Με το κλείσιμο των τελευταίων εκκρεμοτήτων ολοκληρώνεται η τρίτη αξιολόγηση, ώστε να γνωματεύσει θετικά το EuroWorking Group την Πέμπτη, για την εκταμίευση της δόσης των 5,7+1 δισ. ευρώ.
Αμέσως μετά ξεκινά η διαδικασία για το κλείσιμο της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του Γ’ Μνημονίου, που θα είναι και το τελευταίο, όπως δείχνουν τα πράγματα.
Στις επόμενες μέρες θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις που καλύπτουν τις εκκρεμότητες που έχουν απομείνει, το EWG εγκρίνει τη δόση και από την Παρασκευή ξεκινά η μάχη της Δ’ αξιολόγησης, αλλά και της σύνταξης του made in Greece αναπτυξιακού προγράμματος, που θα εφαρμοστεί αμέσως μετά την έξοδο από το μνημόνιο, τον προσεχή Αύγουστο.
Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται νέα επίσκεψη των επικεφαλής των θεσμών στα μέσα Μαρτίου, ώστε να συζητηθεί η πρόοδος που θα έχει σημειωθεί στα εναπομείναντα προαπαιτούμενα, η επίβλεψη της πορείας εφαρμογής εκείνων της γ’ αξιολόγησης, αλλά και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ελλάδας, το οποίο φιλοδοξεί να σταθεροποιήσει την οικονομία σε βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά.
Παράλληλα με όλες αυτές τις διαδικασίες θα προχωρεί και η τεχνική διαδικασία για τα μέτρα απομείωσης του χρέους, για την οποία άναψε το πράσινο φως το πρόσφατο Eurogroup.
Η διευθέτηση του χρέους, θα κρίνει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, τόσο για τους ελάχιστους μήνες που απομένουν, έως τον Αύγουστο, όσο και μετά στη μεταμνημονιακή εποχή.
Λόγω των γιορτών του Πάσχα, χρόνος δεν υπάρχει, καθώς την 1η Απριλίου είναι το Καθολικό Πάσχα, στις 8 Απριλίου το Ορθόδοξο Πάσχα, ενώ στα μέσα Απριλίου ακολουθεί η εαρινή σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οπότε η προεργασία θα γίνει στα μέσα Μαρτίου, ώστε στα τέλη «Απριλίου να είναι όλα έτοιμα και να επιστρέψουν οι θεσμοί για το κλείσιμο της δ΄ αξιολόγησης.
Για την δ΄ αξιολόγηση υπάρχουν 84 δράσεις προς εφαρμογή, από τις οποίες όμως οι περισσότερες ήδη υλοποιούνται. Αυτό σημαίνει ότι θα είναι μια εύκολη διαδικασία το κλείσιμό τους, αλλά υπάρχουν πάντα οι γνωστές ελληνικές καθυστερήσεις. Αυτή τη φορά όμως περιθώριο αναβολών από Eurogoup σε Eurogroup δεν υπάρχουν. Προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο αυτό, θα δοθεί εντολή στα υπουργεία από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τελειώσουν άμεσα όλα τα προαπαιτούμενα μέχρι το Πάσχα. Στα μέσα Μαρτίου που θα έρθουν οι επικεφαλής των θεσμών, θα συζητηθεί η πρόοδός τους, αλλά και θα επανακωδικοποιηθούν οι προτεραιότητες, ώστε τέλη Απριλίου ή το αργότερο τον Μάιο να κλείσει οριστικά η αξιολόγηση.
Κατόπιν, αρχίζουν οι τεχνικές διαδικασίες εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Την οριστικοποίηση των μέτρων απομείωσης του ελληνικού χρέους
- Το «μαξιλάρι» ασφαλείας που θα σχηματιστεί, ύψους περίπου 18-19 δισ. ευρώ, το οποίο θα χρησιμεύσει ως ασφάλεια για την έξοδο στις αγορές.
- Το πλαίσιο εποπτείας μετά την 21η Αυγούστου, που η Ελλάδα εξέρχεται των μνημονίων. Οι διαδικασίες που θα προβλέπει θα είναι ίδιες με εκείνες που ίσχυσαν για τις άλλες χώρες που εξήλθαν των μνημονίων, ενώ θα υπάρχει και η εποπτεία μέχρι η χώρα να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από τον μηχανισμό στήριξης (περίπου 230 δισ. ευρώ).
Η ελληνική κυβέρνηση πάντως έχει ξεκαθαρίσει, πως επιδιώκει μια «καθαρή έξοδο» χωρίς προληπτική γραμμή στήριξης, που θα σήμαινε νέο μνημόνιο.
Το αναπτυξιακό πρόγραμμα
Αναφορικά με το αναπτυξιακό πρόγραμμα, που εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αυτό θα περιλαμβάνει τα βήματα στα οποία θα πορευτεί η οικονομία, μετά την έξοδο από το μνημόνιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα ενσωματώνει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα (3,5% έως το 2022), αλλά και τις μειώσεις των φόρων που θα υλοποιούνται, κάθε χρόνο εφόσον υπάρχουν τα ανάλογα δημοσιονομικά περιθώρια.