Πολιτική

Οι υποκλοπές “καίνε” πολιτικό κεφάλαιο του Κ. Μητσοτάκη- Δημοσκοπήσεις-φωτιά


 Μεσοκαλόκαιρο, κι ενώ μεγάλο μέρους του πληθυσμού της Αττικής και των μεγάλων αστικών κέντρων βρίσκεται σε παραλίες και άλλους τόπους διακοπών, οι δημοσκόποι δουλεύουν πυρετωδώς, προσπαθώντας να αποτυπώσουν τις διαφοροποιήσεις που προκαλούν στο εκλογικό σώμα το σκάνδαλο των υποκλοπών και η καλπάζουσα ακρίβεια.

Κυβέρνηση και κομματικά επιτελεία αγωνιούν περιμένοντας τα ευρήματα και τα συμπεράσματα πολλών ερευνών κοινής γνώμης που διεξάγονται ταυτόχρονα, προκειμένου να σχηματίσουν μιά πρώτη εικόνα για το πόσο και πώς αυτή η υπόθεση επηρεάζει την κοινή γνώμη και την πρόθεση ψήφου των πολιτών.

Τα στοιχεία και οι διαπιστώσεις των ερευνών που έχουν παραγγελθεί από κόμματα, δεν πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα. Θα αποτελέσουν όμως σημαντικό “μπούσουλα” για περαιτέρω επικοινωνιακούς και πολιτικούς χειρισμούς. Παράλληλα θα αξιοποιηθούν  με επιλεκτικές διαρροές για τη διαμόρφωση “κλίματος”.

Ανάλογες έρευνες-δημοσκοπήσεις  έχουν παραγγελθεί από εφημερίδες και κανάλια με τις “ευλογίες” κομμάτων, που περιμένουν διακριτική, ευνοϊκή μεταχείριση κατά την αξιολόγηση και την ερμηνεία των στοιχείων τα οποία θα προκύψουν.

Χάνουν αποδοχή, αξιοπιστία και... ψήφους

 Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοβουλευτικούς παράγοντες και από αναλυτές που συνδέονται με εταιρείες δημοσκοπήσεων, όλες οι έρευνες κοινής γνώμης δείχνουν ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υφίστανται πολιτική φθορά, χάνοντας σε αποδοχή  και σε αξιοπιστία. Ανάλογο πολιτικό κόστος “πληρώνει” και η ΝΔ, με μείωση των ποσοστών της στην πρόθεση ψήφου.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η ΝΔ χάνει κυρίως ψηφοφόρους του κεντρώου-φιλελεύθερου χώρου, οι οποίοι στρέφονται προς το ΠΑΣΟΚ.
 Ο ΣΥΡΙΖΑ προσελκύει μεγάλο ποσοστό εκείνων που στις δύο προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις είχαν ψηφίσει ακροαριστερά εξωκοινοβουλευτικά σχήματα

 Υπό αμφισβήτηση

 Μεγάλες αποκλίσεις υπάρχουν όμως στα δημοσκοπικά ευρήματα ως προς το μέγεθος των απωλειών της ΝΔ και το τι κερδίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Είναι ένα στοιχείο που μπορεί να προκαλέσει έντονες αμφισβητήσεις για την αξιοπιστία

Στα αποτελέσματα των δύο πρώτων δημοσκοπήσων που αναμένεται να παρουσιαστούν την προσεχή εβδομάδα από τηλεοπτικά κανάλια, το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται να υφίσταται απώλειες μικρότερες του 1% στην πρόθεση φήφου. Σε άλλες δύο που θα ακολουθήσουν, το ποσοστό ανεβαίνει σε 1,8% και σε 2,2%.

Προς τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να μετακινείται μικρό μέρος των ψηφοφόρων που δηλώνουν ότι  εγκαταλείπουν την ΝΔ. Τα δημοσκοπικά κέρδη του προέρχονται κυρίως από την ακαθόριστη μετατόπιση μέρους του εκλογικού σώματος προς τα αριστερά.

Επικοινωνιακή στρατηγική

Τα στοιχεία αξιολογούνται από τα επιτελεία των κομμάτων, που θα προσαρμόσουν αναλόγως την επικοινωνιακή στρατηγική τους.

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι  η κυβέρνηση “χάνει κατά κράτος” στην πολιτική αντιπαράθεση για τις τηλεφωνικές υποκλοπές. Πρέπει λοιπόν - συνεπικουρούμενη από τα φίλια ΜΜΕ - να υποβαθμίσει τη σημασία του θέματος και να μεταθέσει το επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης  στα ζητήματα της οικονομίας, στο ενεργειακό και στα ελληνοτουρκικά.

Την άποψη αυτή συμμερίζονται στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και στελέχη του Μαξίμου, που θεωρούν ότι το “δυνατό χαρτί” της κυβέρνησης είναι τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σ' αυτό λοιπόν θα ποντάρει τις επόμενες εβδομάδες – αν το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν εξελιχθεί σε χιονοστιβάδα...

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα