Αγορές

Οριακή πτώση στις αγορές της Ευρώπης


Με πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ η Γερμανία βρίσκεται στο επίκεντρο.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς ανάπτυξη 0,2% προβλέπει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για τη γερμανική οικονομία κατά το τρέχον έτος, αναθεωρώντας τις αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για ύφεση. Η ανοδική πορεία αναμένεται να ενισχυθεί το 2024.

Σύμφωνα με την ετήσια οικονομική έκθεση, που θα παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, για το 2023 αναμένεται ανάπτυξη ύψους 0,2%, έναντι ύφεσης 0,4% που προέβλεπε το υπουργείο Οικονομίας τον περασμένο Οκτώβριο. Για το 2024, η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικονομία θα αναπτύσσεται με ρυθμό 1,8%, ωστόσο η συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν περιλαμβάνεται στην έκθεση, η οποία αφορά μόνο το τρέχον έτος.

Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, η κατάσταση έχει γίνει διαχειρίσιμη, καθώς μέχρι τώρα δεν επαληθεύτηκαν οι φόβοι για έλλειψη φυσικού αερίου - κυρίως χάρη στις σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Επιπλέον, το πλαφόν στην τιμή ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου φαίνεται ότι προστατεύουν αποτελεσματικά τους καταναλωτές, ενώ δεν έχει καταγραφεί αύξηση χρεοκοπιών σε επιχειρήσεις.

Ανοδο κατέγραψε το το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, όπως έκανε γνωστό το ινστιτούτο Ifo ανακοίνωσε, όντας πλέον στο 90,2 τον Ιανουάριο, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις. Σύμφωνα με το Reuters, το επιχειρηματικό κλίμα της χώρας, κατά τον Δεκέμβριο, ενισχύθηκε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, όταν η μέτρηση Δεκεμβρίου έδειξε 88,6. Ο δείκτης ανέβηκε στο υψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο.

Υπέρμαχος των νέων αυξήσεων επιτοκίων από την ΕΚΤ δήλωσε ο πρόεδρος της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Γιοαχίμ Νέιγκελ, σημειώνοντας πως δεν θα τον εξέπληττε αν τα επιτόκια χρειαστεί να αυξηθούν και μετά τον Μάρτιο. 

Η ASML Holding NV προέβλεψε αύξηση των πωλήσεών της άνω του 25% για το 2023. H EasyJet PLC αναμένει ότι θα ξεπεράσει τις σημερινές προβλέψεις της αγοράς για το 2023 και θα έχει κέρδη για το σύνολο της χρήσης.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 451.86 μονάδες, χάνοντας σχεδόν 0.34%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,147.35 μονάδες, με πτώση 0.14%.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,743.3 μονάδες, πέφτοντας 0.18%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε στις 15,084.15 μονάδες, ευρισκόμενος περίπου στα ίδια.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 7,043.88, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος.

Ο ιταλικός FTSE MIB έμεινε στις 25,880, δίχως σημαντική διαφοροποίηση.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,954.92 μονάδες, με απώλειες 0.14%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις