Ενέργεια

ΟΠΕΚ: Μειώθηκε η παραγωγή Δεκεμβρίου


Πτωτικά κινήθηκε η παραγωγή αργού από τις χώρες του ΟΠΕΚ, το Δεκέμβριο, καταγράφοντας τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δύο ετών.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το Reuters, η παραγωγή έφτασε στα 32,68 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, κατά τον περασμένο μήνα, σημειώνοντας μείωση 460.000 βαρελιών την ημέρα, σε σχέση με το Νοέμβριο, όντας και η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2017.

Η πτώση οφείλεται στη περικοπή της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας κατά 400.000 βαρέλια ανά ημέρα, αντίθετα με το Νοέμβριο η το αργό της χώρας είχε σκαρφαλώσει στο επίπεδο ρεκόρ των 11 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως.

Παράλληλα, μείωση της παραγωγής έγινε και από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία αποφάσισαν να ευθυγραμμιστούν νωρίτερα με τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής, κίνηση την οποία ακολούθησε και η Σαουδική Αραβία.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον Δεκέμβριο, ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και οι άλλες χώρες που παράγουν πετρέλαιο, αποφάσισαν να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα το 2019, με τη συμφωνία τίθεται σε ισχύ από την Τρίτη.