατά 2,1% σε ετήσια βάση.

Στο τρίμηνο, η διαθεσιμότητα FTTH έχει φτάσει στα 1,15 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ενώ οι πελάτες FTTH κατέγραψαν ισχυρή αύξηση, κατά 22 χιλιάδες, με τη συνολική συνδρομητική βάση να φθάνει τις 216 χιλιάδες. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ (ποσοστό πελατών επί των διαθέσιμων γραμμών) αυξήθηκε σε 19% από 16% ένα χρόνο νωρίτερα. Οι συνδρομητές τηλεόρασης του ΟΤΕ άγγιξαν τις 665 χιλιάδες το Γ' τρίμηνο του 2023, αυξημένοι κατά 3,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, παρά τον έντονο ανταγωνισμό και την εκτεταμένη πειρατεία. Ακολουθώντας τις τάσεις προηγούμενων τριμήνων, ο ΟΤΕ πέτυχε ετήσια αύξηση 5,5% στους συνδρομητές συμβολαίου κινητής. Στο τρίμηνο σημειώθηκαν 35 χιλιάδες καθαρές νέες συνδέσεις, αποτέλεσμα της προσέλκυσης συνδρομητών από άλλους παρόχους και των αναβαθμίσεων από υπηρεσίες καρτοκινητής σε υπηρεσίες συμβολαίου.

Στη Ρουμανία, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, τα έσοδα μειώθηκαν κατά 7,4% σε σύγκριση με το Γ' τρίμηνο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 71,1 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας, ωστόσο, βελτίωση σε σχέση με τα προηγούμενα τρίμηνα. Η προσαρμοσμένη κερδοφορία EBITDA (AL) διαμορφώθηκε στα 4,6 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 8 εκατ. ευρώ.

Η διοίκηση του ΟΤΕ διατηρεί τον στόχο για τις ελεύθερες ταμειακές ροές στα 500 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ οι επενδύσεις του Ομίλου θα διαμορφωθούν σε περίπου 620 εκατ. ευρώ. Η συνολική Αμοιβή των Μετόχων για το 2023 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 425 εκατ. ευρώ περίπου, που αναλογεί σε μέρισμα αξίας 250 εκατ. Ευρώ και σε Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών ύψους 175 εκατ. ευρώ περίπου. Το τελικό μέρισμα, που αντιστοιχεί σε Euro0,58878 ανά μετοχή, καταβλήθηκε στις 11 Ιουλίου 2023, ενώ μέχρι σήμερα, η εταιρεία έχει εκταμιεύσει περισσότερο από το 88% του συνολικού ποσού που αντιστοιχεί στο Πρόγραμμα Απόκτησης Ιδίων Μετοχών. 

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ σε δήλωσή του τονίζει: «Το τρίτο τρίμηνο, συνεχίσαμε τη δυναμική μας πορεία στην ελληνική αγορά, σημειώνοντας θετικές επιδόσεις σε όλους τους τομείς που διασφαλίζουν τη μελλοντική μας ανάπτυξη και κερδοφορία. Παρά τον εντεινόμενο ανταγωνισμό, και χάρη στην εμπιστοσύνη των πελατών στη μάρκα COSMOTE και τις κορυφαίες υπηρεσίες που προσφέρει, πετύχαμε σημαντική αύξηση των πελατών ευρυζωνικών υπηρεσιών, τηλεόρασης και συμβολαίου κινητής.

Η επέκταση του δικτύου οπτικών ινών συνεχίζεται με σταθερό ρυθμό, προσελκύοντας ολοένα και περισσότερους πελάτες, ενώ το νέο κουπόνι FTTH αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω τις τάσεις αυτές. Οι προσπάθειες περιορισμού του κόστους σε όλες μας τις δραστηριότητες, στις οποίες περιλαμβάνεται και το πρόσφατο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης, συνεχίζουν να αποδίδουν. Ως αποτέλεσμα, καταγράφουμε στην Ελλάδα αύξηση της κερδοφορίας EBITDA, αλλά και ένα ισχυρό περιθώριο. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία του 2023 έχοντας γερές βάσεις για να συνεχίσουμε την επιτυχημένη στρατηγική μας, και να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ετικέτες ΟΤΕ