Οικονομία

Ορατός πλέον ο κίνδυνος νέου lockdown! 


Με τα κρούσματα κορονοϊού να συνεχίζουν την αυξητική πορεία τους και με το σύστημα υγείας να αρχίζει να πιέζεται, κυρίως στην Αττική, σε επικίνδυνο βαθμό (έχει καλυφθεί ήδη το 60% των κλινών ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι από τον ιό έφθασαν τους 67), η κυβέρνηση πλέον δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενός νέου, γενικού lockdown.  

Δεν έχει συμπληρωθεί μήνας (19/8) από τότε που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο CNN ήταν κατηγορηματικός αναφέροντας: «δεν θα μπούμε σε lockdown». Ωστόσο, από τότε τα επιδημιολογικά στοιχεία επιδεινώθηκαν τόσο, ώστε σήμερα (16/9) για πρώτη φορά μετά την επανεκκίνηση της οικονομίας (αρχές Μαίου) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για ένα νέο lockdown

Ερωτηθείς στον ΣΚΑΪ για ένα νέο lockdown στην Ελλάδα, ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιβληθεί νέο lockdown, λέγοντας: «το πρόβλημα είναι μπροστά μας, είναι δυναμικό, εξελίσσεται και παίρνουμε πάντα τα μέτρα που χρειάζονται. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να το αντιμετωπίσουμε. Δεν αποκλείουμε τίποτα. Δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής».

Πόσο πιθανό όμως είναι ένα νέο γενικό lockdown, που μεταξύ άλλων, θα επιβαρύνει την ήδη νοσούσα ελληνική οικονομία; Όλα θα κριθούν τις επόμενες 2-3 εβδομάδες. Αν η έξαρση της πανδημίας δεν ανακοπεί, μετά και την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, το σύστημα υγείας εξακολουθεί να πιέζεται και με δεδομένο ότι από τον Νοέμβριο θα προστεθούν οι βαριές περιπτώσεις γρίπης, το σενάριο του lockdown, που βρίσκεται ήδη στο τραπέζι κυβέρνησης και επιδημιολόγων, θα γίνει βασικό. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή στο Ισραήλ αρχίζει η εφαρμογή νέου lockdown τριών εβδομάδων, λόγω αναζωπύρωσης του κορονοϊού.  

Η σημερινή δήλωση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη αποτυπώνει την κρισιμότητα της κατάστασης: «Με βάση τους υπολογίσμους από το τέλος του Οκτώβρη με την αλλαγή του καιρού και της αλλαγής της μεταδοτικότητας του ιού και μια σειρά από άλλους παράγοντες πχ ταυτόχρονη έναρξη της περιόδου της γρίπης κλπ μας οδηγεί σε μια αύξηση τον Νοέμβριο ακόμα πιο σημαντική και μια ακόμα πιο σημαντική τον Δεκέμβριο». Ο ίδιος συμπλήρωσε πως «αν το αφήσουμε να εξελιχθεί μπορεί να φτάσουμε και σε τετραψήφιους αριθμούς κρουσμάτων».

Σε ισχύ τα νέα μέτρα στην Αττική 

Τα νέα περιοριστικά μέτρα για την Αττική, που βρίσκεται στο επίκεντρο της έξαρσης του κορονοϊού, τα οποία ανακοινώθηκαν χθες και τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα (16/9) είναι τα εξής:

  • Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50% και υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και απαγορεύεται το αλκοόλ και το κάπνισμα.
  • Σε ότι αφορά τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος με ζωντανή μουσική, δηλαδή τα κέντρα διασκέδασης με ΚΑΔ 5630 1001, 5630 1009, 5630 1010, 5630 1011, 5630 1012 που παρέχουν ζωντανή μουσική και τις κλειστές αίθουσες συναυλιών με ΚΑΔ 9004 1009, η λειτουργία τους αναστέλλεται για 14 ημέρες.
  • Όσον αφορά στη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
  • Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (όπως πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα κ.λπ) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας του 1,5 μέτρου. Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση σε όλους τους συμπολίτες μας στην Αττική για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς χώρους.
  • Σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Επίσης, στις λαϊκές αγορές θα συμμετέχει το 50% των πωλητών ανά κατηγορία πωλητών και πρέπει να υπάρχει απόσταση 3 μέτρων μεταξύ των πάγκων, ενώ υπάρχει δυνατότητα για παράλληλη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας εφ' όσον είναι εφικτό.
  • Στα τραπεζοκαθίσματα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος καθορίζεται ανώτατο όριο 6 ατόμων. Επιπλέον, ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ όπως και το άνοιγμα λιανεμπορίου στις 10.00 πμ με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ. Ενώ η τήρηση των μέτρων θα ελέγχεται συστηματικά από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του covid.

Επίσης, υφίσταται ισχυρή σύσταση προς τους πολίτες άνω των 65 ετών, στην Αττική αλλά και σε όλη τη χώρα, για γενική χρήση μάσκας, καθώς και να αποφεύγουν δημοσίους και ιδιωτικούς χώρους υψηλής συνάθροισης, δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, τράπεζες, ΜΜΜ.

Διαβάστε επίσης