Πολιτική

Οι τρεις παγίδες που κρύβει ο αυτόματος κόφτης


Σκληρό είναι το αντάλλαγμα που ζήτησαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί στο Eurogroup για την ελάφρυνση του χρέους σε τρεις δόσεις. Εκτός από ότι η ελληνική Βουλή πρέπει να ψηφίσει πρώτα τους έμμεσους φόρους, τα κόκκινα δάνεια και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μέχρι το επόμενο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο για τις 24 Μαΐου, πρέπει να ενεργοποιηθεί ο αυτόματος κόφτης.

Ο μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει με βάση την ελληνική πρόταση με κάποιες διαφοροποιήσεις κυρίως στο σημείο ότι μέτρα που θεσπίστηκαν με προσωρινό χαρακτήρα θα πρέπει να αντικατασταθούν την επόμενη χρονιά με μέτρα που θα έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς, μόνιμου και διαρθρωτικού χαρακτήρα. Από τις αυτόματες περικοπές δεν εξαιρούνται βασικές κρατικές δαπάνες, δηλαδή μισθούς και συντάξεις, αλλά μόνο λίγες κατηγορίες κοινωνικών δαπανών. Όπως ήδη έχει συμφωνηθεί δεν θα περιλαμβάνονται μονάχα ευαίσθητοι τομείς όπως η Άμυνα και η Υγεία.

Σύμφωνα με την πρόταση που είναι και αυτή που θα συζητηθεί τις επόμενες ημέρες ώστε να υπάρξει η τελική συμφωνία του Eurogroup της 24ης Απριλίου, την 30 Απριλίου κάθε χρόνου με βάση τα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών θα συντάσσει μια έκθεση η οποία θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης και στη Βουλή με την οποία θα γίνεται λόγος για την απόκλιση ή μη από τους δημοσιονομικούς στόχους. Εάν υπάρχει απόκλιση τότε ως την 31η Μαϊου θα πρέπει να έχει εκδοθεί προεδρικό διάταγμα με το οποίο θα καθορίζονται τα μέτρα. Εάν δεν εκδίδεται από τον υπουργό το σχετικό διάταγμα τότε αυτομάτως θα ενεργοποιούνται μέτρα που έχουν προσυμφωνηθεί.

Πότε ενεργοποιούνται τα μέτρα;

Εάν η απόκλιση είναι ως 0,25% του ΑΕΠ δεν λαμβάνονται μέτρα. Εάν η απόκλιση είναι από 0,26% ως 0,75% τότε ενεργοποιούνται μέτρα της τάξης των 900 εκατομμυρίων ευρώ. Εάν η απόκλιση είναι από 0,76% ως 1,25% του ΑΕΠ τότε ενεργοποιούνται μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Όταν η απόκλιση είναι από 1,26% ως 1,75% του ΑΕΠ τα μέτρα τα είναι 2,7 δισ. ευρώ, ενώ όταν η απόκλιση είναι από 1,76% του ΑΕΠ ως 2,25% τότε τα μέτρα θα φτάσουν τα 3,6 δισ. ευρώ. 

Ο επικεφαλής του Εurοgroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να νομοθετήσει τις επόμενες μέρες όλα τα προαπαιτούμενα που υπολείπονται, αλλά και τον μηχανισμό για τα έκτακτα μέτρα που παρουσίασε το Εurogroup.

Η παγίδα της πρότασης για τις ελληνικές κυβερνήσεις των επόμενων ετών βρίσκεται σε τρία διαφορετικά σημεία:
 
- Το πρώτο είναι ότι αν περάσει ως έχει η ελληνική πρόταση, οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι και το 2030 θα έχουν την υποχρέωση να διατηρούν πρωτογενή πλεονάσματα πολύ υψηλότερα του 3% του ΑΕΠ ανεξάρτητα από την οικονομική συγκυρία.
 
- Το δεύτερο σημείο - παγίδα είναι ότι όποιο μέτρο αναληφθεί από τους Ευρωπαίους για το χρέος αυτό θα ισχύει από το 2018 και μετά και αν η Ελλάδα έχει εφαρμόσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο τρίτο μνημόνιο. Το γεγονός αυτό βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από τη λύση του χρέους. Τούτο διότι η Ελλάδα θα αναλάβει άμεσα να παρατείνει τις συνθήκες λιτότητας, ενώ οι Ευρωπαίοι θα έχουν αναλάβει υποχρεώσεις μόνο μελλοντικές και υπό προϋποθέσεις.
 
- Το τρίτο σημείο-παγίδα είναι ότι το ελληνικό χρέος με όρους ΔΝΤ θα καταστεί βιώσιμο, δηλαδή θα μειωθεί ως ποσοστό του ΑΕΠ κάτω από το 120% το 2030 με τα βασικό σενάριο. Με βάση το δυσμενές σενάριο και το αμέσως χειρότερο το ελληνικό χρέος το 2030 θα είναι στο 130,8% του ΑΕΠ και το 140,8% του ΑΕΠ. Ακόμη και αν όλα πάνε καλά σε δημοσιονομικό επίπεδο, η Ελλάδα θα βρίσκεται για δεκαετίες σε επιτοκιακό κίνδυνο.
Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις