Πολιτική

Οικονόμου: Στον σταθμό της Λάρισας λειτουργεί από το Νοέμβριο του '22 σύστημα τηλεδιοίκησης


Με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο σταθμό Λάρισας, ο Γιάννης Οικονόμου δήλωσε ότι στον σιδηροδρομικό σταθμό της Λάρισας λειτουργεί από το Νοέμβριο του '22 σύστημα τηλεδιοίκησης και υπάρχει υποχρέωση χάραξης πάνω σε αυτό όπως και δυνατότητα παρακολούθησης των δρομολογίων για 5,5 χλμ ή για 12 λεπτά.

Ανέφερε ότι το σύστημα αυτό λειτούργησε μέχρι μία ώρα πριν το δυστύχημα και αυτό είναι το ουσιαστικό και όχι τα υπόλοιπα που προκαλούν σύγχυση με ψέματα και ανακρίβειες. «Είναι διαδικασίες που θα αποδειχθούν μέσα από έγγραφα. Τι υπήρχε και τι όχι πιστοποιείται από τα πρωτόκολλα παραλαβής. Αυτό που παρελήφθη το 2019 ήταν σε λειτουργικότητα σε ποσοστό 18%», συνέχισε και επανέλαβε ότι στη Λάρισα μέχρι και μία ώρα πριν το δυστύχημα αξιοποιήθηκε το σύστημα τοπικής τηλεδιοίκησης. «Είχε γίνει σεβαστή η υποχρέωση να χαράσσεται η διαδρομή στον πίνακα αυτό και όλα αυτό λειτουργούσε κανονικά. Αυτό δεν αμφισβητείται», υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τα περί αλλαγής νοοτροπίας της δημόσιας διοίκησης ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως η κυβέρνηση προσπάθησε αρκετά την πρώτη τετραετία και είχε επιτυχίες σε άλλους τομείς. Υπενθύμισε ότι έχει ψηφίσει μόνοι της 12 σχετικούς νόμους και τόνισε πως αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και επιμονή. Είπε επίσης ότι η κυβέρνηση ανέλαβε την πολιτική ευθύνη που δεν υλοποίησε σε μεγαλύτερο εύρος αυτές τις αλλαγές και τόνισε πως «οι πολίτες ξέρουν πότε έγιναν βήματα και ποιοι τα έκαναν καθώς και ποιοι είναι σταθερά απέναντι σε αυτή τη λογική».

Για την επανεκκίνηση του σιδηρόδρομου δήλωσε πως ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Γεραπετρίτης έχει αναπτύξει το σχέδιο με σημαντικές ασφαλιστικές δικλείδες.

Με αφορμή άλλη ερώτηση ανέφερε πως αυτό στο οποίο είναι προσηλωμένος ο πρωθυπουργός είναι να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ κάτι τέτοιο.

Επανερχόμενος μετά από σχετική ερώτηση στα περί βαθέως κράτους, ο κ. Οικονόμου είπε ότι μιλάμε για νοοτροπίες και εκφραστές του που οδηγούν ανθρώπους να μην είναι στη θέση τους στη βάρδιά τους, για ανθρώπους που σπεύδουν να πάρουν αναρρωτικές άδειες, για όλο αυτό που αναδείχθηκε μέσα από τους διαλόγους, για μια σειρά από πράγματα που έρχονται από το παρελθόν, που προσπαθούμε να τα αλλάξουμε και είμαστε διαρκή ρήξη. «Κάναμε βήματα. Δυστυχώς όχι με την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που θέλαμε», συμπλήρωσε.

«Δεν έχω να προσθέσω κάτι νεότερο. Στην ώρα του θα αποσαφηνιστεί», απάντησε σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ο κ. Καραμανλής. Σχετικά με τις ευθύνες που ανέλαβε είπε ότι ο πρώην υπουργός μεταφορών έχει την πολιτική ευθύνη «γιατί δεν καταφέραμε να υλοποιήσουμε το 100% ενός έργου που παραλάβαμε στο 18% και το πήγαμε στο 72%». Πρόσθεσε πως όλα τα υπόλοιπα μέσα από την έρευνα της δικαιοσύνης και της επιτροπής θα έρθουν στο φως. «Η δική μας δέσμευση είναι ότι δεν θα υπάρξει στην υπόθεση αυτή καμία συγκάλυψη», τόνισε.

Με αφορμή δήλωση του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μπαλαούρα ότι η ΝΔ θέλει να διώξει από την Ηλεία εργάτες της πακιστανικής κοινότητας, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι αυτό που κυβέρνηση θέλει είναι να διαμορφώσει τις προυποθέσεις ώστε οι ξένοι υπήκοοι στη χώρα μας να δουλεύουν νόμιμα και η νομιμότητα να είναι εχέγγυο για να εργάζονται σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ασφάλειας, να μην είναι ευάλωτοι σε τακτικές εκμετάλλευσης. «Αν με αυτά που είπε ο κ. Μπαλαούρας εννοεί ότι συνολικά οραματίζονται το χάος που ζήσαμε σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, θα το κρίνει η κοινωνία. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε ξανά η χώρα να γίνει ξέφραγο αμπέλι», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για δημοσίευμα που αφορά αιτήματα παρακολουθήσεων από την αντιτρομοκρατική, ανέφερε ότι η ΕΥΠ διέπεται από συγκεκριμένο πλαίσιο λειτουργίας το οποίο εκσυγχρονίστηκε. «Όλες ο παρακολουθήσεις διέπονται από συγκεκριμένο πλαίσιο και πάντοτε με την άδεια και την έγκριση εισαγγελικού λειτουργού», συμπλήρωσε.

Για τις καταγγελίες ότι ο πρόσφατος διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ήταν διαβλητός, ο κ. Οικονόμου είπε ότι δεν υπάρχει ζήτημα επανάληψης του διαγωνισμού και πως το ΑΣΕΠ έχει απαντήσεις σε ό,τι αφορά τη συγκεκριμένη καταγγελία. Για το ενδεχόμενο κυβερνητικών συνεργασιών, ο κ. Οικονόμου δήλωσε πως οι πολίτες με τη ψήφο τους θα καθορίζουν τις συνθήκες και την επιλογή τους για το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως ο τόπος χρειάζεται ισχυρές κυβερνήσεις που δεν θα έχουν την υποχρέωση να αναλώνονται σε εσωτερικές διαβουλεύσεις.

«Κυρίαρχος είναι ο λαός που έχει τον τελικό λόγο», πρόσθεσε ενώ για το χρόνο των εκλογών απάντησε πως «ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την ημερομηνία όταν έρθει η ώρα».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Τέμπη