Διεθνή

ΟΗΕ: Καταγγέλλει τη "ραγδαία επιδείνωση" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη


Έκθεση των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιοποιήθηκε σήμερα καταγγέλλει τη "ραγδαία επιδείνωση", όπως τη χαρακτηρίζει, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και καλεί τις ισραηλινές αρχές να θέσουν τέλος στη βία εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού εκεί.

Η έκθεση, που δημοσιοποιήθηκε από το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), ανέφερε πως 300 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ένοπλοι της Χαμάς εισέβαλαν στο νότιο Ισραήλ σκορπίζοντας τον θάνατο και συνέλαβαν ομήρους τους οποίους μετέφεραν πίσω στη Γάζα.

Οι περισσότεροι σκοτωμοί συνέβησαν στη διάρκεια επιχειρήσεων των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας ή αντιπαραθέσεων με αυτές.

Τουλάχιστον 105 θάνατοι μπορούν να αποδοθούν σε ισραηλινές επιχειρήσεις που περιελάμβαναν αεροπορικά πλήγματα ή άλλες στρατιωτικές πρακτικές σε προσφυγικούς καταυλισμούς ή άλλες πυκνοκατοικημένες περιοχές. Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν από Εβραίους εποίκους, σύμφωνα με την έκθεση.

Προσώρας δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από Ισραηλινούς αξιωματούχους για την έκθεση. Το Ισραήλ έχει πει πως οι επιχειρήσεις του στη Δυτική Όχθη έχουν προληπτικό χαρακτήρα και έχουν σκοπό να περιορίσουν απειλές ασφαλείας.

"Η χρήση μέσων στρατιωτικής τακτικής και όπλων σε πλαίσια επιβολής του νόμου, η χρήση αχρείαστης ή δυσανάλογης βίας, και η εφαρμογή ευρέων, αυθαίρετων και μεροληπτικών περιορισμών μετακίνησης που επηρεάζουν τους Παλαιστίνιους είναι εξαιρετικά προβληματικές", ανέφερε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τουρκ.

"Καλώ το Ισραήλ να αναλάβει άμεσα, σαφή και αποτελεσματικά βήματα προκειμένου να θέσει τέλος στη βία των εποίκων εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού, να ερευνήσει όλα τα επεισόδια βίας από εποίκους και από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας, να διασφαλίσει την αποτελεσματική προστασία των παλαιστινιακών κοινοτήτων".

Το OHCHR ανέφερε πως κατέγραψε επίσης μαζικές αυθαίρετες κρατήσεις, παράνομες κρατήσεις, και περιπτώσεις καταγεγραμμένων βασανιστηρίων και άλλων μορφών κακομεταχείρισης Παλαιστινίων κρατουμένων. Ανέφερε πως περίπου 4.785 Παλαιστίνιοι κρατούνταν στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου.

"Ορισμένοι ήταν γυμνοί, με δεμένα τα μάτια και ακινητοποιημένοι επί πολλές ώρες με χειροπέδες και με τα πόδια τους δεμένα, ενόσω Ισραηλινοί στρατιώτες τους ποδοπατούσαν στο κεφάλι και στην πλάτη, τους έφτυναν, τους χτυπούσαν σε τοίχους, τους απειλούσαν, τους προσέβαλλαν, τους ταπείνωναν και σε ορισμένες περιπτώσεις τους υπέβαλαν σε σεξουαλική και έμφυλη βία", ανέφερε το OHCHR.

Η Δυτική Όχθη βίωνε ήδη τα υψηλότερα επίπεδα αναταραχής των τελευταίων δεκαετιών πριν από την επίθεση των ενόπλων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, όμως οι αντιπαραθέσεις έχουν αυξηθεί απότομα αφότου το Ισραήλ ξεκίνησε χερσαία εισβολή στη Γάζα.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα