Αγορές

Οριακές διακυμάνσεις στη Wall Street


Με ήπιες διακυμάνσεις έκλεισε η σημερινή συνεδρίαση στη Wall Street μετά την αισιοδοξία που πυροδότησε στους επενδυτές το δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να συζητά την άρση επιπλέον δασμών σε αγαθά που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα, για να οριστικοποιηθεί η σύναψη διμερούς συμφωνίας για το εμπόριο.

Ειδικότερα, ο Λευκός Οίκος εξετάζει την ακύρωση δασμών που έχουν επιβληθεί ήδη σε εισαγόμενα αγαθά κινεζικής προέλευσης αξίας 112 δισ. δολαρίων, όπως ρούχα, οικιακές συσκευές και οθόνες υπολογιστών, που ανέρχονται στο 15% και τέθηκαν σε εφαρμογή από 1ης Σεπτεμβρίου.

Θετικά λειτούργησε και το γεγονός ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ συρρικνώθηκε κατά 5% τον Σεπτέμβριο, μετά την υποχώρηση σε χαμηλό πέντε μηνών, λαμβάνοντας στήριξη από το πλεόνασμα στο πετρέλαιο και την πτώση στις εισαγωγές από τη Γερμανία και την Κίνα.

Το έλλειμμα διολίσθησε στα 52,5 δισ. δολάρια από τα $55 δισ. τον Αύγουστο, ανακοίνωσε την Τρίτη η αμερικανική κυβέρνηση. Η μέτρηση ευθυγραμμίζεται με την πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch.

Ωστόσο, ακόμα και μετά την πτώση του Σεπτεμβρίου, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά να εμφανίσουν ακόμα μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα το 2019 από ό,τι το 2018.

Επιπλέον, ο τομέας των υπηρεσιών ανέκαμψε στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο μετά τη βουτιά σε χαμηλό τριών μηνών τον Σεπτέμβριο.

Ειδικότερα, ο δείκτης υπηρεσιών του ινστιτούτου ISM ενισχύθηκε στις 54,7 μονάδες τον Οκτώβριο από 52,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο του δείκτη στις 53,8 μονάδες.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,11% ή 30 μονάδων στις 27.492, ο S&P κατέγραψε απώλειες μόλις 0,07% στις 3.076 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,02% στις 8.434 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+2,8%) και Boeing (+2,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Visa Inc. (-1,4%) και Coca Cola (-1,3%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dow Jones από την αρχή του έτους έχει ενισχυθεί 18%, με τον S&P 500 να σημειώνει κέρδη 22% και τον Nasdaq να έχει άνοδο της τάξης του 27%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 1,2% στα 57,23 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε σε χαμηλό τριών εβδομάδων και συγκεκριμένα κατά 1,8% στα 1.483 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε άνοδο 0,5% έναντι του ευρώ στο 1,1072 δολ. από 1,1129 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ενισχύθηκε κατά οχτώ μονάδες βάσης στο 1,86%.