Media

Οι τράπεζες βγάζουν στο σφυρί την «Ναυτεμπορική»


Εξαιρετικά αβέβαιο είναι πλέον το μέλλον της τελευταίας οικονομικής εφημερίδας που έχει απομείνει στην Ελλάδα: Βεβαρημένη με δανειακές και άλλες υποχρεώσεις τις οποίες αδυνατεί να εξυπηρετήσει, η ιστορική «Ναυτεμπορική» οδηγείται σε ειδική εκκαθάριση, με ορατό τον κίνδυνο να διακοπεί η έκδοσή της.

Τα περιουσιακά της στοιχεία (τίτλος, τυπογραφικές εγκατστάσεις, κτίρια κλπ) θα βγούν στο σφυρί για να πληρωθούν υποχρεώσεις σε τράπεζες, ασφαλιστικά Ταμεία και εργαζόμενους.

Η εταιρεία που εκδίδει την εφημερίδα ανακοίνωσε πριν από λίγο ότι δεν γνωρίζει να έχει κατατεθεί αίτηση από πιστωτές, «με την οποία να ζητείται η υπαγωγή της σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης».

Όμως οι πληροφορίες επιμένουν ότι τη σχετική διαδικασία έχει κινήσει η Eurobank – ως βασικός πιστωτής και εκπρόσωπος των τραπεζών- μετά από πολύμηνες άκαρπες διαπραγματεύσεις με τις ιδιοκτήτριες της «Ναυτεμπορικής» αδελφές Αθανασιάδη, για την υιοθέτηση σχεδίου διάσωσης-εξυγίανσης της εταιρείας, που θα περιλάμβανε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και αναδιάρθρωση χρεών. 

Οι τράπεζες έδωσαν αλλεπάλληλες παρατάσεις, αναμένοντας από τις αδελφές Αθανασιάδη να βρουν στρατηγικό επενδυτή ή να εισφέρουν τα αναγκαία κεφάλαια στην εταιρεία.

Στρατηγικός επενδυτής δεν βρέθηκε – τουλάχιστον με τους όρους που έθεταν οι αδελφές Αθανασιάδη – και η εταιρεία συνέχισε να συσσωρεύει χρέη, αδυνατώντας να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τράπεζες, Ταμεία και εργαζόμενους.

Αν τελικά επιβεβαιωθεί η πληροφορία ότι οι τράπεζες ζήτησαν υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, η «Ναυτεμπορική» θα ακολουθήσει τον δρόμο του ΔΟΛ («Βήμα», «Νέα») και του συγκροτήματος Μπόμπολα («Εθνος», «Ημερησία» κλπ): Όλα τα περιουσιακά της στοιχεία θα εκποιηθούν τμηματικά ή ως ενιαίο σύνολο.

 Ο αγοραστής δεν θα είναι υποχρεωμένος να κρατήσει κανέναν εργαζόμενο, ούτε να καταβάλει αποζημιώσεις ή δεδουλευμένα.

Οι εργαζόμενοι θα έχουν λαμβάνειν  μόνο από το προϊόν της εκποίησης: Με πρωτοβουλία της υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου οι σχετικές διατάξεις του «νόμου Δένδια» άλλαξαν και οι εργαζόμενοι θα λάβουν κατά προτεραιότητα  δεδουλευμένα και αποζημιώσεις μέχρι 10.000 ευρώ.

Οσον αφορά τον κλάδο, το σημαντικότερο είναι να συνεχισθεί η έκδοση της εφημερίδας, που απασχολεί πάνω από 150 εργαζόμενους στο ημερήσιο φύλλο, στις ειδικές εκδόσεις της και στην ιστοσελίδα της (naftemporiki.gr).
Δεδομένου ότι η «Ναυτεμπορική» είναι πλέον η μοναδική ημερήσια οικονομική εφημερίδα, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον τουλάχιστον για την εξαγορά του ιστορικού τίτλου και την έκδοση ενός ανανεωμένου φύλλου.
Ο αγοραστής θα πάρει «καθαρό» - χωρίς χρέη – τον τίτλο, χωρίς προσωπικό και μπορεί να ξεκινήσει την έκδοση με χαμηλό κόστος.
Επισημαίνεται ότι η «Ναυτεμπορική – εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο – έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της τάξεως των 12 εκατ. Ευρώ.

 Η ανακοίνωση

Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ζητήθηκε η υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης. Χωρίς να διαψεύδει τις πληροφορίες, επισημαίνει ότι δεν της έχει γνωστοποιηθεί η υποβολή τέτοιας αίτησης. 
Το κείμενο της ανακοίνωσης:

«Η Εταιρία δεν έχει λάβει γνώση μέχρι και σήμερα αιτήσεως με την οποία να ζητείται η υπαγωγή της σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης.
Σημειωτέον ότι η εν λόγω αίτηση υποβάλλεται μόνον από πιστωτές, ήτοι χωρίς τη συμμετοχή της επιχείρησης και κοινοποιείται στην επιχείρηση δεκαπέντε τουλάχιστον ημέρες πριν από την δικάσιμο, σύμφωνα με το άρθρο 70 παρ. 4 ν. 4307/2014.
Ομοίως η Εταιρία δεν έχει λάβει γνώση αιτήσεως για την λήψη προληπτικών μέτρων στο πλαίσιο υποβληθείσας αίτησης υπαγωγής σε διαδικασία ειδικής διαχείρισης, σύμφωνα με το άρθρο 70 παρ. 3 ν. 4307/2014.
Η Εταιρία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να πληροφορηθεί το συντομότερο δυνατό εάν έχουν υποβληθεί οι ως άνω αιτήσεις,ώστε να ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό».

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα
Ετικέτες Media