Οικονομία

ΟΟΣΑ: Η παγκόσμια φορολογική μεταρρύθμιση θα φέρει $100 δισ. στις xώρες


"H αναμόρφωση του διεθνούς πλαισίου για την εταιρική φορολογία θα μπορούσε να αυξήσει τα φορολογικά έσοδα των κυβερνήσεων κατά 4% ή 100 δισ. δολάρια ετησίως", υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OOΣΑ), σε εκτίμηση του σχετικά με τις 140 κυβερνήσεις οι οποίες συμφώνησαν νωρίτερα αυτόν τον μήνα να διαπραγματευτούν την αναθεώρηση των διεθνών φορολογικών κανόνων. 

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, ο ΟΟΣΑ, σύμφωνα με το Bloomberg, τονίζει πως τα αναμενόμενα κέρδη από την αναθεώρηση των κανόνων «θα κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα για τις οικονομίες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος», ενώ προσθέτει ότι οι νέοι κανόνες θα χτυπήσουν σφοδρά τους φορολογικούς παραδείσους. 

Ο επικεφαλής φορολογικής πολιτικής του ΟΟΣΑ, Ντέιβιντ Μπράντμπερι, είπε πως «μια αποτυχία να καταλήξουμε σε μια ευρέως αποδεκτή λύση θα οδηγήσει σε μονομερή μέτρα και μεγαλύτερη αβεβαιότητα».

Αξίζει να σημειωθεί πως Ο ΟΟΣΑ υπολογίζει ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα επιπρόσθετα έσοδα θα προέλθει από τα σχέδια για έναν ελάχιστο εταιρικό φόρο.

Παράλληλα, σημειώνεται πως τα σχέδια να δοθεί στις κυβερνήσεις το δικαίωμα να φορολογήσουν μεγαλύτερο μερίδιο των κερδών στη χώρα όπου βρίσκονται οι πελάτες θα οδηγούσε σε μια μικρή άνοδο των φορολογικών εσόδων για τις περισσότερες χώρες.

Αξίζει να αναφερθεί πως πολλές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι η άνοδος μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών όπως η Google, το Facebook και η Amazon περιορίζει τα έσοδα από τον εταιρικό φόρο, καθώς μεγάλο μέρος των κερδών δηλώνεται σε φορολογικούς παραδείσους.