Πολιτική

On-line η ρύθμιση χρεών προς την εφορία πριν καταστούν ληξιπρόθεσμα


Διευκολύνεται η παραμονή στη ρύθμιση των 100 δόσεων χιλιάδων οφειλετών

Τη δυνατότητα ένταξης στη ρύθμιση των 12 δόσεων, ακόμη και οφειλών που δεν έχουν λήξει και μάλιστα ηλεκτρονικά, θα παράσχει σύντομα το υπουργείο Οικονομικών.

Η συγκεκριμένη δυνατότητα θα βοηθήσει τα μέγιστα όσους είναι ενταγμένοι στη ρύθμιση των 100 δόσεων, για την παραμονή στην οποία το καθεστώς καθίσταται αυστηρότερο από την 1-1-2018, καθώς δεν πρέπει να αφήνουν απλήρωτη ή αρρύθμιστη, καμία νέα οφειλή.

Αυτό προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, με την οποία διευκολύνονται οι οφειλέτες για τη ρύθμιση των οφειλών τους, ενώ παράλληλα αποτρέπει την αύξηση του όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Με το ισχύον σύστημα, για να ενταχθεί μια οφειλή στη ρύθμιση των 12 δόσεων, ο οφειλέτης θα έπρεπε να μεταβεί στην εφορία, προκειμένου να την τακτοποιήσει. Δηλαδή, η δυνατότητα υπαγωγής στην «πάγια ρύθμιση» παρέχεται μόνο εφόσον ο φορολογούμενος προσέλθει αυτοπροσώπως στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και υποβάλει τη σχετική αίτηση, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής των σχετικών αιτήσεων.

Για παράδειγμα, οφειλέτης που είναι ήδη στη ρύθμιση των 100 δόσεων για παλαιές οφειλές, για τη δόση του ΕΝΦΙΑ που λήγει στις 29 Ιανουαρίου 2018, μπορεί να μπει νωρίτερα στο taxisnet από το κομπιούτερ και να υποβάλει αίτηση υπαγωγής της στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Χωρίς την τροπολογία, θα πρέπει να μεταβεί αυτοπροσώπως στην οικεία ΔΟΥ, που δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα, μετά τις καταργήσεις των εφοριών, ειδικά για φορολογούμενους που διαμένουν στην επαρχία ή πολύ περισσότερο σε νησιά.

 Ειδικότερα η αιτιολογική έκθεση για τη συγκεκριμένη τροπολογία προβλέπει:

«Με την προτεινόμενη διάταξη του άρθρου 114 τροποποιούνται οι διατάξεις της «πάγιας ρύθμισης της υποπαρ. Α2 της παρ. Α του άρθρου πρώτου του ν. 4152/2013, στο πρότυπο των διατάξεων του άρθρου 43 του ν. 4174/2013 (Κ.Φ.Δ., Α’ 170), ώστε να είναι δυνατή η χορήγηση ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση, για την πέραν των νομίμων προθεσμιών τμηματική καταβολή τους και πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η ταχύτερη είσπραξη των δημοσίων εσόδων, καθώς οι φορολογούμενοι δεν θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν, ώστε η οφειλή τους να καταστεί ληξιπρόθεσμη, προκειμένου να την ρυθμίσουν. Επιπλέον, η τροποποίηση αυτή κρίνεται απαραίτητη για την ομοιόμορφη αντιμετώπιση των οφειλών που εισπράττονται κατά ΚΕΔΕ, με τις οφειλές που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 4174/2013 (ΚΦΔ), για τις οποίες προβλέπεται ήδη η δυνατότητα ρύθμισης, πριν την παρέλευση της νόμιμης προθεσμίας καταβολής (άρθρο 43 του ΚΦΔ).        

Σε ότι αφορά στην παράμετρο της αποτροπής αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην οποία προσβλέπει το υπουργείο Οικονομικών, σήμερα συμβαίνει το εξής. Παράδειγμα, τέλος Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία πληρωμής της β’ δόσης του φόρου εισοδήματος. Ο φορολογούμενος που δεν έχει χρήματα να την πληρώσει, θα πρέπει να την αφήσει να λήξει και μετά να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση να τη ρυθμίσει. Για όσο διάστημα η οφειλή είναι αρρύθμιστη, «μετράει» ως νέο ληξιπρόθεσμο χρέος και στην προκειμένη περίπτωση «φουσκώνει» τα ληξιπρόθεσμα του Οκτωβρίου. Με το νέο σύστημα το ΥΠΟΙΚ θεωρεί πως θα μειωθεί αισθητά η αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εφόσον ρυθμίζονται προ της λήξη τους.

Πόσο δυσκολεύει η παραμονή στις 100 δόσεις

Η καθυστέρηση έστω και για μία μέρα της πληρωμής μια δόσης οποιουδήποτε νέου φόρου από την 1-1-2018 θέτει αυτομάτως της ρύθμισης των 100 δόσεων όσους έχουν ενταχθεί σε αυτήν για παλαιότερα χρέη τους, από την 1-1-2018.

Όπως έχει γράψει το Σin, σε διαφορετική περίπτωση, ολόκληρο παλαιό χρέος καθίσταται άμεσα απαιτητό και ο οφειλέτης μπλέκει με κατασχέσεις, πλειστηριασμούς και αναλόγως του ύψους των οφειλών και με φυλάκιση. Επίσης, εκτός από την αρχική οφειλή, αναβιώνουν και οι προσαυξήσεις που ανεστάλησαν ως «μπόνους» για την ένταξη στη ρύθμιση και η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Προκειμένου να μη χαθεί η ρύθμιση των 100 δόσεων, οι οφειλέτες που είναι ενταγμένοι σε αυτήν, από την 1-1-2018 έχουν αυστηρά δύο επιλογές:

- Η πρώτη να πληρώνουν εγκαίρως ολόκληρα τα ποσά των νέων οφειλών τους προς το Δημόσιο, πριν δηλαδή αυτά καταστούν έστω και εν μέρει ληξιπρόθεσμα. 

- Η δεύτερη να εντάσσουν τις νέες οφειλές προς το Δημόσιο που θα προκύπτουν μετά την 1η-1-2018 στην «πάγια ρύθμιση» του άρθρου 43 του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών (ν. 4174/2013). Η ρύθμιση αυτή προβλέπει τη δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης κάθε νέας οφειλής προς το Δημόσιο έως και σε 12 μηνιαίες δόσεις ή σε 24 μηνιαίες δόσεις εάν πρόκειται για κάποιον έκτακτο φόρο. Στην περίπτωση αυτή, η ρύθμιση των «100 δόσεων» δεν θα χάνεται. Ωστόσο 2018 η ρύθμιση των νέων οφειλών, θα πρέπει να γίνεται πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης, ότι προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων, είναι ο υπόχρεος, να έχει υποβάλει όλες τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος της τελευταίας πενταετίας καθώς και τυχόν περιοδικές και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία. Η ανωτέρω προϋπόθεση πληρούται εφόσον ο οφειλέτης έχει υποβάλει τις ανωτέρω δηλώσεις, είτε εμπρόθεσμα είτε εκπρόθεσμα, έως την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

Για να είναι έγκυρη η ρύθμιση, ο οφειλέτης,  θα πρέπει να εξοφλήσει είτε μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking) είτε στο ΑΤΜ υποκαταστήματος της τράπεζάς του είτε στο γκισέ υποκαταστήματος οποιασδήποτε τράπεζας την 1η δόση της ρύθμισης μέσα σε χρονικό διάστημα τριών εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις