Οικονομία

Υψηλότεροι μισθοί με αύξηση παραγωγικότητας –Μεταρρυθμίσεις με υπογραφή ΟΟΣΑ


Νέα εργαλειοθήκη μέτρων με στόχο την ενίσχυση της παραγωγικότητας και κατ' επέκταση των μισθών

Προ εβδομάδων ο ΟΟΣΑ είχε χτυπήσει  καμπανάκι στην Ελλάδα για το έλλειμμα παραγωγικότητας που αποτελεί τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη και την αύξηση των εισοδημάτων. Το μήνυμα… ελήφθη, καθώς η κυβέρνηση σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατήρτισαν ένα νέο Σχέδιο Μεταρρυθμίσεων 2028-2034, που περιλαμβάνει μια «εργαλειοθήκη» μέτρων για την ενίσχυση της παραγωγικότητας.

Η βασική διαπίστωση πίσω από το σχέδιο είναι ότι, παρά τη βελτίωση βασικών μακροοικονομικών δεικτών, η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να υστερεί στην παραγωγικότητα της εργασίας που κινείται περίπου στο 64% του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Αυτό, σύμφωνα με την ανάλυση του ΟΟΣΑ, εξηγεί γιατί η ανάπτυξη δεν περνά με την ίδια ένταση στους μισθούς και στο επίπεδο ζωής, παρά την πτώση της ανεργίας (από το 18% το 2019 κοντά στο 8% σήμερα) και τη συνολική βελτίωση της δημοσιονομικής και τραπεζικής εικόνας της χώρας.

Διαβάστε: ΟΟΣΑ: Δουλεύουν αλλά δεν… παράγουν οι Έλληνες – Κλειδί για την οικονομία η παραγωγικότητα

Που εστιάζουν οι μεταρρυθμίσεις

Η προσέγγιση του ΟΟΣΑ συνδέει ευθέως τις μεταρρυθμίσεις με την καθημερινότητα επιχειρήσεων και εργαζομένων, επιδιώκοντας όχι απλώς καλύτερους δείκτες, αλλά μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και ισχυρότερη μισθολογική προοπτική.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται και στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν ήδη τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Η επιδίωξη είναι η αύξηση της παραγωγικότητας να μην προέλθει μόνο από κεφάλαιο και τεχνολογία, αλλά και από εργαζόμενους με καλύτερη κατάρτιση, ικανούς να αξιοποιούν νέα εργαλεία και να εντάσσονται σε πιο αποδοτικά παραγωγικά σχήματα.

«Κλειδί» οι μικρομεσαίες

Στην «καρδιά» του σχεδίου τοποθετείται η διάχυση τεχνολογίας και καινοτομίας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συγκεντρώνουν περίπου το 85% της απασχόλησης, ώστε οι βέλτιστες πρακτικές, τα ψηφιακά εργαλεία και οι πιο αποδοτικές οργανωτικές δομές να περάσουν, από λίγες μεγάλες εταιρείες σήμερα, στο σύνολο της οικονομίας στα επόμενα χρόνια. Η λογική της παρέμβασης είναι ότι χωρίς αυτή τη διάχυση, η οικονομία θα συνεχίσει να εμφανίζει μεν κάποιους θύλακες υψηλής απόδοσης, χωρίς όμως ευρεία βελτίωση της παραγωγικότητας και άρα χωρίς ουσιαστική αναβάθμιση των εισοδημάτων για τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ο ΟΟΣΑ, το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας δεν είναι μόνο ποσοτικό αλλά και ποιοτικό: καλές πρακτικές λειτουργίας και αποτελεσματικότητας που εφαρμόζονται σε πιο οργανωμένες επιχειρήσεις , δεν διαχέονται επαρκώς ούτε στις μικρές ούτε στο σύνολο της αγοράς. Γι’ αυτό το ενδιαφέρον του Οργανισμού εστιάζει σε ένα πλέγμα παρεμβάσεων που περιλαμβάνει, πέρα από τη διάχυση τεχνολογίας και αποτελεσματικότητας, τη βελτίωση της δικαιοσύνης, την ευκολότερη πρόσβαση των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων σε τραπεζικό δανεισμό, την ενίσχυση του πλαισίου για άυλες επενδύσεις, την αντιμετώπιση των δημογραφικών πιέσεων, αλλά και την ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την ψηφιοποίηση και την ανταγωνιστικότητα.

    

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα