Πολιτική

Οι τράπεζες στήριξαν τους δείκτες στο ΧΑ


Ενώ στις διεθνείς αγορές το κλίμα επιδεινώνεται και η Wall Street παρασύρει στην πτώση τους ευρωπαϊκούς δείκτες, στο ΧΑ οι τραπεζικές μετοχές "έσωσαν την παρτίδα", κρατώντας τον ΓΔ σε επίπεδα ισορροπίας.  Η ανάκαμψη των τραπεζικών χαρτιών αντιστάθμισε τις απώλειες εμποροβιομηχανικών blue chips και mid caps, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση θετικής τελικής εικόνας στο ταμπλό. Ομως οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες και το βραχυχρόνιο ρίσκο αυξάνεται.

Μετά από επτά εβδομάδες συσσώρευσης και μιά πρόσκαιρη ανοδική αναλαμπή, η ελληνική  αγορά  βρίσκεται πάλι σε κρίσιμη καμπή, μεταξύ σταθεροποίησης και διόρθωσης. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της διαπράγμάτευσης με τους δανειστές  συντηρούν την αβεβαιότητα, ενώ η επιδείνωση του χρηματιστηριακού κλίματος διεθνώς αναγκάζει τα μεγάλα χαρτοφυλάκια να τηρούν στάση αναμονής.

Χρηματιστηριακοί παράγοντες εκτιμούν ότι το βραχυχρόνιο ρίσκο έχει αυξηθεί και θα παραμείνει υψηλό τις επομενες εβδομάδες, καθώς θα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και η διαδικασία νέας αξιολόγησης. Επικαλούνται προς τούτο και τις προβλέψεις που διατυπώνονται σε χθεσινό σημείωμα της Citi, η οποία προειδοποιεί για νέο κύκλο αντιπαραθέσεων που θα καθυστερήσουν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έναρξη της ουσιαστικής συζήτησης για ελάφρυνση χρέους.

Στο επίκεντρο της προσοχής της αγοράς παραμένουν  οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, οι οποίες συνεχίζουν να δίνουν κατεύθυνση στην αγορά, δεδομένου μάλιστα ότι σ' αυτές επικεντρώνονται οι τοποθετήσεις και οι καθημερινές κινήσεις των περισσότερων ξένων funds.

Η διαγραφή της Alpha και της Eurobank (όπως και του ΟΤΕ) από τους δείκτες Stoxx - που γίνεται λόγω υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς - προκαλεί ρευστοποιήσεις θέσεων και αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Οι κινήσεις αυτές σε συνδυασμό με τη γενικότερη αβεβαιότητα που επικρατεί για τα δημοσιονομικά, τη διπαραγμάτευση-αξιολόγηση, τις προοπτικές  στην οικονομία κλπ, αυξάνουν τη μεταβλητότητα.

 Το ζητούμενο τώρα είναι να μην υποχωρήσει ο Γενικός Δείκτης κάτω από τη ζώνη στήριξης που εντοπίζεται στις 552-548 μονάδες. Ετσι θα περιορισθεί η πιθανότητα ενός ακόμη κύκλου διόρθωσης  και σημαντικών απωλειών.

 Αναλυτές εκτιμούν ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η εκδήλωση ασθενούς αντίδρασης, που θα επαναφέρει τον ΓΔ στη ζώνη συσσώρευσης των προηγούμενων εβδομάδων - χωρίς αυτό να προδικάζει τη συνέχεια.

Στη σημερινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης άλλαξε πολλές φορές πρόσημο και τερμάτισε με οριακές απώλειες 0,05% στις 556.96 μονάδες.

Την ίδια ποσοστιαία μεταβολή (-0,05%) σημείωσε και ο FT25, κλείνοντας στις 1.487,81 μονάδες.

  Η ισχυρή ανοδική αντίδραση των τραπεζικών μετοχών οδήγησε τον κλαδικό τους δείκτη σε κλείσιμο +1,24% και ενδοσυνεδριακά μέχρι το +2,28%.

Πρωταγωνίστριαη  Alpha, που έχανε πάνω από 3% και τερμάτισε στο +0,6%. Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν όλα τα υπόλοιπα χαρτιά του κλάδου..

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης  τις καλύτερες επιδόσεις σημειώνουν: Eurobank και Εθνική +2,2%, Ελλάκτωρ +1,7%, ΕΧΑΕ +1,5%, Coca-Cola/3Ε +1,2%

Στον αντίποδα ΟΤΕ -3,4% (λόγω διαγραφής από τον δείκτη Euro Stoxx 600), ΟΠΑΠ-2,8%, Βιοχάλκο -1,6%

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις