Ολοκληρώθηκαν οι διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχουν κηρύξει δεκάδες Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και συνδικάτα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας κατά του νέου αναπτυξιακού πολυνομοσχεδίου.
Με κεντρικό σύνθημα «κάτω τα χέρια από τα συνδικάτα, όχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης», η ΑΔΕΔΥ, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο της Αθήνας καθώς και εργατικά σωματεία, φορείς, οργανώσεις της Αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στην πλατεία Κλαυθμώνος και στα Χαυτεία και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν μέχρι τη Βουλή.
«Σήμερα υπήρχε μια μεγάλη προσέλευση εργαζομένων. Κρίνεται επιτυχημένη η απεργία. Αυτό που θέλουμε να σηματοδοτήσουμε είναι ότι το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι επικίνδυνο, καταργεί ουσιαστικά τις κλαδικές συμβάσεις και έρχονται σαν επακόλουθο οι μειώσεις μισθών. Είναι ένα νομοσχέδιο πολύ σοβαρό και πρέπει όλοι οι εργαζόμενοι να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να μην περάσει», τόνισε μεταξύ άλλων, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Ηλίας Γκιουλάκης. Ακόμη, κάλεσε όλους τους εργαζόμενους να συνταχθούν πίσω από το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας «για να κατορθώσουμε να μην περάσει αυτό το νομοσχέδιο. Θα κλιμακώσουμε τους αγώνες μας», κατέληξε ο κ. Γκιουλάκης.
Παράλληλα, ξεχωριστή συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία μέχρι τη Βουλή πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Παλεύουμε ενάντια στον αναπτυξιακό νόμο της κυβέρνησης που δίνει "γη και ύδωρ" στους μεγαλοεπιχειρηματίες, στη μεγαλοεργοδοσία, τσακίζοντας παράλληλα τα εναπομείναντα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ενάντια στο νόμο που επιχειρεί να βάλει περισσότερα εμπόδια και φραγμούς στα ταξικά συνδικάτα, αυτά που αγωνίζονται με πραγματικές συλλογικές διαδικασίες και υπερασπίζονται τα δικαιώματα και τις σύγχρονες ανάγκες των εργατών, έχοντας σταθερό μέτωπο απέναντι σε εργοδοσία- κυβερνήσεις. Παλεύουμε για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζόμενων, για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις και στις κοινωνικές παροχές, για συνδικάτα ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία».
Για «πολυνομοσχέδιο-έκτρωμα» και «σκάνδαλο, που κάνει νόμο το δίκιο του επενδυτή» έκανε λόγο στην ομιλία του ο Αλέκος Περράκης, μέλος της ΕΓ του ΠΑΜΕ, τονίζοντας ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι το πρώτο βήμα κλιμάκωσης για να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο.
«Μπαίνουμε μπροστά να οργανώσουμε τον αγώνα και να διεκδικήσουμε συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις, μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας, δουλειά με δικαιώματα, ζωή με αξιοπρέπεια», συμπλήρωσε ο κ. Περράκης.
Στην απεργιακή κινητοποίηση στα Προπύλαια, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, παραβρέθηκε και ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος έκανε δηλώσεις.
Ολοκληρώθηκαν 4 συγκεντρώσεις και πορείες στη Θεσσαλονίκη
Παράλληλα, τέσσερις συγκεντρώσεις και πορείες από εργαζόμενους, συνταξιούχους, σωματεία, συνδικάτα, ομοσπονδίες και φοιτητικούς συλλόγους, με κύριο αίτημα την απόσυρση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, πραγματοποιήθηκαν το πρωί στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.
Με κεντρικό σύνθημα για αγώνα "ενωτικό και ταξικό", για σύγχρονους όρους δουλειάς και ζωή με δικαιώματα, συγκεντρώθηκαν μέλη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) διαμαρτυρόμενοι για το πολυνομοχέδιο της κυβέρνησης. που όπως υποστηρίζουν “δίνει γη και ύδωρ” στους εργοδότες, υπονομεύει τα εργατικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, και “ενταφιάζει” τις συλλογικές συμβάσεις.
Χαιρετίζοντας τους συμμετέχοντες στην κινητοποίηση, ο κεντρικός ομιλητής του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συνδέσμου Τύπου- Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Γιώργος Καραγιάννης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι είναι “είναι ένα νομοσχέδιο- σκούπα που έφερε η κυβέρνηση, αμέσως μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, είναι ο πολυνόμος που περιέχει τα δώρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις όπως μείωση φορολογίας των κερδών, μείωση φορολογίας στα ομόλογα, περιέχει νέα απίθεση σε ό,τι απέμεινε από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την προσπάθεια να βάλουν στο γύψο τα συνδικάτα".
“Ξέρουν ότι οι αντιδράσεις των λαϊκών στρωμάτων θα κλιμακωθούν, έχουν πάρει όλα τα μέτρα με το ηλεκτρονικό “φακέλωμα”, ώστε οι εργοδοσίες να ξεμπερδεύουν από εργαζόμενους – μέλη σωματείων και να δέσουν χειροπόδαρα όλα τα συνδικάτα, να ακυρώσουν διαδικασίες γενικών συνελεύσεων και αποφάσεις για απεργιακές κινητοποιήσεις” σημείωσε ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ. Ο κ.Στολτίδης, που είναι βουλευτής του ΚΚΕ, υπογράμμισε ότι “η εργατική τάξη ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα να σπάσει την υπονόμευση την οποία επιχείρησε η πλειοψηφία στη ΓΣΕΕ - αλλά μειοψηφία στο κίνημα - για να βοηθήσει να περάσει η αντιλαϊκή λαίλαπα που φέρνει η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνέχεια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ”.
Το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ, που είχε οριστεί στις 10:30 στο Άγαλμα Βενιζέλου, χαιρέτησε από το βήμα και ο πρόεδρος του συνδικάτου “Sloga” της Σερβίας, Ζέλικο Βεσελίνοβιτς. “Στηρίζουμε το ΠΑΜΕ και είμαστε χαρούμενοι όταν βρισκόμαστε μαζί στον κοινό αγώνα γιατί είμαστε έτσι πιο δυνατοί , όλοι οι εργαζόμενοι είμαστε αδέλφια” είπε μεταξύ άλλων ο συνδικαλιστής από τη Σερβία.
Οι διαδηλωτές έκαναν πορεία μέσω της Εγνατίας και της οδού Καραολή Δημητρίου και κατέληξαν στο ΥΜΑΘ, προαναγγέλλοντας "νέα απεργία στις αρχές Οκτωβρίου”. Ακολούθησε σε μικρή απόσταση η πορεία και η ίδια διαδρομή διαδηλωτών της Ένωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ), που συγκεντρώθηκαν στις 11:00, επίσης στο άγαλμα Βενιζέλου, συμμετέχοντας στην 24ωρη απεργία που κήρυξε για σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ.
“Το πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιστεί έχει να κάνει με το ηλεκτρονικό μητρώο των συνδικαλιστών, με την ηλεκτρονική ψηφοφορία και με το ποσοστό συμμετοχής για τη λήψη απόφασης στην απεργία, το 50% συν ένα, που έρχεται από το νόμο Αχτσιόγλου και θεωρούμε ότι είναι ταφόπλακα για το συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί είναι αδύνατον με αυτά τα δεδομένα να ληφθεί απόφαση για απεργία” ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΟΘ, Ανδρέας Γιακουμής, ο οποίος επισήμανε ότι η σημερινή κινητοποίηση είναι “το πρώτο μήνυμα που στέλνουμε στην κυβέρνηση να σκύψει να δώσει αυτά που δικαιούνται οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους από τη συντριβή που έχουν υποστεί”. Η πορεία της ΕΔΟΘ ολοκληρώθηκε στο ΥΜΑΘ.
Συγκέντρωση στην Καμάρα στις 10:00, για την ακύρωση του αναπτυξιακού νομοσχεδίου πραγματοποίησαν πρωτοβάθμια σωματεία και μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Οι διαδηλωτές διέσχισαν και αυτοί την Εγνατία και, μέσω της οδού Αντιγονιδών, κατέληξαν στο ΥΜΑΘ, σημείο κατάληξης και των τριών συγκεντρώσεων σχεδόν ταυτόχρονα.
Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί ειρηνικά στο Υπουργείο η μοτοπορεία που πραγματοποίησαν τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Διανομέων Θεσσαλονίκης. Οι διανομείς είχαν συγκεντρωθεί στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας και Εγνατία συμμετέχοντας στις κινητοποιήσεις ενάντια στο πολυνομοσχέδιο.