Διεθνή

Ολάντ: Θα κάνουμε τα πάντα για να πολεμήσουμε την τρομοκρατία


 Τερατώδη χαρακτήρισε την επίθεση στη Νίκαια ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στο τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τον γαλλικό λαό μετά το νέο χτύπημα, την ημέρα της γαλλικής εθνικής γιορτής.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι επρόκειτο για μια ενέργεια «τρομοκρατικού χαρακτήρα», είπε ο Ολάντ, τονίζοντας ότι «πρέπει να κάνουμε τα πάντα εντός των δυνάμεών μας για να πολεμήσουμε την μάστιγα της τρομοκρατίας». Όπως ανακοίνωσε, κατόπιν των διαβουλεύσεων που είχε με τον πρωθυπουργό του Μανουέλ Βαλς, τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και τον υπουργό Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν οι επιπλέον 10.000 άνδρες του στρατού που έχουν κινητοποιηθεί και αναπτυχθεί στο εσωτερικό της χώρας να παραμείνουν στις γαλλικές πόλεις, καθώς επίσης η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης να παραταθεί για άλλους τρεις μήνες από την 26η Ιουλίου και πέρα.

«Αποφάσισα ότι η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, η οποία θα τερματιζόταν την 26η Ιουλίου, θα παραταθεί κατά τρεις μήνες. Ένα σχέδιο νόμου (που θα προβλέπει αυτό το μέτρο) θα υποβληθεί στο Κοινοβούλιο ως την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Ολάντ.

Μερικές ώρες νωρίτερα, στη συνέντευξή του που παραδοσιακά παραχωρεί ο πρόεδρος την ημέρα της εθνικής εορτής, ο Φρανσουά Ολάντ διαβεβαίωσε πως η πρόθεσή του ήταν να μην παραταθεί η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης πέραν της 26ης Ιουλίου που είχε επιβληθεί μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015 και επεκτάθηκε άλλες δύο φορές (τον Φεβρουάριο για τρεις μήνες και τον Μάιο για δύο).

«Θα εντείνουμε κι άλλο τη δράση μας στο Ιράκ και στη Συρία» εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, τόνισε επιπλέον ο πρόεδρος της Γαλλίας, διαμηνύοντας ότι «θα συνεχίσουμε να πλήττουμε αυτούς που μας επιτέθηκαν στο έδαφός μας».

Κάλεσε τους Γάλλους να επιδεικνύουν τη «μέγιστη επαγρύπνηση», καθώς «ολόκληρη η Γαλλία» είναι αντιμέτωπη με την τρομοκρατική απειλή, παρά τα «πολλά μέτρα» που έχουν ήδη ληφθεί.

Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους ανακοίνωσε ακόμα ότι θα μεταβεί εντός της ημέρας στη Νίκαια, προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη του στους πολίτες της και στις αρχές της πόλης.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις