Αγορές

ΟΠΕΚ: Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση


Αναθεωρεί επί τα χείρω τις προβλέψεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2019 ο ΟΠΕΚ, καθώς φουντώνουν οι ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάπτυξης στις διεθνείς αγορές.

Την ίδια ώρα, επίσης, εκτιμάται πως οι ανταγωνιστές θα προσφέρουν ακόμη περισσότερα βαρέλια πετρελαίου ταχύτερα.

Στη μηνιαία έκθεσή του, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για την οικονομική ανάπτυξη του 2019 και ανακοίνωσε ότι η ζήτηση για αργό πετρέλαιο θα μειωθεί στα 30,59 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κατά 240.000 βαρέλια την ημέρα λιγότερα σε σχέση με την πρόβλεψη του περασμένου μήνα.

Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί εκτός του ΟΠΕΚ, μια συμμαχία γνωστή ως OPEC+, συμφώνησαν τον Δεκέμβριο να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την 1η Ιανουαρίου προκειμένου να αποτραπεί η συσσώρευση της πλεονάζουσας παραγωγής. Το μερίδιο του ΟΠΕΚ σε αυτή τη μείωση ανέρχεται στα 800.000 βαρέλια την ημέρα.

Στην έκθεση του, ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η παραγωγή του μειώθηκε κατά 797.000 βαρέλια την ημέρα σε μηνιαία βάση στα 30,806 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Ιανουάριο. Αυτό σημαίνει ότι το ποσοστό συμμόρφωσης με τις δεσμεύσεις για μείωση της παραγωγής ανέρχεται στο 86%, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters.