Επιχειρήσεις

Ολλανδοί αντί Μπόμπολα στην «Ελλάκτωρ» – Παίρνουν τα ηνία στον κλάδο κατασκευών


Η διεθνοποίηση είναι η επόμενη φάση ανάπτυξης-επέκτασης και «ωρίμανσης» των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων του κατασκευαστικού κλάδου, που χάνουν σταδιακά τον προσωπαγή χαρακτήρα οικογενειακής ιδιοκτησίας και δένονται στο άρμα πολυεθνικών ομίλων.

Πρωταγωνιστής των εξελίξεων αναδεικνύεται το ολλανδικό γκρουπ Reggeborgh Invest, αποκτώντας στρατηγική συμμετοχή στις δύο μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και τον «Ελλάκτωρα» του πρώην Ομίλου Μπόμπολα.

Η ολλανδική εταιρεία που είναι ήδη μεγαλύτερος μέτοχος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με 30,3%, συγκέντρωσε μέσω χρηματιστηρίου  το 5% των μετοχών της «Ελλάκτωρ» και απέκτησε οψιόν για να αγοράσει επιπλέον το 12,5% που κατέχει ο Λεωνίδας Μπόμπολας. Ασκώντας αυτό το δικαίωμα εξαγοράς, θα καταστεί ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος μετά τους αδελφούς Καλλιτσάντση, που συγκεντρώνουν συνολικά περίπου 27,7%.

Ετσι οι Ολλανδοί αποκτούν ηγετικό ρόλο στον κλάδο, συνδέοντας παράλληλα τους δύο μεγαλύτερους  ελληνικούς ομίλους κατασκευών, ενέργειας και real estate με έναν από τους μεγαλύτερους  κατασκευαστικούς ομίλους της Ευρώπης. 

Επισημαίνεται ότι η Reggeborgh Invest είναι το επενδυτικό όχημα της οικογένειας Wessels. Μέσω αυτής ελέγχει την VolkerWessels και 120 συνδεδεμένες εταιρείες κατασκευών και real estate, με δραστηριότητες σε 12 χώρες και ισχυρή παρουσία σε Ολλανδία, Βρετανία, Γερμανία, Καναδά και ΗΠΑ.

 Η είδηση της συμμετοχής της "απογείωσε" τη μετοχή της Ελλάκτωρ, που ανέβηκε χθες κατά 30%(!) στο χρηματιστήριο και σήμερα συνεχίζει με +9,3%

«Φινάλε» Μπόμπολα και διεργασίες

Η πώληση την πώληση του 12,5% της η στους Ολλανδούς θα σηματοδοτήσει την ολοκληρωτική αποχώρηση της οικογένειας  Μπόμπολα και την έναρξη  ενός νέου κύκλου μετασχηματισμού του ομίλου.

Παράλληλα αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει έντονες διεργασίες στον κλάδο, δεδομένης και της ανάγκης περαιτέρω διεθνούς επέκτασης των εργασιών τους, καθώς η κατασκευαστική «πίτα» στην Ελλάδα έχει συρρικνωθεί.

Το ερώτημα είναι πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις μεταξύ των ομίλων ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –Ελλάκτωρ, που είναι «αντίπαλοι»-ανταγωνιστές και παράλληλα γίνονται «συγγενείς» κάτω από τη στέγη του ολλανδικού γκρουπ.

Προς αποσαφήνιση παραμένει και ποιες εσωτερικές ισορροπίες θα διαμορφωθούν στην Ελλάκτωρ μεταξύ των μεγαλομετόχων (αδελφών Καλλιτσάνση και Reggeborgh/VolkerWessels).

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα