Οικονομία

Ωράριο καταστημάτων: Εντάσεις για το άνοιγμα όλες τις Κυριακές


Τι ώρα κλείνουν σήμερα εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ

Ανοιχτά σήμερα για τους καταναλωτές τα εμπορικά και τα σούπερ μάρκετ με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) να αναφέρει σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την έναρξη των εκπτώσεων, ότι σήμερα τα μεγάλα καταστήματα, τα πολυκαταστήματα και οι αλυσίδες καταστημάτων θα είναι ανοικτά σε όλη την επικράτεια από 11 π.μ. έως 8 μ.μ., ενώ ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, αναφέρει ότι σήμερα τα καταστήματα μπορούν προαιρετικά να ανοίξουν, με προτεινόμενο ωράριο 11:00- 18:00.

Προσπάθεια να ανοίγουν και τις 32 Κυριακές

Και για το σημερινό άνοιγμα των καταστημάτων υπήρξαν οξύτατες αντιδράσεις εμπορουπαλλήλων, ωστόσο, το πρόβλημα δεν σταματάει εδώ αφού στον ορίζοντα διαφαίνεται η πρόθεση για άνοιγμα των καταστημάτων και τις 32 Κυριακές τους χρόνου.

Προς το παρόν, οι 8 Κυριακές που τα καταστήματα παραμένουν ανοικτά είναι η πρώτη Κυριακή των χειμερινών και καλοκαιρινών εκπτώσεων αντίστοιχα, η πρώτη Κυριακή του εκπτωτικού δεκαημέρου του Μαΐου και η αντίστοιχη του Νοεμβρίου, ενώ προαιρετική είναι η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή των Βαΐων, τις δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεννα και την τελευταία Κυριακή του έτους.

Ωστόσο με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδ. Γεωργιάδη τροποποιείται απόφαση του 2017 και επεκτείνονται τα γεωγραφικά όρια στην περιοχή πέριξ του αεροδρομίου Αθηνών όπου επιτρέπεται η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Παρότι η εν λόγω απόφαση ορίζει ρητά ότι αφορά μόνο το Επιχειρηματικό Πάρκο Γιαλού - Άγιος Δημήτριος - Πύργος στο Δήμο Σπάτων του Ν. Αττικής θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει τις διαδικασίες για το άνοιγμα των καταστημάτων και σε άλλες περιοχές, είτε μέσω δικαστικών προσφυγών είτε με αποφάσεις των κατά τόπους  περιφερειαρχών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση του 2017 για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας, περιλαμβανομένου του συνόλου του Δήμου Αθηναίων, του ιστορικού κέντρου Θεσσαλονίκης και περιοχών της Αττικής, ήταν αυτή που ουσιαστικά άνοιξε τον δρόμο για την επέκταση της κυριακάτικης λειτουργίας, πλην των θεσμοθετημένων οκτώ Κυριακών τον χρόνο.

Βεβαίως η νομοθεσία έγινε ακόμη πιο ελαστική για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές και υπέρ των εργοδοτών με την κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μάλιστα, πέρασε τις σχετικές τροπολογίες την ημέρα της ανακοίνωσης της υποψηφιότητας της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Στην ουσία, πρόκειται για μετακύλιση του τζίρου που εμφανίζεται ως μέτρο που βοηθά την ανάπτυξη.

Ποιες επιχειρήσεις πρωτοστατούν στη διεύρυνση των Κυριακών

Αξίζει να σημειωθεί ότι επιχειρηματικοί όμιλοι ανακοινώνουν το άνοιγμα των καταστημάτων τους όλες τις Κυριακές του χρόνου, αξιοποιώντας τους σχετικούς νόμους. Μετά τα «Jumbo» και το «Market In», την «PERFECT TOYS» τώρα και η «McArthurGlen ΕΛΛΑΣ» επαναφέρει την απαίτηση και τα σχέδιά της για λειτουργία των καταστημάτων του εκπτωτικού χωριού της, 32 Κυριακές το χρόνο.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έχει αποφασίσει πως τα εμπορικά καταστήματα στο εκπτωτικό χωριό των Σπάτων δεν θα λειτουργούν επιπλέον Κυριακές, καθώς είναι συνταγματική η εξαίρεσή τους από τον νόμο που προβλέπει τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Η αντίδραση των Εμποροϋπαλλήλων

Μπροστά στη νέα πραγματικότητα στις εργασιακής σκλαβιάς ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί σε ξεσηκωμό τους εργαζόμενους του κλάδο

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, σχετικά με τις εξελίξεις, αναφέρει:

    «”…Το ζήτημα των Κυριακών το έχει ρυθμίσει επαρκώς ο ΣΥΡΙΖΑ…”. Αυτή ήταν η δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης της ΝΔ Άδ. Γεωργιάδη τον περασμένο Αύγουστο όταν ερωτήθηκε αν η κυβέρνηση πρόκειται να περάσει το άνοιγμα των καταστημάτων όλες τις Κυριακές.

Από τότε μέχρι σήμερα μέσα από το “αναπτυξιακό νομοσχέδιο” που ψηφίστηκε τον Οκτώβριο κατά παραγγελία των επιχειρηματικών ομίλων η ΝΔ εξαίρεσε τα κέντρα διανομής εμπορευμάτων προς καταστήματα λιανικής πώλησης, δηλαδή τους εργαζόμενους σε αποθήκες super market και logistics, από την κυριακάτικη αργία και με Υπουργική Απόφαση τον Δεκέμβριο επιτρέπει τη λειτουργία των καταστημάτων στο εκπτωτικό χωριό στα Σπάτα όλες τις Κυριακές από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβρη.

H “McArthurGlen ΕΛΛΑΣ” το 2017 είχε προσφύγει στο ΣτΕ ζητώντας να ακυρωθεί η παράλειψη να ενταχθούν τα εμπορικά καταστήματα του εκπτωτικού χωριού στην κατηγορία εκείνη που επιτρέπει τη λειτουργία τους κατά τις Κυριακές από το Μάιο μέχρι τον Οκτώβρη, αίτημα το οποίο είχε απορριφτεί. Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδ. Γεωργιάδης, παρακάμπτοντας αυτή την απόφαση του ΣτΕ, ικανοποιεί με Υπουργική Απόφαση την απαίτηση της εργοδοσίας της “McArthurGlen”. Το αναμενόμενο επόμενο βήμα της ΝΔ θα είναι η πλήρης απελευθέρωση λειτουργίας των καταστημάτων, η οριστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, γιατί αυτό επιτάσσει η “βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη” και η κανονικότητα την οποία ευαγγελίζονται.

Όλα αυτά την ίδια στιγμή που η “JUMBO” ανακοινώνει ότι θα ανοίγει τα καταστήματά της και τις 52 Κυριακές σε Πρέβεζα και Κατερίνη και εξετάζει το ενδεχόμενο αυτό και σε άλλες. Η “MARKET IN” και η “PERFECT TOYS” το εφαρμόζουν ήδη και χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι θα καλεστούν την Κυριακή 19 Γενάρη να δουλέψουν ακόμα μια Κυριακή μετά από ένα εξαντλητικό εορταστικό ωράριο.

Αυτό είναι ορισμός της εργασιακής ζούγκλας. Οι απαιτήσεις της εργοδοσίας νομοθετούνται στο άψε σβήσε καταργώντας δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζόμενων, κάνοντας τη ζωή μας κόλαση.

Η μόνη απάντηση απέναντι σε όλα αυτά είναι ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ!

Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας καλεί τους συναδέλφους στον κλάδο να ξεσηκωθούν, να κάνουν τώρα το βήμα, να δυναμώσουν το σωματείο και τον αγώνα μας. Να μη συμβιβαστούμε με το συνεχές χτύπημα των δικαιωμάτων μας! Να ενισχύσουμε την πάλη μας για νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας».