Οικονομία

Αεροδρόμια: Άνοδος 5% στην επιβατική κίνηση το α' εξάμηνο του 2026


Σχεδόν 34 εκατομμύρια ταξιδιώτες διακινήθηκαν στη χώρα - Ισχυρή άνοδος στα 24 αεροδρόμια της ΥΠΑ.

Θετικό πρόσημο κατέγραψε η επιβατική κίνηση στα αεροδρόμια της χώρας κατά το πρώτο μισό του 2026. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2026 ο συνολικός αριθμός των επιβατών ανήλθε σε 33.964.132, σημειώνοντας αύξηση 5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2025, όταν είχαν διακινηθεί 32.358.875 ταξιδιώτες.

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησε και ο αριθμός των πτήσεων. Στο σύνολο των 39 αεροδρομίων της χώρας, όπου τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας έχει κυρίως η ΥΠΑ, οι κινήσεις αεροσκαφών (αφίξεις και αναχωρήσεις εσωτερικού και εξωτερικού) παρουσίασαν άνοδο 4,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Ισχυρή ανάπτυξη για τα 24 περιφερειακά αεροδρόμια

Ακόμη πιο έντονη ήταν η αυξητική τάση στα 24 αεροδρόμια που τελούν υπό τη διαχείριση της ΥΠΑ. Η επιβατική κίνηση σε αυτά παρουσίασε άνοδο 6,2% το πρώτο εξάμηνο του 2026 σε σύγκριση με το 2025.

Το σύνολο των επιβατών Ιανουαρίου-Ιουνίου 2026 ανήλθε στους 4.778.208 επιβάτες, έναντι 4.497.485 επιβατών το αντίστοιχο διάστημα του 2025

Στη συγκεκριμένη ομάδα αεροδρομίων περιλαμβάνονται εκείνα του Ηρακλείου, της Καλαμάτας, της Αλεξανδρούπολης, της Λήμνου, της Αστυπάλαιας, των Ιωαννίνων, της Χίου, της Κοζάνης, της Καστοριάς, της Καρπάθου, των Κυθήρων, της Μήλου, της Σκύρου, της Νέας Αγχιάλου, της Πάρου, της Σύρου, του Αράξου, της Νάξου, της Καλύμνου, της Ικαρίας, του Καστελόριζου, της Κάσου, της Λέρου και της Σητείας.

Πρωταγωνιστής το Ηράκλειο τον Ιούνιο

Θετικά έκλεισε και ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού. Για το σύνολο των 24 αεροδρομίων της ΥΠΑ, ο Ιούνιος έφερε αύξηση 2,7% στην επιβατική κίνηση.

Το κρατικό αεροδρόμιο Ηρακλείου "Νίκος Καζαντζάκης" διατήρησε τα πρωτεία, εξυπηρετώντας τον μεγαλύτερο όγκο ταξιδιωτών.

Το κρατικό αεροδρόμιο Ηρακλείου κατέγραψε άνοδο επιβατικής κίνησης 2,1% και διακίνησε 1.425.494, έναντι 1.396.137 επιβατών πέρυσι τον ίδιο μήνα

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα