Αγορές

Οι τράπεζες ξαναπήραν τη σκυτάλη, χωρις το φόβο των stress test


Εντυπωσιακή μεταστροφή κλίματος και ισχυρή ανοδική αντίδραση προκάλεσε στο χρηματιστήριο η  δημοσιοποίηση των βασικών παραμέτρων των stress test, που δημιουργούν την εντύπωση ότι ο πήχυς μπαίνει χαμηλά και ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα χρειασθούν ανακεφαλαιοποιήσεις. 

Προηγουμένως, το θέμα των τραπεζικών stress test και του νέου λογιστικού προτύπου που οδηγεί σε πρόσθετες προβλέψεις επισφαλειών, αξιοποιήθηκε ως "εργαλείο" διόρθωσης, η οποία τελικά αποδείχθηκε πρόσκαιρη.

Αναλυτές επισημαίνουν ότι πέραν των παραδοχών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας  που υιοθετούνται στα stress test, θετικό είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, που τους επιτρέπουν να απορροφήσουν "ανώδυνα" ζημίες από επιθετικές πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σημειώνεται ότι οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκαν τους τελευταίους μήνες περαιτέρω από την άνοδο των τιμών των κρατικών ομολόγων.

Οι επόμενες μέρες

Πάντως η ευφορία που επικρατεί τώρα  είναι αμφίβολο αν  θα διατηρηθεί τις επόμενες μέρες, όταν οι βασικές παραδοχές των stress test θ' αρχίσουν να μπαίνουν στο "μικροσκόπιο" ενδελεχών αναλύσεων και θα διατυπώνονται αντιφατικές εκτιμήσεις ως προς τα πιθανά αποτελέσμα και για το αν κάποια τράπεζα θα χρειασθεί πρόσθετα κεφάλαια.

Το θέμα αυτό θα βρίσκεται συνεχώς στο επίκεντρο της προσοχής της αγοράς, καθώς  ποικίλες αναλύσεις και διιστάμενες απόψεις διεθνών οίκων θα βλέπουν το φως της δημοσιότητας όλο το επόμενο τρίμηνο, ώσπου  να βγουν τα πορίσματα των stress test.

Το καλό νέο που αναμένεται στα μέσα Φεβρουαρίου είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από τον οίκο Fitch. Θα έχει προηγηθεί πιθανότατα η προσφυγή της χώρας στις χρηματαγορές με ομολογιακή έκδοση, που η επιτυχία της είναι περίπου προδιαγεγραμμένη.

Η συνεδρίαση, μετοχές και δείκτες

Προς το παρόν στο χρηματιστήριο τα χαρτοφυλάκια που επενδύουν με βάση τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές, κερδίζουν κατά κράτος τη μάχη με τα επιθετικά funds που πόνταραν σε διόρθωση, αυξάνοντας τιις θέσεις short.

Το στοίχημα παραμένει βέβαια ανοιχτό και οι αναλυτές προβλέπουν συνέχιση της μεταβλητότητας, η οποία μάλιστα μπορεί να αυξηθεί μετά την επίσημη δημοσιοποίηση των παραμέτρων  των stress test, που θα δώσουν  "τροφή" για σεναριολογία.

Η νευρικότητα ήταν το κυρίαρχο στοιχείο τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης, ώσπου το δημοσίευμα του Bloomberg να αλλάξει άρδην την εικόνα. 

Από τις 12:30 οι δείκτες γύρισαν ανοδικά, υπερκάλυψαν τις σημαντικές αρχικές απώλειες και καταγράφουν πλέον αξιόλογα κέρδη. Σε ρόλο λοκομοτίβας της αγοράς οι τραπεζικές μετοχές, που έδωσαν κατεύθυνση και ανοδική ορμή στην αγορά. Σε υψηλά ημέρας τερμάτισαν ο ΓΔ και ο κλαδικός των τραπεζών.

Ο Γενικός Δείκτης  έκλεισε στις 878,83 μονάδες, με κέρδη 1,24%, ενώ την πρώτη ώρα της συνεδρίασης είχε βρεθεί στο -1,22% (857,49 μονάδες). Επανέρχεται λοιπόν πάνω από την κρίσιμη ζώνης στήριξης, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες για περαιτέρω ανοδική κίνηση προς το οχυρό των 900 μονάδων.

Κατά 0,95% ενισχύθηκε ο FTASE25 της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στις 2.236,84 μονάδες. Ανοδο 1,05% σημείωσε ο Mid40 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στο τραπεζικό ταμπλό Eurobank  +7,1%, Πειραιώς +6,5%, Alpha +3,1%, Εθνική  +2,7%, Attica +2,5%.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips ξεχώρισε η ΔΕΗ, που γύρισε από -3,3% σε +4,1%. Ακολούθησαν Aegean +3,3%, Motor Oil +2,8%, ΕΧΑΕ +2,5%,  ΕΛΠΕ +2%.

Στο κόκκινο, Follie και ΟΠΑΠ -2,3%, Coca-Cola και ΟΛΠ -1%, Τιτάν -0,8%.

Στα mid caps και στη μικρή κεφαλαιοποίηση Intralot +5,7% Κλουκίνας +4,7%, Profile +12%, Παπουτσάνης +10,5%, Q&Ρ +10%, Κέκροψ +8% (με σωρευτικά κέρδη 50% στις τελευταίες 4 συνεδριάσεις και +200%(!) από τις 7 Δεκεμβρίου)

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις