Πολιτική

Όλοι έχουμε ανάγκη από ανθρώπινες σχέσεις


Εν αναμονή της μεγάλης συνεδρίασης της Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα Αναπήρων στις 19 Απριλίου στη Γενεύη, είναι ο Σύλλογος Γονέων για την Υποστηριζόμενη Διαβίωση Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ» και η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Στήριξης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση «ΜΕΛΕΔΩΝΗ», καθώς αναμένουν την έκδοση Γενικής Οδηγίας προς τα Κράτη – Μέλη, η οποία θα διευκρινίζει τις υποχρεώσεις και τη στήριξη που πρέπει να παρέχουν στα Άτομα με Αναπηρία. 

Σύμφωνα με την Πρόεδρο του Συλλόγου «ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ» κα Κυριακή Ιωάννου, οι κατευθυντήριες γραμμές είναι:

Επιλογές: Να μπορείς να επιλέγεις που θα ζήσεις και με ποιους και πώς θα οργανώσεις τη ζωή σου.

Υποστήριξη: Προσωπική βοήθεια, βοήθεια στο νοικοκυριό, οικονομική ενίσχυση, στήριξη της οικογένειας.

Ενσωμάτωση: Τα Άτομα με Αναπηρία πρέπει να έχουν πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία στις κοινοτικές υπηρεσίες όπως ο γενικός πληθυσμός.  

Ωστόσο, στην ημερίδα που έγινε στις αρχές του μήνα τονίσθηκε από όλους τους ομιλητές η ανάγκη όλων μας για ανθρώπινες σχέσεις. Ο κος Bod Rhodes, Ιδρυτής του Οργανισμού Livesthroughfriends παρουσιάζοντας  την διεθνή οπτική και αναλύοντας  την ιδέα της δημιουργίας κοινωνικών δικτύων γύρω από άτομα με νοητικές αναπηρίες, τόνισε ότι τα Φυσικά Ατομικά Κοινωνικά Δίκτυα είναι μια ευρύτερη και μακροχρόνια στόχευση για τα άτομα με Νοητική Υστέρηση με αξιοποίηση του κοινωνικού και του ανθρώπινου κεφαλαίου.

Ο κ. Rhodes σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες», το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής Επιχορήγησης του Προγράμματος είναι το  Ίδρυμα Μποδοσάκη και την πορεία του ομώνυμου έργου το οποίο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία,, που υλοποιήθηκε από «ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ» στο διάστημα Μάιος 2015 – Απρίλιος 2016 μετά από εκπαίδευση όλου του προσωπικού του Συλλόγου, που απασχολήθηκε στο συγκεκριμένο έργο ώστε να αποκτήσει την κατάλληλη τεχνογνωσία τόνισε ότι είναι σημαντικό να εστιάζουμε σε δράσεις, που προάγουν τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και την αυτονομία τους. 

Η κ Πέννυ Παπανικολοπούλου, Επιστημονικά Υπεύθυνη Συλλόγου “ ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ ”, Ψυχολόγος, θεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια με πολυετή πείρα σε βιωματική κατάρτιση στις Η.Π.Α. και στην Ελλάδα, τόνισε ότι με βάση 75ετή μελέτη του Πανεπιστημίου Harvard, οι στενές διαπροσωπικές σχέσεις με άλλους ανθρώπους  έχουν μέγιστη αξία στη ζωή του καθενός μας.  Οι κοινωνικές συνδέσεις, διευκρίνισε  η κα Παπανικολοπούλου,  που έχουμε μας κάνουν ευτυχισμένους. Η μοναξιά μπορεί να “σπάσει” έναν άνθρωπο. Αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι που είναι πιο κοινωνικά συνδεδεμένοι με την οικογένεια, τους φίλους, την κοινότητα κτλ είναι πιο ευτυχισμένοι, είναι σωματικά υγιείς και ζουν περισσότερο από τα άτομα που είναι λιγότερο δεμένοι με άλλους ανθρώπους. Δυστυχώς κατέληξε, η Μοναξιά είναι η μεγαλύτερη…Αναπηρία..

Η κ. Μάρθα Κουτσογιαννούλη, Κοινωνική Λειτουργός  στην “ΜΕΛΕΔΩΝΗ”, συντονίστρια του προγράμματος «Είμαστε όλοι Πολίτες»,  διευκρίνισε ότι το Πρόγραμμα “Livesthroughfriends” αποτελεί μια νέα προσέγγιση διαφορετική από τις παραδοσιακές προσεγγίσεις των υπηρεσιών στήριξης ατόμων με αναπηρία. Παραδοσιακά όπως είπε, οι υπηρεσίες στήριξης ξεκίνησαν να αναπτύσσονται με βάση κυρίως τις δυσκολίες και τις αδυναμίες των ατόμων με αναπηρία. Οι σύγχρονες τάσεις των υπηρεσιών πλέον είναι να υποστηρίζονται τα άτομα με αναπηρία εστιάζοντας και αξιοποιώντας τα θετικά στοιχεία. Έτσι προβάλλεται πια και ένα νέο πρότυπο για την αναπηρία.

Τέλος, ο κ. Βασίλης Καλοπίσης, Συντονιστής λειτουργίας του Συλλόγου " ΤΟ ΠΕΤΑΓΜΑ",  μαζί με μέλη δικτύων παρουσιάζοντας  τρία συγκεκριμένα επιτυχημένα παραδείγματα κύκλων φιλίας που υλοποιήθηκαν στη διάρκεια του προγράμματος απέδειξε ότι η δημιουργία φυσικών, ατομικών, κοινωνικών δικτύων εμπλουτίζει και διευκολύνει τη ζωή του ατόμου με αναπηρία και σαφώς συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του. Όπως είπε ο κ. Καλοπίσης, η ύπαρξη κοινωνικού δικτύου γύρω από το άτομο με αναπηρία κάνει τη ζωή του ατόμου πιο όμορφη και πιο ασφαλή, διευρύνει τους ορίζοντές του και βέβαια προσφέρει νέες δυνατότητες. Τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται μεν την υποστήριξη μας, αλλά παράλληλα μπορούν να συνεισφέρουν θετικά στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις