Αγορές

Οι τράπεζες έσωσαν την παρτίδα στο χρηματιστήριο


Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών "ταρακούνησαν" σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων  που "έγραφαν"σημαντικές απώλειες το πρωί, εμφανίζοντας λίγο καλύτερη εικόνα πριν από το κλείσιμο. Στο ΧΑ οι τραπεζικές μετοχές έσωσαν πάλι την παρτίδα, με ισχυρή ανοδική αντίδραση που "γύρισε" τον κλαδικό τους δείκτη από τον βυθό του -2,11% στο +1,22% και κράτησε οριακά στο συν τους άλλους βασικούς δείκτες.

Το πρωι οι αγορές εμφάνιζαν άκρως αρνητική εικόνα, με μεγάλες απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, "βουτιά" των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης - συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών και απροθυμία ανάληψης ρίσκου από τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια. Με έντονες διακυμάνσεις κινούνταν οι βασικοί δείκτες του ΧΑ, ενώ πάνω από 8 στις 10 μετοχές υποχωρούσαν.

Αναλυτές και χρηματιστηριακοί παράγοντες εξέφραζαν την άποψη ότι αρχίζει μία περίοδος έντονης μεταβλητότητας και αναταράξεων στις διεθνείς αγορές, που δεν θα αφήσει αλώβητο το ελληνικό χρηματιστήριο.

Η εικόνα άλλαξε σταδιακά, καθώς πολλοί traders και διαχειριστές χαρτοφυλακίων άρχισαν να βλέπουν τη σημερινή πτώση ως ευκαιρία αγορών, εκτιμώντας ότι το ΧΑ θα επιστρέψει γρήγορα σε ανοδική τροχιά.

Οι προβλέψεις τους επιβεβαιώθηκαν γρήγορα, καθώς τις επόμενες ώρες εκδηλώθηκε ισχυρή αντίδραση με λοκομοτίβα τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες όχι μόνον κάλυψαν τις απώλειες αλλά τερμάτισαν με θετικό πρόσημο.

Αρνητική παραμένει η εικόνα στην Ευρώπη: Η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία προκαλεί καταβύθιση του CAC40 (που έχανε νωρίτερα έως 2,30% και τώρα 1,85%)). Οι απώλειες του DAX έχουν περιοριστεί από 0,90% σε 0,40%. Χωρίς ουσιώδεις μεταβολές οι δείκτες της Wall Street.

Σε δίνη πιέσεων τα ομόλογα της Ευρωζώνης. Περίπου 9 μονάδες βάσης ανεβαίνει η απόδοση του του γαλλικού 10ετούς, 11 μβ του ιταλικού περίπου 5 μβ του γερμανικού. Η απόδοση του ελληνικού εκτοξεύθηκε στο 3,76% με άνοδο σχεδόν 8 μβ.

 Μετοχές και δείκτες

Στο ΧΑ ολοι οι δείκτες κινούνταν αρχικά στο κόκκινο και τις τελευταίες ώρες ανέκαμψαν, κλείνοντας κοντά στα υψηλά ημέρας.

Ο Γενικός Δείκτης  πήγε καθοδικά μέχρι -1,20% (1.440,91 μονάδες) και σημείωσε υψηλό +0,23% (στις 1.461,76).. Τερμάτισε στις 1.458,84 μονάδες, με οριακή μεταβολή +0,03%.
Ο FTASE25  της μεγάλης κεφαλαιοποίησης έκλεισε με +0,16% στις 3.546,2 μονάδες. Απώλειες 0,20% υπέστηκαι ο δείκτης των mid caps.
 Ο τραπεζικός δείκτης  πήγε καθοδικά μέχρι -2,11%, "έγραψε" υψηλό +1,25% και έκλεισε+1,22%. Με θετικό πρόσημο  όλες οι μετοχές του κλάδου. Eurobank +3%, Εθνική και Τρ. Ελλάδος +0,7%,  Optima +0,5%, Πειραιώς +0,4%, Alpha 0,2%. Αμετάβλητη η Attica Bank.

Στα εμποροβιομηχανικά και λοιπά blue chips Lamda +1,5%, ΤΕΝΕΡΓΑ +1%, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ +0,6%, Autohellas +0,5%.

Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν οι  Motor Oil, Jumbo και Ελλάκτωρ -1,6%, Τιτάν -0,5%, Μυτιληναίος και Segean -1,1%, Cenergy -1%, Coca-Cola -0,08%.

Ακολουθήστε το Sofokleousin.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Σχετικά Άρθρα