Αγορές

Οριακή πτώση στις αγορές της Ευρώπης


Με μικρή πτώση έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα μακροοικονομικά βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν απώλειες, καθώς συρρίκνωση κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον περασμένο μήνα με τα εργοστάσια να αναγκάζονται να αποθηκεύουν τα προϊόντα που δεν πουλήθηκαν λόγω της ασθενούς ζήτησης, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι το ευρωπαϊκό μπλοκ μπορεί να υποχωρήσει σε ύφεση. Ο τελικός δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) της S&P Global υποχώρησε στις 49,8 μονάδες τον Ιούλιο από τις 52,1 τον Ιούνιο, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση για 49,6 μονάδες. Ωστόσο, ήταν η πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2020 που ο δείκτης υποχώρησε κάτω από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε σε χαμηλό δύο και πλέον ετών, στις 46,3 μονάδες. Τον Ιούνιο, είχε διαμορφωθεί στις 49,3. Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 42,6 μονάδες από τις 45,2, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020 όταν η πανδημία του κορονοϊού άρχισε να καταλαμβάνει τον κόσμο, γεγονός που υποδηλώνει ότι υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για ανάκαμψη σύντομα.

Αμετάβλητη παρέμεινε η ανεργία στην ευρωζώνη τον Ιούνιο, καθώς η δραστηριότητα προσλήψεων παραμένει ανθεκτική παρά την χαμηλότερη ζήτηση, τις υψηλότερες τιμές και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Το ποσοστό της ανεργίας στην ευρωζώνη έμειναν στο 6,6%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία Eurostat. Τα στοιχεία είναι αντίστοιχα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων. Στην Ελλάδα η ανεργία τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στο 12,3% από το 15% του Ιουνίου του προηγουμένου έτους. Ο αριθμός των ανθρώπων που καταγράφονται ως άνεργοι στην ευρωζώνη, μειώθηκε στα 10,9 εκατ., τόνισε η στατιστική υπηρεσία. Η ανεργία των νέων διαμορφώθηκε στο 13,6% τον Ιούνιο από το 13,2% τον Μάιο.

Πτώση κατά 8,8% - τη μεγαλύτερη από το 1994 - κατέγραψε η κίνηση στο λιανικό εμπόριο κατά τον Ιούνιο, καθώς η επίδραση του πληθωρισμού στις τιμές των προϊόντων είναι πλέον αισθητή. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι πωλήσεις μειώθηκαν τον Ιούνιο κατά 8,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα το 2021, με τις τιμές προσαρμοσμένες στις πραγματικές αυξήσεις. Εάν υπολογιστούν μόνο οι ονομαστικές τιμές, η μείωση των πωλήσεων συρρικνώνεται στο 0,8%. Η διαφορά μεταξύ ονομαστικών και πραγματικών τιμών, διευκρινίζει η Υπηρεσία, αντανακλά και την αύξηση στον πληθωρισμό, ο οποίος μειώνει τελικά τις καταναλωτικές δαπάνες. Η μείωση των πωλήσεων στον κλάδο ένδυσης και υπόδησης έφθασε το 5,4%, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκονται πλέον και οι πωλήσεις μέσω διαδικτύου, οι οποίες είχαν εκτιναχθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η μείωση έφθασε στο 15,1%.

Η αύξηση των τιμών της ενέργειας και ο υψηλός πληθωρισμός είναι με διαφορά οι σημαντικότερες πηγές ανησυχίας για τους Γερμανούς, ειδικά ενόψει του χειμώνα, σύμφωνα με έρευνες. Οι καταναλωτές αλλάζουν ήδη τις συνήθειές τους, ενώ αρνούνται για την ώρα να θυσιάσουν τις διακοπές τους.

Ως «πτήση στα τυφλά» περιγράφει την κατάσταση στη βιομηχανία αλουμινίου της Γερμανίας ο πρόεδρος της Ένωσης Βιομηχανίας Αλουμινίου και αποκλείει το ενδεχόμενο εξοικονόμησης φυσικού αερίου χωρίς μείωση της παραγωγής και συνεπώς των παραδόσεων. Μείωση του φόρου στα καύσιμα, αλλά και αύξηση των ορίων ηλικίας για σύνταξη στα 70 ζητάει ο επικεφαλής των εργοδοτών του κλάδου.

Επιβραδύνθηκε η μεταποίηση στην Κίνα τον Ιούλιο, σύμφωνα με ιδιωτική έρευνα και παρά τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις από τα επίσημα στοιχεία, καθώς χαλάρωσαν οι αυστηροί περιορισμοί στη χώρα για τον κορονοϊό, ή περιορίστηκαν σε λιγότερο σημαντικές οικονομικά περιοχές στη χώρα, μειώνοντας τον οικονομικό αντίκτυπο. Ο μεταποιητικός ΡΜΙ της Caixin μειώθηκε στις 50,4 μονάδες τον Ιούλιο από τις 51,7 μονάδες τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Caixin και της S&P Global.

Η HSBC ανακοίνωσε ενθαρρυντικές προβλέψεις για την κερδοφορία της.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε περίπου στις 437.46 μονάδες, με απώλειες σχεδόν 0.19%.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε περίπου στα ίδια, όντας στις 3,706.15 μονάδες.

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,414.5 μονάδες, χάνοντας 0.12%.    

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε, σχεδόν αμετάβλητος, στις 13,478.06 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,436.86 μονάδες, διολίσθησε 0.18%.    

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε στις 22,433 μονάδες, με κέρδη 0.12%.

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 8,088.77 μονάδες, πέφτοντας 0.83%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα