Οικονομία

Οριστικά τέλος η 13η σύνταξη - Επιβεβαίωση και από Βρούτση [vid]


Τι θα γίνει με τις κύριες και επικουρικές συντάξεις

Παρελθόν κι επισήμως αποτελεί η 13η σύνταξη, αφού όπως επιβεβαίωσε σήμερα (5/1) σε τηλεοπτική του εμφάνιση και ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, παρότι η ΝΔ είχε ψηφίσει το μέτρο μόνιμου χαρακτήρα, που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με το νέο ασφαλιστικό η συγκεκριμένη παροχή δεν θα ξαναδοθεί.

Ερωτηθείς σχετικά, ο Γ Βρούτσης υποστήριξε ότι δεν δόθηκε ποτέ 13η σύνταξη, χαρακτηρίζοντας προεκλογική εξαπάτηση για να εξαγορασθεί η εκλογική συνείδηση των συνταξιούχων, την παροχή του περασμένου Μαίου. Άλλωστε, όπως είπε, το απαιτούμενο ποσό για πλήρη 13η σύνταξη ανέρχεται στα 2,3 δις, το οποίο δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί.   

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι το ποσό που δόθηκε το 2019 (γύρω στα 900 εκατ) παραμένει στο σύστημα και θα διατεθεί ως μόνιμη συνταξιοδοτική δαπάνη. Επειδή, όπως είπε, δεν γίνονται μαγικά, αυτό θα είναι το ποσό με το οποίο θα καλυφθούν οι επικείμενες αυξήσεις στις συντάξεις. Δηλαδή το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλλει ενισχυτικά στο ασφαλιστικό σύστημα το 0.5% του ΑΕΠ διαχρονικά, που σημαίνει γύρω στο 1 δισ το 2020.

Στοιχεία του νέου ασφαλιστικού 

Μέσα στο μήνα θα φέρει η κυβέρνηση στη Βουλή προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το νέο ασφαλιστικό δήλωσε το πρωί στο Open TV o υπουργός Εργασίας τονίζοντας ότι στόχος είναι να επανέλθει η εμπιστοσύνη, να εμπιστευτούν όλοι τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, να καλλιεργήσουμε σε όλους ασφαλιστική συνείδηση γιατί το έχουν χάσει.

Συγκεκριμένα ο Γ. Βρούτσης ανέφερε: «Αυτό που θα έρθει είναι χτισμένο σε δομές, κανόνες,σε πυλώνες που προϋπάρχουν ήδη. Ό,τι είναι σταθερό το κρατάμε κι αυτό που επιβάλλει και το ΣτΕ αλλά κι αυτό που κι εμείς πιστεύουμε ότι πρέπει να πάει θετικότερα το αλλάζουμε. Ταυτόχρονα ετοιμάζουμε και μία αναλογιστική μελέτη που θα δώσει την εμπιστοσύνη ότι το Ασφαλιστικό είναι βιώσιμο μέχρι το 2070 και ταυτόχρονα θα έχουμε μια μελέτη από το οικονομικό Πανεπιστήμιο που δείχνει την επάρκεια των συντάξεων, την οποία ζητάει και το ΣτΕ. Έτσι θα έχουμε για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα σέβεται και το παρελθόν και λαμβάνει υπόψιν όλες τις κρίσιμες παραδοχές και το δημογραφικό».

Για τις συντάξεις ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει τσουβάλι με χρήματα παρκαρισμένα το οποίο θα ανοίξει και θα αρχίσουμε να μοιράζουμε λεφτά. Ναι πιστοποιώ ότι θα υπάρξουν αυξήσεις στις συντάξεις μόλις επανυπολογιστούν οι συντάξεις. Και εξήγησε:

Για τις μεν επικουρικές συντάξεις, ένας μεγάλος αριθμός, εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχοι θα πάρουν 99,5 ευρώ μεσοσταθμικά και η διακύμανση στην αύξηση θα είναι από 5 έως 195 ευρώ. Κι αυτό αφορά όσους με τον προηγούμενο νόμο κόπηκαν οι συντάξεις τους στο άθροισμα κύριας κι επικουρικής στο ύψος 1.300 ευρώ, αυτό αλλάζει, απελευθερώνεται το ύψος της επικουρικής και αυτοί θα δουν αυξήσεις άμεσα στην τσέπη τους. Όλες οι επικουρικές που κόπηκαν θα επανέλθουν και θα επιστραφούν τα λεφτά από 1/10/2019 μετά την ψήφιση του νόμου και τον επανυπολογισμό των συντάξεων μέσα στο 2020.

Στις κύριες συντάξεις θα υπάρχει αναλογιστική μελέτη και θα υπάρχει αύξηση των ποσοστό αναπλήρωσης μέσα σε δημοσιονομικό πλαίσιο. Κι αυτό, όπως είπε, αφορά από τα 33 έτη ασφάλισης και μετά ενώ άφησε ένα παράθυρο να ξεκινήσει και από τα 30 έτη.

Τα νέα ποσοστά σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV:

map

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα