Ελλάδα

Οικοδομές: Τι αλλάζει στους συντελεστές και τα ύψη των κτιρίων


Περιορίζεται το ύψος της πρόσθετης δόμησης στις οικοδομές έως τα 2 με 3 μέτρα

Με γνώμονα να βάλει τάξη και παράλληλα… ταβάνι στα ύψη των κτιρίων, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσε σχετική τροπολογία στη Βουλή. Με βάση την εν λόγω ρύθμιση τροποποιείται το κανονιστικό πλαίσιο για τις οικοδομές, με την εισαγωγή κλιμακωτού περιορισμού στην αύξηση του ύψους των κτιρίων. 

Επί της ουσίας, το ΥΠΕΝ, επιχειρεί να περιορίσει το ύψος της πρόσθετης δόμησης στις οικοδομές έως τα 2 με 3 μέτρα, θέτοντας κλιμακωτή διάρθρωση και νέους συντελεστές.  Επίσης, τo ύψος των κτιρίων θα καθορίζεται με βάση το συντελεστή δόμησης που ισχύει σε κάθε περιοχή.
Ειδικότερα για:

  • περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 το ύψος πρόσθετης δόμησης θα είναι έως 2 μέτρα
  • περιοχές με συντελεστή δόμησης από 0,8 έως 1,6 το ύψος πρόσθετης δόμησης θα είναι έως 2,5 μέτρα
  • περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6 το ύψος πρόσθετης δόμησης θα είναι έως 3 μέτρα.

Επίσης για τις οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθεί πριν από την 1η Μαΐου 2024 υλοποιούνται με τη χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται δυνάμει των ισχυουσών κατά την έκδοσή τους διατάξεων.

Οι νέες ρυθμίσεις θα έχουν ταχεία εφαρμογή από την 1η Μαΐου, και έως το τέλος του 2025, εκτός αν έχουν εγκριθεί νωρίτερα τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Αναγκαία η τροποποίηση

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, σημειώνεται ότι η τροποποίηση του πλαισίου κρίνεται αναγκαία καθώς υφίσταται κατεπείγουσα ανάγκη παροχής κατευθύνσεων προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν μεταβολές του ύψους, οι οποίες, παρόλο που ως όρος συνιστά καθεαυτόν δυσμενή μεταβολή των συνθηκών, δύναται να υποστηριχθεί ότι οδηγούν σε αλλοίωση της φυσιογνωμίας μιας περιοχής και κατ’ επέκταση σε τρωτότητα των επικείμενων οικοδομικών αδειών.

Επισημαίνει ότι οι νέες διατάξεις είναι μεταβατικό χαρακτήρα έως την έγκριση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων και περιορίζουν την εφαρμογή των κινήτρων ώστε: α) να μην δημιουργηθούν εφεξής τετελεσμένα ως προς επιρροή αυτών στην φυσιογνωμία των περιοχών, και β) να αποφευχθεί τρωτότητα των οικοδομικών αδειών για λόγους εφαρμογής των κινήτρων του ΝΟΚ. Όπως σημειώνεται στην τροπολογία, ο περιορισμός αυτός των κινήτρων δεν είναι οριζόντιος, αλλά σχετίζεται με τα ειδικά χαρακτηριστικά των περιοχών, όπως αυτά αποτυπώνονται στον ισχύοντα εφαρμοζόμενο στις περιοχές αυτές, επιτρεπόμενο συντελεστή δόμησης.


 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα