Οικονομία

Γαλλία: Επιμένει στον στόχο για έλλειμμα 3% το 2029


Αμετακίνητη στη δέσμευσή της για τη δημοσιονομική προσαρμογή παραμένει η γαλλική κυβέρνηση, παρά τις έντονες πιέσεις που δέχεται.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ρολάν Λεσκίρ, υπογράμμισε ότι η Γαλλία δεν πρέπει να παρέκκλινε από τον στόχο μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ έως το 2029, όπως επιβάλλουν οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Υπερβάσεις και αναθεώρηση προβλέψεων

Στο περιθώριο της συνάντησης των Ευρωπαίων αξιωματούχων Οικονομικών στο Δουβλίνο, ο κ. Λεσκίρ τόνισε την ανάγκη σταθεροποίησης του δημοσίου χρέους. Ωστόσο, η δήλωση αυτή ακολούθησε τις επίσημες ανακοινώσεις του Παρισιού για επιδείνωση των φετινών μεγεθών:

  • Νέα πρόβλεψη ελλείμματος: 5,4% του ΑΕΠ για φέτος.

  • Αρχικός στόχος: 5% του ΑΕΠ.

  • Αίτια απόκλισης: Η ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη και το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους.

Περικοπές 54 δισ. ευρώ και πολιτικό αδιέξοδο

Για την επίτευξη του στόχου του 5% το 2027, ο πρωθυπουργός Σεμπαστιάν Λεκορνί προανήγγειλε πακέτο μέτρων ύψους 54 δισεκατομμυρίων ευρώ με επίκεντρο τη συγκράτηση των κρατικών δαπανών.

Παρόλα αυτά, η υλοποίηση του σχεδίου συναντά ισχυρά εμπόδια. Η κυβέρνηση δεν διαθέτει κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης τηρούν σκληρή στάση, μόλις επτά μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Οι συνεχείς αποκλίσεις από τους στόχους και η πολιτική αβεβαιότητα έχουν επιβαρύνει τα γαλλικά ομόλογα, ανεβάζοντας αισθητά το κόστος δανεισμού της χώρας έναντι των υπόλοιπων ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα