Αγορές

Οριακές διαφοροποιήσεις στης αγορές της Ευρώπης


Με οριακές διαφοροποιήσεις έκλεισαν, απόψε, οι ευρωαγορές, ενώ τα οικονομικά αποτελέσματα της ευρωζώνης και ο πληθωρισμός βρίσκονται στο επίκεντρο των επενδυτών.

Τα μεγάλα χρηματιστήρια της Γηραιάς Ηπείρου σημείωσαν μικτά πρτόσημα, καθώς εκτόξευση του πληθωρισμού σε υψηλά 13 ετών σημειώθηκε στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η Eurostat. Η αύξηση των τιμών ενέργειας και η ισχυρή καταναλωτική ζήτηση, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα που αποτυπώνεται στους αριθμούς, ξεπερνώντας και τις πιο μετριοπαθείς προβλέψεις αναφορικά με την άνοδο του πληθωρισμού. Οι τιμές καταναλωτή έφτασαν στο 4,1% τον Οκτώβριο, από το 3,4% τον Σεπτέμβριο, ενώ οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 23,5% σε ετήσια βάση, σε σχέση το 17%. Τη μερίδα του λέοντος αναφορικά με τη συνεισφορά στην έκρηξη του πληθωρισμού, έχουν οι τιμές ενέργειας που αυξήθηκαν κατά 23%.

Ανάπτυξη 2,2% στην ευρωζώνη και 2,1% στην ΕΕ καταγράφεται το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ειδικότερα, το τρίτο τρίμηνο του 2021, το εποχικά προσαρμοσμένο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) στην ευρωζώνη, αυξήθηκε κατά 2,2% και κατά 2,1% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με τη Eurostat. Σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ στην ευρωζώνη αυξήθηκε κατά 3,7% και κατά 3,9% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2021. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία για το τρίτο τρίμηνο του 2021, τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ καταγράφουν η Αυστρία (3,3%), η Γαλλία (3%) και η Πορτογαλία (2,9%). Μεταξύ των μεγάλων χωρών, ακολουθούν η Ιταλία (2,6%), η Ισπανία (2%) και η Γερμανία (1,8%).

Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάσισει να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και τη νομισματική πολιτική της, παρά τις συνεχιζόμενες πληθωριστικές πιέσεις. 

Αύξηση κερδών το γ' τριμηνο ανακοίνωσε η Daimler παρά τις ελλείψεις ημιαγωγών που επηρέασαν την παραγωγή και τις πωλήσεις. Τα καθαρά κέρδη στο τρίμηνο αυξήθηκαν στα 2,47 δισ. ευρώ, έναντι των 2,05 δισ. ευρώ πριν από έναν χρόνο. Τα κέρδη προ φόρων και τόκων αυξήθηκαν 17% στα 3,58 δισ. ευρώ, χάρη στο καλύτερο προϊοντική μείγμα, στην ποιότητα των εσόδων και στον αυστηρό έλεγχο του κόστους. Τα έσοδα μειώθηκαν στα 40,08 δισ. ευρώ από τα 40,28 δισ. ευρώ, καθώς η απουσία επεξεργαστών έπληξε την παραγωγή και τις πωλήσεις οχημάτων στην τρίμηνο περίοδο. Για το 2021, η Daimler δήλωσε πως συνεχίζει να αναμένει έσοδα και ΕΒΙΤ, σημαντικά υψηλότερα των επιπέδων του προηγουμένου έτους. Τόνισε δε ότι τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα θα συνεχίσουν να πλήττουν την παραγωγή αυτοκινήτου παγκοσμίως στο δ΄ τρίμηνο. Ενώ η έλλειψη επεξεργαστών θα πρέπει να βελτιωθεί στο τελευταίο τρίμηνο του έτους έναντι του γ΄ τριμήνου, θα παραμείνει "ζήτημα” και το 2022.

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν δήλωσε σήμερα πως εξακολουθεί να θεωρεί ότι ο πληθωρισμός είναι ένα προσωρινό αποτέλεσμα σοβαρών προβλημάτων στις εφοδιαστικές αλυσίδες και αναμένει πως οι αυξήσεις των τιμών θα εξομαλυνθούν στη διάρκεια του 2022 καθώς οι άνθρωποι θα επιστρέφουν στις δουλειές τους και η ζήτηση θα μετατοπιστεί και πάλι προς τον τομέα των υπηρεσιών. "Καθώς η ζήτηση μετατοπίζεται και πάλι προς τις υπηρεσίες και η προσφορά έχει μια ευκαιρία για να προσαρμοστεί, πιστεύω πως οι αυξήσεις των τιμών θα εξομαλυνθούν και θα δούμε χαμηλότερους μηνιαίους ρυθμούς πληθωρισμού, πιστεύω, έως το δεύτερο εξάμηνο του 2022", δήλωσε η Γέλεν στο CNN σε συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο από τη Ρώμη. Η Γέλεν, που θα συμμετάσχει σήμερα σε μια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών και Υγείας της Ομάδας των 20 (G20), δήλωσε πως οι πληθωριστικές πιέσεις πυροδοτήθηκαν από τις ελλείψεις σε ημιαγωγούς και μια αύξηση των τιμών της ενέργειας, αλλά θα αρχίσουν να αμβλύνονται τους ερχόμενους μήνες. Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως οι άνθρωποι είναι πιο σίγουροι για την αγορά εργασίας, και τα επίπεδα του εισοδήματος αυξάνονται, ιδίως για τους εργαζόμενους στον τομέα των υπηρεσιών. Σε άλλη συνέντευξη στο CNBC, η Τζάνετ Γέλεν είπε πως δύο σημαντικά νομοσχέδια δαπανών που είναι καθ΄οδόν προς το Κογκρέσο θα βοηθήσουν επίσης να μειωθούν οι πληθωριστικές πιέσεις μειώνοντας το κόστος των ιατρικών υπηρεσιών. Η Γέλεν δήλωσε στο CNBC πως αναμένει ότι η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα ενισχυθεί και η ανεργία θα μειωθεί κι άλλο καθώς η πανδημία μετριάζεται και οι άνθρωποι επιστρέφουν στις δουλειές τους.

Οι τιμές πετρελαίου θα διατηρηθούν κοντά στα 80 δολάρια ενώ η χρονιά πλησιάζει στο τέλος της, καθώς οι περιορισμένες προμήθειες και οι υψηλότεροι λογαριασμοί αερίου ενθαρρύνουν τη στροφή στο αργό για παραγωγή ενέργειας, σύμφωνα με έρευνα του Reuters που δημοσιεύθηκε σήμερα. Σύμφωνα με την έρευνα, με τη συμμετοχή 41 αναλυτών και οικονομολόγων, η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αναμένεται κατά μέσο όρο να διαμορφωθεί στα 70,89 δολάρια το βαρέλι το 2021, η υψηλότερη πρόβλεψη για το έτος από τον Απρίλιο του 2019. Η τιμή είναι χαμηλότερη από το επίπεδο των 100 δολαρίων το βαρέλι που ορισμένοι παραγωγοί και παράγοντες της αγοράς προέβλεπαν, ενώ από τις αρχές του έτους η τιμή έχει κατά μέσο όρο διαμορφωθεί στα 69,52 δολάρια το βαρέλι. Οι τιμές προβλέπεται να διαμορφωθούν στα 80,92 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο αυτής της χρονιάς και στα 78,74 δολάρια το επόμενο τρίμηνο. «Οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές πετρελαίου θα συνεχίσουν να σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και τη στροφή από το φυσικό αέριο στα παράγωγα πετρελαίου», σχολίασε ο Μάθιου Σέργουντ, οικονομολόγος στο Economist Intelligence Unit. Ωστόσο αυτό μπορεί να αμβλυνθεί από τα μέσα του 2022 καθώς οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με την άντληση περισσότερου πετρελαίου, πρόσθεσε ο ίδιος. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα προέβλεψαν ότι το αμερικανικό αργό θα διαμορφωθεί στα 68,62 δολάρια το βαρέλι, η υψηλότερη πρόβλεψη για το 2021 από τον Μάρτιο του 2017. Προβλέπεται επίσης ότι κατά μέσο όρο θα φθάσει τα 78,06 δολάρια το τρέχον τρίμηνο και τα 75,68 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ειδικότερα, ο Stoxx Europe 600 τερμάτισε σχεδόν στα ίδια, όντας περίπου στις 475.42.

Ο Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 4,250.85 μονάδες, με κέρδη 0.40%.    

Παράλληλα, ο βρετανικός FTSE 100 άγγιξε τις 7,241.1 μονάδες, πέφτοντας 0.12%.

Ο γερμανικός DAX κινήθηκε σχεδόν αμετάβλητος στις 15,688.85 μονάδες.

Ο γαλλικός CAC 40 όντας στις 6,830.34 μονάδες, ενισχύθηκε 0.38%.

Ο ιταλικός FTSE MIB έφτασε περίπου στα ίδια, ευρισκόμενος στις 26,893 μονάδες. 

Κλείνοντας, ο ισπανικός IBEX 35 βρέθηκε στις 9,059.5 μονάδες, με άνοδο 0.37%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις