ΕΥΖην

«Ονειρεύεται» το Walt Disney Concert Hall


Τα 100 χρόνια, από την ίδρυσή της, γιορτάζει του χρόνου η Φιλαρμονική του Λος Άντζελες, με ένα υπερθέαμα στο Walt Disney Concert Hall.

Συγκεκριμένα, η φιλαρμονική, όντας στο «σπίτι» της για τη χειμερινή περίοδο, ξεκίνησε από φέτος τους εορτασμούς: εικόνες που δημιούργησε ο Τούρκος καλλιτέχνης μέσων Ρεφίκ Αναντόλ (Refik Anadol) προβάλλονται κάθε βράδυ στις «θρυμματισμένες» επιφάνειες του κτιρίου που οραματίστηκε και υλοποίησε ο αρχιτέκτονας Φρανκ Γκέρι (γνωστός μεταξύ άλλων για το θαυμαστό αρχιτεκτόνημα Μουσείο Γκούγκενχαϊμ του Μπιλμπάο).
 
Όταν σουρουπώνει στο Walt Disney Concert Hall, κάθε μισή ώρα από τις 7 και μισή έως τις 11 και μισή, εναλλάσσονται οι προβολές που συνέλαβε ο κάτοικος του Λος Άντζελες καλλιτέχνης, και στις οποίες χρησιμοποιεί κείμενο, φωτογραφίες και μοτίβα που δημιουργεί τεχνητή νοημοσύνη, καθώς και υλικό από το ψηφιακό αρχείο της Φιλαρμονικής του Λος Άντζελες.
 
«Για να κάνει το Walt Disney Concert Hall να “ονειρευτεί”, ο Αναντόλ χρησιμοποίησε έναν “ψηφιοποιημένον” νου για να μιμηθεί το πώς ονειρεύονται οι άνθρωποι, επεξεργαζόμενος μνήμες ώστε να σχηματίσει έναν καινούργιο συνδυασμό εικόνων και ιδεών. Αυτό το “σύμπαν δεδομένων” είναι το υλικό του Αναντόλ και η νοημοσύνη της μηχανής είναι ο καλλιτεχνικός συνεργάτης του» ανέφερε, στην ανακοίνωσή του, ο οργανισμός του μεγάρου. Το show συνοδεύει ένα σάουντρακ που δημιούργησαν οι σχεδιαστές ήχου Παράγκ Κ. Μιτάλ, Ρόμπερτ Τόμας και Κερίμ Καράογλου από τις ηχογραφήσεις αρχείου της Φιλαρμονικής του Λος Άντζελες.
 
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ανάθεσαν στον Φρανκ Γκέρι να σχεδιάσει το μέγαρο, κατόπιν επιθυμίας της Λίλιαν Ντίσνεϊ, χήρας του Ουόλτ, η οποία δώρησε 50 εκατομμύρια δολάρια για το πρότζεκτ που θα τιμούσε τη μνήμη του συζύγου της. Οι οικοδομικές εργασίες άρχισαν το 1991 και ολοκληρώθηκαν δέκα χρόνια μετά.

Διαβάστε επίσης
Ετικέτες Τέχνη