Επιχειρήσεις

ΟΠΑΠ: Η προσφορά για τη μετοχή και ο στόχος του Τσέχου μεγαλομετόχου


Ακυρος ο «συναγερμός» που προκάλεσαν στην αγορά οι φήμες  ότι ο Τσέχος μεγαλομέτοχος του ΟΠΑΠ προσφέρει premium 40%(!) για την εξαγορά των υπόλοιπων μετοχών της εταιρείας.

Δημόσια πρόταση υπεβλήθη πράγματι από τον όμιλο SAZKA του Κάρελ Κόμαρεκ, αλλά το προσφερόμενο τίμημα είναι πολύ χαμηλότερο – και μάλιστα με discount 9,2% σε σχέση με τη χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής: Η SAZKA δίνει 9,12 ευρώ, ενώ η μετοχή είχε κλείσει στα 10,05 ευρώ την Παρασκευή, πριν γνωστοποιηθεί η δημόσια πρόταση.

Προφανώς ο Τσέχος μεγαλομέτοχος δεν επιδιώκει να αποκτήσει την πλειοψηφία στον ΟΠΑΠ. Θέλει μόνον να μαζέψει μετοχές από funds που καταγράφουν ήδη κέρδη από την τοποθέτηση τους στον ΟΠΑΠ και θα αποφάσιζαν να ρευστοποιήσουν αν εύρισκαν την ευκαιρία, χωρίς να «σκοτώσουν» τη μετοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος του ομίλου Κόμαρεκ  (SAZKA και μητρική KKCG) είναι να αυξήσει τη συμμετοχή του στον ΟΠΑΠ, γεγονός που θα βελτιώσει την εικόνα του χαρτοφυλακίου συμμετοχών του και θα διευκολύνει τη σχεδιαζόμενη εισαγωγή του στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Ο όμιλος ενεργεί ανεξάρτητα από τους άλλους μεγαλομετόχους (Γ. Μελισσανίδη και Ν. Κοπελούζο), με τους οποίους ελέγχει από κοινού το 33,33% του ΟΠΑΠ μέσω της χόλντινγκ Emma Delta Management. Ετσι δεν θα προκύψει νομικά υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης για το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ, εάν η SAZKA αποκτήσει τώρα μετοχές με τις οποίες το συνολικό ποσοστό των τριών μεγαλομετόχων θα φθάσει ή θα υπερβεί το 33,34% της καταστατικής μειοψηφίας.

Μετά την αποσαφήνιση ότι το προσφερόμενη τίμημα όχι μόνον δεν αντιστοιχεί σε premium  40%, αλλά είναι χαμηλότερο από τη χρηματιστηριακή τιμή, η μετοχή του ΟΠΑΠ υποχωρεί σήμερα. Αυτή την ώρα κινείται στα 9,67 ευρώ,  περίπου 3,7% χαμηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής (χθες είχε μείνει εκτός διαπραγμάτευσης). Νωρίτερα υποχωρούσε έως 4,8%, στα 9,56 ευρώ.

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες ΟΠΑΠ